Aquest edifici religiós està situat al barri de Can Boada del Pi de Terrassa que forma part del districte 5. El barri rep el nom del Mas de Can Boada del Pi i es troba per sobre de la via del ferrocarril Terrassa - Manresa de la RENFE, el barri està dividit pel mig per per la riera del Palau i des de la dècada del 1980 la riera divideix el barri en dos: Can Boada Nucli Antic i Can Boada del Pi.
La petita ermita del Sagrat Cor de Jesús, és un edifici protegit com a bé cultural d'interès local. Identificador IPAC: 28258. L'ermita pertany a la diòcesi del Bisbat de Terrassa.
Ermita del Sagrat Cor de Jesús. Foto, AF Jordi Plana.
L'ermita d'estil modernista, va ser bastida per l'arquitecte Josep Maria Coll i Bacardí, (que també és l'arquitecte de l'edifici del Parc de desinfecció de Terrassa), l'any 1910. Està situada a l'avinguda de Can Boada del Pi. És una construcció de petites dimensions, deu metres i quaranta centímetres de llargària i quatre metres i setanta centímetres d'amplària, presenta una sola nau amb coberta de volta parabòlica de maó pla, l'absis presenta la planta de mig hexàgon cobert amb tres voltes apuntades.
Detall de l'absis de l'ermita del Sagrat Cor de Jesús.
Foto, AF Jordi Plana.
Cada un dels tres pinyons de l'absis té una finestra en arc apuntat, les tres obertures estan emmarcades amb maó vist. L'ermita és de maó amb façanes estucades de color blanc i amb els arcs i cantells de maó vist. Tot l'edifici té un sòcol de paredat de còdols.
Detall de la coberta i de la façana lateral. Foto, AF Jordi Plana.
La façana principal presenta un campanar d'espadanya, sobre la porta d'accés i d'una sola campana. Durant la dècada del 1980 la campana fou retirada perquè uns brètols feien bategar la campana durant les nits per tal de molestar al veïnat. La campana no tornaria a l'ermita fins la dècada de l'any 1990.
Detall del campanar d'espadanya. Foto, AF Jordi Plana.
La façana principal està emmarcada per un arc apuntat coronat pel campanar amb dos petits pinacles de maó a banda i banda amb una creu a la part davantera, ocupant el centre de la façana hi ha la portalada de ferro en arc també apuntat i arquivoltes de maó, damunt l'arc hi ha una creu de trencadís blanc i vermell. El timpà de la porta està dividit per dues columnes de maó en tres finestres enreixades.
Detall de la portalada de l'ermita. Foto, AF Jordi Plana.
L'ermita, per les explanacions que es va fer al seu voltant, va quedar sobre un turó d'argila i en un estat de conservació deplorable, és va pensar en enderrocar-la per eliminar el turó i construir-hi pisos, però l'acció decidida de l'Ajuntament de Terrassa presidit per l'Alcalde Manuel Royes i Vila, durant la dècada dels anys noranta va salvar l'ermita. L'actuació de l'Ajuntament va consistir en eliminar un cobert construït davant l'ermita, es va reforçar el talús que l'envoltava, es van construir escales per accedir-hi, es reposà la campana i es rehabilitaren les façanes de l'ermita. La campana fosa l'any 1929 té gravada en relleu la imatge d'un Sagrat Cor.
Detall del nou talús de l'ermita. Foto, AF Jordi Plana.
L'ermita durant la dècada del 1979 va acollir moltes reunions clandestines de militants del PSUC, amb el consentiment dels capellans de l'època, opositores al franquisme i que preparaven l'adveniment dels ajuntaments democràtics.
Ermita del Sagrat Cor de Jesús (Terrassa). AF Jordi Plana.
GL 41º 34' 14'' N - 1º 59' 53'' E. TERRASSA
Tot passeijant, deixem l'ermita del Sagrat Cor de Jesús, baixem les escales del turó, travessem el carrer i ens situem davant de la Masia Marcet...
TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA
Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada