Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 17 de juliol del 2016

CAPELLA DEL CEMENTIRI VELL

La capella del Cementiri Vell de Terrassa és una petita construcció de planta rectangular que fou construïda amb pedra de sauló (pedra formada per la consolidació de la sorra que prové de la descomposició del granit). La capella rectangular té una cúpula de maó i un absis semicircular orientat a l'est, també de maó. La cúpula i l'absis estan arrebossats.

Capella del desaparegut Cementiri Vell de Terrassa.
Foto, AF Jordi Plana.

La façana principal de la petita capella té una gran portalada flanquejada  per dues columnes toscanes amb arquitrau, element horitzontal de pedra que uneix les dues columnes per la part superior (en l'arquitectura clàssica, l'arquitrau és la part inferior de l'entaulament que descansa immediatament sobre els capitells de les columnes), cornisa de maó i frontó de pedra de sauló amb relleus estucats (l'estuc és una pasta fina formada per la mescla de sulfat de calci hemihidratat, pols de marbre i cola), que representen unes ales desplegades.

  Detall de l'arquitrau la cornisa i el frontó de la façana principal.
Foto, AF Jordi Plana.

Les façanes laterals són rectangulars i presenten una finestra semicircular amb l'arc format per maons i reixa de ferro forjat. A banda i banda del frontó destaquen dos quarts d'una semiesfera amb relleus decoratius a la part que dóna a la façana principal, cantells de la façana principal i elements decoratius simulen dues columnes. L'absis semicircular està construït amb maons arrebossats.

 Detall de l'acabament superior dels cantells de la façana principal.
Foto, AF Jordi Plana.

La capella del Cementiri Vell és un una construcció protegida com a bé cultural d'interès local, identificador: IPAC, 28175. Està situada a la plaça de Joan Miró, al costat del carrer de Wagner, va formar part de l'antic Cementiri Vell de Terrassa i en el barri de Terrassa del Cementiri Vell.

  Detall de la finestra de la façana lateral sud. Foto, AF Jordi Plana.

La capella d'estil neoclàssic va ser construïda al final del segle XVIII, tot i que el seu aspecte exterior és bastant bo i ha estat restaurada, cal dir que s'han perdut tots els elements ornamentals interiors i sovint ha estat utilitzada com a magatzem de l'associació de veïns per a la preparació de la festa major del barri.

Detall de la cúpula i la finestra de la façana nord. 
Foto, AF Jordi Plana.

HISTÒRIA DEL CEMENTIRI VELL DE TERRASSA

El cementiri es va obrir com a cementiri militar durant la Guerra del Francès.

L'any 1809 es va utilitzar com a cementiri civil coincidint amb l'epidèmia de tifus dels anys 1808-1810 que va provocar una gran mortaldat entre els terrassencs i terrassenques.

L'any 1834 durant el mandat del batlle de Terrassa Manel Frutos Lleonart (1828-1836) es decideix construir un cementiri municipal en els mateixos terrenys.

L'any 1835 s'hi fa el primer enterrament.

Capella del Cementiri Vell de Terrassa. Foto, AF Jordi Plana.

L'any 1841 es construeix el primer panteó, el de la família Maurí.

L'any 1926 el Cementiri Vell queda saturat i es projecta un nou cementiri, que és ubicat en els terrenys de Can Torrella del Mas. (cementiri actual).

L'any 1932 durant el mandat de l'alcalde de Terrassa Ramon Camps i Celma (01/031932 - 01/12/32) s'inaugurà el Nou Cementiri.

  Detall de l'absis de la capella. Foto, AF Jordi Plana.

L'any 1938 es va fer el darrer enterrament, és diu que va ser el 31 d'octubre.
 
El cementiri Vell va ser clausurat, desmuntat i enderrocat l'any 1965 durant el mandat de l'alcalde de Terrassa Miquel Onandia i Nunell (05/03/1964 - 17/03/1970).


Façana principal de la capella. Foto, AF Jordi Plana.
  
A la façana principal de la capella hi ha una placa en memòria i reconeixement dels ciutadans morts als camps d'extermini nazis (1939 - 1945) i a totes les persones injustament perseguides i represaliades per les seves idees i conviccions democràtiques. Sotasignada per l'Ajuntament de Terrassa i  Amical Mathausen.

Placa dedicada a totes les persones injustament represaliades
per les seves idees democràtiques. Foto, AF Jordi Plana.
 
De l'antic cementiri només han quedat dos vestigis: la capella i un monòlit, a part de la plaça Joan Miró...

GL 41º 33' 40'' N - 2º 01' 15'' E. TERRASSA 

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada