Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 27 de març del 2018

VAPOR AMAT

El Vapor Amat o Ca l'Izard

El vapor Amat era un complex fabril tèxtil situat entre els carrers Gaudí, la Rasa i la nova plaça Didó, inaugurada el 10 de de setembre de 1982. El vapor inicia la seva activitat l'any 1876 promogut per l'industrial terrassenc Ignasi Amat i Galí. 

Al carrer de la Rasa hi havia la fàbrica Germans Sala fins l'any 1900 i és Josep Amat qui ubicarà el nou Vapor Amat destinat als tints i acabats tèxtils (com a llogater dels Sala), amb el nom de l'Auxiliar Estambrera SA, coneguda popularment com Ca l'Izard. Durant la segona meitat del segle XX, seria coneguda amb el nom de Catex, que tancarà portes durant la crisi del sector tèxtil terrassenc de la dècada dels 70.

Quadra del Vapor Amat. Arquitecte Lluís Muncunill.
Foto, AF Jordi Plana
Com hem dit el vapor inicial va ser promogut per l'industrial terrassenc Ignasi Amat i Galí, nat l'any 1817 i mort l'any 1891, Amat va ser alcalde de Terrassa en el període 1863-1864, fundador de l'Institut Industrial i de la Caixa d'Estalvis de Terrassa.

L'element més significatiu del Vapor Amat era la quadra rectangular de la fotografia anterior, bastida per l'arquitecte Lluís Muncunill, l'any 1921. Aquesta quadra està dividida longitudinalment en dues naus. És un edifici de planta rectangular, construït amb maons massissos, l'estructura està formada per columnes de ferro colat que sostenen setze voltes de maó pla. L'element més innovador de Muncunill són les setze llanternes, d'arc de quatre punts, que va fer construir sobre les voltes. La indústria del tint tèxtil, requeria per tal de fer bé la feina i evitar les intoxicacions dels treballadors, dos aspectes: Bona il·luminació, i ventilació, Muncunill va aconseguir, gràcies a les llanternes, l'entrada de llum natural i una bona ventilació per tal d'eliminar els vapors tòxics del tintat tèxtil, cal dir que els vidres que envolten les llanternes no hi eren.

Xemeneia de Ca l'Izard. Foto, AF Jordi Plana

La xemeneia del Vapor Amat és de base quadrada i fust troncocònic, té deu metres d'alçada i fou retallada l'any 1987, està situada al mig de la Plaça Didó.

L'antic Vapor Amat fou construït l'any 1876, està situat al carrer de la Rasa, 53-55 i entre el carrer Gaudí i la Plaça Didó. La quadra més significativa va ser remodelada per l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada l'any 1921. Estil: Obra popular, catalogada com a Bé d'interès local. Identificador: IPAC, 28233.

La xemeneia també està catalogada com a Bé d'interès local. Identificador: IPAC, 42257

GL 41º 33' 50'' N - 2º 00' 38'' E. TERRASSA

Façana de Catex, carrer de la Rasa 53-55 (Avui, teatre Alegria)
Foto, AF Jordi Plana.

Accés al Teatre Alegria, carrer Gaudí (antiga Catex)
Foto, AF Jordi Plana

La quadra del Vapor Amat, remodelada  per Muncunill, es va remodelar novament l'any 1982 per l'arquitecte Francesc Bacardit i Segués per tal de convertir-la en sala d'exposicions municipal i la part moderna del Vapor Amat (façanes dels carrers de la Rasa i Gaudí: Catex), alberguen en l'actualitat el nou Teatre Alegria i el centre territorial terrassenc de l'Institut del Teatre. Totes aquestes obres inclosa la segona remodelació de la Plaça Didó, varen realitzar-se durant el mandat de l'alcalde Manuel Royes i Vila.

Deixem el Vapor Amat, caminem uns metres en direcció a la rambla d'Ègara i just al davant i a l'altre vorera ens trobem amb la Casa Galítzia.


TERRASSA - VALLÈS OCCIDENTAL - CATALUNYA

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA
Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada