L'Avinguda Jacquard té el seu inici amb el Pont del Passeig que travessa el torrent de Vallparadís, un dels parcs urbans més grans de Catalunya i acaba en el punt on comença la carretera de Castellar. És per tant una avinguda que neix amb la construcció de la carretera cap a Sentmenat i que gràcies al pont farà possible la comunicació de la ciutat de Terrassa amb Castellar i Sentmenat sense passar per l'antic Poble de Sant Pere.
Inici de l'Avda Jacquard a la sortida del pont del Passeig.
Foto, AF Jordi Plana.
Com hem dit l'Avda Jacquard, neix de la necessitat de comunicar Terrassa amb Castellar sense passar pel Pont de Sant Pere ni per l'Antic Poble de Sant Pere que per aquells dies era un municipi.
L'Avda de Jacquard rep aquest nom en memòria de Joseph Marie Jacquard (Lió, 7/07/1752 - Oullins, 7/08/1834), inventor francès conegut per automatitzar el teler mitjançant l'ús de targes perforades, donant pas al teler Jacquard, base de l'expansió de la indústria tèxtil terrassenca durant el segle XIX.
Teler Jacquard, Font: Commons Wikimedia.org
La característica revolucionària del teler Jacquard va ser el sistema de cinta perforada que guia els fils perquè el teler pugui ordir la trama segons el disseny i els colors decidits pel teòric. Aquest nou sistema va permetre teixir de forma mecanitzada teles amb dibuixos molt complicats.
Targes perforades que codifiquen el dibuix del teixit.
Font: proyectoidis.org
L'Avinguda Jacquard, a part de comunicar el Passeig del Compte d'Ègara amb la carretera de Castellar, va ser generar un nou eixample de la ciutat per sobre del Pont del Passeig ( inaugurat el 10 de novembre de l'any 1896 i que estava inclòs dins del Pla de Millores Públiques de l'any 1890, aprovat per l'Ajuntament de Terrassa presidit per l'alcalde Domènec Domingo i Margarit) i va facilitar l'accés a les esglésies de Sant Pere sense passar pel pont de Sant Pere.
Pont del Passeig. Foto, AF Jordi Plana.
A la sortida del Pont del Passeig i a la vorera esquerra hi ha la Casa Baumann d'estil modernista, bastida per l'arquitecte Coll i Bacardí l'any 1913 i que fou inicialment la residència de l'arquitecte, a la mort de Bacardí l'any 1917, la casa passa a la família Masdeu que fan una ampliació i l'any 1926 fou comprada per Ernst Baumann, suïs resident a Terrassa, representant de llanes, aquest convertí la casa en la seva residència i en despatxos pel seu negoci.
Casa Baumann. Foto, AF Jordi Plana.
A la vorera dreta de l'avinguda Jacquard trobem alguns dels edificis que formen part del Campus de l'Escola Industrial de Terrassa, avui Escola d'Enginyeria de Terrassa UPC, com l'antic Col·legi Major Alfons Sala, inaugurat el 13 de juny de l'any 1956, avui l'edifici està integrat dins del campus Terrassa, constituït l'any 1991 i la biblioteca de l'Escola compartint façana amb l'edifici de l'antic Col·legi Major Alfons Sala.
UPC Edifici Campus, antic Col·legi Major Alfons Sala.
Foto, AF Jordi Plana.
Façana de l'Avda Jacquard de la biblioteca. Foto, AF Jordi Plana.
Al capdamunt de l'Avinguda Jacquard i en presidint la cruïlla entre l'avinguda, el carrer Colom i la carretera de Castellar hi ha l'edifici de l'Escola Industrial de Terrassa, edifici bastit per l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada i que fou inaugurat el 8 de maig de 1904.
Edifici de l'Escola Industrial al capdamunt de l'Avda Jacquard.
Foto, AF Jordi Plana.
L'Escola d'Enginyeria de Terrassa, inicia la seva singladura el 17 d'agost de 1901 amb el Reial Decret de creació de "l'Escuela Superior de Industrias de Tarrasa", amb les especialitats de Pèrit Industrial, Pràctic Industrial i Estudis Elementals per obras. El 23 de desembre de 1901 és dóna validesa acadèmica als estudis d'Arts i Oficis. El 8 de maig de 1904 pel Reial Decret de creació dels ensenyaments d'Enginyeria Tèxtil, aquesta enginyeria només podrà ser cursada a Terrassa, aquest fet farà que en el futur seran molts els estudiants d'aquesta enginyeria que vindran a Terrassa, procedents d'atres territoris de l'estat espanyol i del sud del continent americà per estudiar Enginyeria Tèxtil.
Part superior de la façana principal de l'edifici de l'Escola Industrial.
Foto, AF Jordi Plana.
Joseph Marie Jacquard, era fill d'un obrer tèxtil, va treballar de petit en telers de seda i el seu invent més important va ser l'automatització del procés d'ordir la trama utilitzant fils de diferents colors utilitzant targes perforades, el seu teler va ser presentat a Lió l'any 1805. El seu teler conegut com a teler Jacquard va ser declarat a França patrimoni nacional i Joseph Marie va rebre la Legió d'Honor i un pagament de 50 francs per cada teler comercialitzat, el mètode del seu teler és el paradigma de la primera màquina computacional.
GL Inici, 41º 33' 48,28'' N - 2º 01' 3,65'' E, final 41º 33' 50,61'' N - 2º 01' 19,26'' E.
Deixem l'Avinguda Jacquard i tot passejant anem cap a la plaça Joan Miró...
TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA
Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada