Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 12 de juliol del 2016

CASA MAS

Deixem el cinema La Rambla, passem al passeig central i caminem cap el Mercat de la Independència, passem per davant de la Casa Maria Viñas i Oliver, situada a la vorera esquerra, gairebé davant del mercat. La Casa Maria Viñas és un edifici entre mitgeres de planta rectangular i format per la planta baixa i dos pisos, construït després de la Guerra Civil, en un moment en el que la Rambla d'Ègara comença a prendre un cert prestigi entre els terrassencs per fixar la residència.

 Casa Maria Viñas i Oliver, Rambla d'Ègara núm 197.
Foto, AF Jordi Plana.

La Casa Maria Viñas i Oliver, també és coneguda com la Casa Mas, està situada a la Rambla d'Ègara núm 197, està protegida com a bé d'interès local (Identificador IPAC, 28109) La casa va ser bastida per l'arquitecte terrassenc Ignasi Escudé i Gibert l'any 1941, la façana és d'estil racionalista.

La casa té una façana simètrica i plana amb influència de l'Art Déco com el cinema La Rambla situat a l'altre vorera. La planta baixa d'ús comercial presenta tres obertures rectangulars. L'obertura central correspon a la porta d'accés al primer i segon pis i les dues obertures situades a banda i banda de la porta principal corresponen a les portes d'accés a dos locals comercials.

La façana de la planta baixa està separada de la façana del primer pis per una línia d'imposta (imposta element sortint prismàtic que es col·loca sobre una pilastra a manera de capitell senzill o corona un capitell, o línia d'arrancada d'una part de la façana d'un edifici, generalment delimita dues parts de la façana, exemple la separació entre la planta baixa i el primer pis).

 Detall de la façana de la planta baixa de la Casa Mas.
Foto, AF Jordi Plana.

La planta baixa té el portal d'accés en posició central i aplacat per marbre. Damunt de la porta i sobre la línia d'imposta hi ha un relleu al·legòric de Mercuri ( Nercurius, déu de la mitologia romana, missatger dels déus, protector del comerç, fill de Júpiter i Maia Maiestas. Era el déu del comerç i dels negocis).

 Detall de la façana del primer pis. Foto AF Jordi Plana.

La façana del primer pis té dues finestres unides per  relleus lineals que formen 9 rectangles, els brancals extrems de les dues finestres segueixen les línies de la quadrícula central però amb els cantells en punt rodó. Les finestres presenten guardapols i trencaaigües rectes molt senzills. 

La façana del segon pis repeteix l'esquema anterior. La façana dels dos pisos és d'aplacat de pedra sorrenca. La façana està rematada per una cornisa en voladís sostinguda per permòdols de pedra ( permòdol: part de davant d'una biga que mira a l'exterior i suporta una cornisa o ràfol).

La Casa Maria Viñas va ser bastida per encàrrec d'Antoni Mas i Muntayà i el nom pel que és coneguda correspon a la propietària de l'edifici a finals del segle XX.

GL 41º 33' 46'' N - 2º 00' 27'' E. TERRASSA 

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada