Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 3 d’agost del 2016

PLAÇA JOAN MIRÓ

La plaça Joan Miró, ocupa gran part dels terrenys del Cementiri Vell de Terrassa, té forma triangular i està tallada en dos espais, el més gran gairebé trapezoïdal i el més petit triangular, separats pel Passeig de Joan Miró. Avui la plaça és l'espai central del barri terrassenc del Cementiri Vell. La plaça està delimitada pel carrer de Wagner al nord, la Rambla de Sant Nebridi a l'est i a l'oest el carrer de la Mare de Déu del Pilar.

Plaça de Joan Miró. Foto, AF Jordi Plana.

El Barri del Cementiri Vell de Terrassa té una superfície de 0,35 km quadrats, té una població de 6750 habitants i està limitat al nord per l'avinguda de Jacquard i els carrers de Ricard Wagner i de Colom, al sud per la carretera de Montcada i a l'est per per l'avinguda de Barcelona i a l'oest pel parc de Vallparadís. En aquest barri tenen la seu diversos centres de la UPC, com l'Escola Tècnica d'Enginyeria Industrial i Aeronàutica de Terrassa, el Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia. També hi ha la secció de Terrassa de l'Escola Universitària de Turisme de la Universitat de Girona i l'Escola Superior de Cinema de Catalunya de la UB.

 Vista aèria de la Plaça de Joan Miró. Foto, AF Jordi Plana.

L'any 1926 el Cementiri Vell de Terrassa es satura i l'Ajuntament decideix la construcció de un nou cementiri als terrenys de Can Torrella, que serà inaugurat l'any 1932. L'any 1965 el Cementiri Vell és enderrocat, alguns elements són traslladats al nou cementiri i només es deixen dos elements, la capella d'estil historicista i el monòlit dedicat als terrassencs Jover i Alagorda, morts durant la tercera carlinada.

Pista de patinatge de la plaça Joan Miró. Foto, AF Jordi Plana.


A la plaça, a part de la capella i el monòlit, així com una font de cos de ferro colat i les atraccions infantils típiques destaca la pista de patinatge circular i la gran quantitat d'arbres que donen molta ombra i fan d'aquesta plaça un bon lloc per seure i llegir.

 Font i capella de la plaça Joan Miró. Foto, AF Jordi Plana.

La construcció més significativa de la plaça de Joan Miró és una construcció d'estil neoclàssic, construïda al final del segle XVIII, protegida com a bé d'interès local, és la capella de l'enderrocat Cementiri Vell de Terrassa. El Cementiri Vell, va néixer com un cementiri militar durant la Guerra del Francès i es va convertir en cementiri civil durant l'epidèmia de tifus dels anys 1808-1810.

Capella del Cementiri Vell. Foto, AF Jordi Plana.

L'altre element remarcable de la plaça de Joan Miró és el Monòlit a la memòria de Jover i Alagorda. El monument va ser encarregat a Melcior Vinyals i va ser inaugurat el 21 de juliol de 1912 per l'alcalde de Terrassa Josep Ullés i Jover, dins del recinte del Cementiri Vell.

    Monòlit de Jover i Alagorda. Foto, AF Jordi Plana.
 
  GL 41º 33' 39,39'' N - 2º 01' 13,76'' E. TERRASSA

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada