Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 4 de gener del 2024

XEMENEIA DE LA TINTORERIA LLANERA SA

La xemeneia de l'antiga fàbrica terrassenca, la Tintoreria Llanera SA, és una de les xemeneies industrials terrassenques més singulars per la seva forma i estat de conservació. La xemeneia és l'únic element que es conserva de la Tintoreria Llanera SA que fou enderrocada l'any 2000. En el lloc que ocupava la fàbrica es va construir un grup d'habitatges al voltant d'una placeta rectangular, amb la xemeneia situada en posició central.

Xemeneia de La Tintoreria Llanera. Foto AF Jordi Plana. (IMG 9955

1/01/2024)

La xemeneia està ubicada en la placeta de Salvat-Papasseit, entre els carrers de Cervantes, Sant Leopold i Montserrat, en el Districte I de Terrassa i relativament propera a l'Estació del Nord de la Renfe.

Al costat de la Tintoreria Llanera SA, hi havia una altra fàbrica tèxtil, la fàbrica Puig i Cia, aquesta tenia una xemeneia de 20 metres d'alçària, que va ser enderrocada l'any 2000 per la immobiliària  constructora dels nous habitatges i de la placeta. L'enderrocament va ser un fet molt polèmic i va aixecar moltes crítiques contra la immobiliària propietària de les dues fàbriques.

El vapor Puig i Cia, va ser fundat l'11 de setembre de 1877 amb el nom de Vilà i Cia i el 8 de maig de l'any 1923 es va passar a dir Puig i Cia. La xemeneia d'aquesta fàbrica es va projectar i construir l'any 1920, i la seva alçària total era de 20 metres, 2 de base 18 de fust, l'evacuació dels fums no hauria estat molt bona, aquest fet motivà l'augment de l'alçària de la xemeneia de la Tintoreria Llanera SA, construïda l'any 1948 que passà a un total de 40 metres.

1 Xemeneia del vapor Vilà i Cia (enderrocada). 2 Xemeneia de la Tin-
toreria Llanera. Foto AF Jordi Plana. (IMG 9957, 1/01/2024)
 
La xemeneia de la Tintoreria Llanera SA, presenta les següents característiques: es l'element central de la placeta Salvat-Papasseit, fou projectada i construïda l'any 1948 pels enginyers Francesc Izard i Bas (1872 - 1957) i Arnau Izard i Llonch (1897 - 1991) i el mestre d'obres Joan Mora i Raspall (1902 - 1962).
 
Detall de la base de la xemeneia de la Tintoreria Llanera.
Foto AF Jordi Plana. (IMG 9953, 1/01/2024)

La xemeneia es va aixecar en 45 dies i la seva alçària total és de 40 metres, 6'97 de base i 33,03 metres de fust. La base és l'element més destacat de la xemeneia, de planta quadrada i amb arcs de mig punt decoratius en gradació als paraments, de motllures esglaonades sobresortints. La part inferior de la base és un ortoedre de tres metres quadrats de superfície, i amb un arc de mig punt a cada cara lateral que permet veure l'interior.
 
Detall d'un dels arcs de mig punt d'un dels quatre paraments de la
base. Foto AF Jordi Plana i Nieto. (IMG 9954, 1/01/2024)
  
La base de la xemeneia presenta una cornisa amb tres motllures esglaonades, per damunt de la cornisa hi ha un cos delimitat per formes triangulars i trapezoïdals.

Detall dels paraments per damunt de la cornisa de la base, formats 
per triangles i trapezis. Foto AF Jordi Plana i Nieto (IMG 9950,
1/01/2024)


Per damunt dels paraments formats per triangles i trapezis (alternats) trobem el fust vuitavat (forma octogonal) i troncocònic, diferencia la xemeneia de la Tintoreria Llanera SA de la resta de xemeneies industrials terrassenques, doncs és una de les poques amb aquestes característiques.
 
Detall del fust troncocònic de la xemeneia de
la Tintoreria Llanera. Foto AF Jordi Plana i
Nieto. (IMG 9941, 1/01/2024)
 
La xemeneia està coronada per una cornisa d'obra vista (maons) com la resta de la xemeneia, està molt treballada, presenta 8 falses obertures rectangulars per damunt d'un collaret l'acer, per damunt d'aquestes quatre cornises motllurades i sobresortints que la fan diferent de la resta de xemeneies industrials terrassenques. 
 
 
Detall de la corona de la xemeneia. Foto AF Jordi Plana i Nieto.
  (IMG  9937, 1/01/2024)
 
 
La xemeneia està protegida com un Bé Cultural d'Interès Local (BCIL S-23) i amb la identificació IPAC 28232 de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.
 
Fonts consultades:
Viquipèdia
AMAT
 
FITXA
 
NOM .......................................................Xemeneia de la Tintoreria Llanera SA
 
UBICACIÓ ..............................................Placeta Salvat-Papasseit
 
ENGINYERS ..........................................Francesc Izard i Bas
                                                                Arnau Izard i Llonch
 
MESTRE D'OBRES................................Joan Mora i Raspall
 
ANY DE CONSTRUCCIÓ.......................1948
 
PROMOTOR...........................................Tintoreria Llanera SA
 
ÚS ...........................................................Industrial
 
ESTIL ARQUITECTÒNIC .......................Arquitectura popular
 
ESTAT DE CONSERVACIÓ ....................Molt bo
 
PROTECCIÓ ...........................................BCIL S-23,  IPAC 28232
 
GL
 
41º 34' 07'' N - 2º 00' 43'' E. TERRASSA
 
TERRASSA - VALLÈS OCCIDENTAL - CATALUNYA
 
TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA
 
 
Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987-2011
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada