Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 30 de setembre del 2022

LA GOTA DE LLET

La Gota de Llet és un edifici de planta baixa més dues, amb façanes al carrer de la Unió, núm. 36-38 i al carrer de les Parres, Districte I de Terrassa. L'edifici de propietat municipal, fou projectat per l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada l'any 1930. Tenint en compte que Lluís Muncunill i Parellada va morir l'any 1931, es considera aquest un dels seus últims projectes. Lluís Muncunil i Parellada, que havia estat arquitecte municipal de Terrassa, el millor a cavall entre els segles XIX i XX, va destacar en obra civil: cases de la burgesia terrassenca, magatzems tèxtils i fàbriques, que avui dia configuren gran part del patrimoni històric terrassenc.

L'any 1985, durant el mandat de l'alcalde de Terrassa Manuel Royes i Vila (20/04/1979 - 12/04/2002), l'edifici fou remodelat i restaurat.

La Gota de Llet. Carrer de la Unió, núm. 36-38 Terrassa

AF Jordi Plana (IMG 9457, 29/09/2022)

L'edifici presenta una façana de traçat còncau que segueix la línia del carrer de la Unió. La planta baixa presenta dues finestres i dues portes. Les finestres són dobles amb una falsa finestra central, emmarcades amb maons d'argila cuita. Les portes, rectangulars i emmarcades amb lloses de pedra. La façana de la planta baixa està separada de la façana del semi-soterrani per una línia d'imposta motllurada de maons i de la primera plant per una línia d'imposta de maons arrebossats de color gris.

La façana del semi-soterrani presenta dues finestres rectangulars a banda i banda de la porta principal. Aquesta part de la façana és un sòcol de paredat, molt utilitzat en edificis públics de la primera meitat del segle XX a la nostra ciutat.

La Gota de Llet. Carrer de la Unió, núm. 36-38 Terrassa

AF Jordi Plana (IMG 9459. 29/09/2022)

La façana de la primera planta presenta tres finestres en una composició asimètrica. Per sobre de la porta principal hi ha una finestra triple i vertical i a banda i banda d'aquesta dues finestres rectangulars, també de tres cosos, dues finestres i una falsa o finestra cega cadascuna, totes emmarcades per maó. La façana de la primera planta, està separada de la façana de la segona per una línia d'imposta de maons arrebossada de color gris. Aquesta línia d'imposta està rebaixada a la part central. les línies d'imposta tenen la seva continuïtat a la façana esquerra.

La Gota de Llet. Detall de la façana de la primera i segona planta.

AF Jordi Plana (IMG 9455, 29/09/2022)

La façana principal de la segona planta presenta cinc finestres rectangulars alternades amb quatre finestres cegues (decoratives), emmarcades per maons. L'edifici està coronat per una cornisa de traçat còncau que configura un voladís sostingut per un seguit de mènsules llargues motllurades.

 

Detall de la façana de la segona planta i del voladís de la cornisa.

AF Jordi Plana (IMG 9460, 29/09/2022)

L'edifici de La Gota de Llet presenta una teulada rectangular a quatre aigües de teula àrab. L'aigua de la pluja és recollida per una canal de ceràmica situada per sobre de la cornisa.

Detall de la teulada de l'edifici de La Gota de Llet

Foto, Google Maps

Tenen un interès especial les dues tribunes arrodonides de la façana posterior. Les façanes de l'edifici estan estucades de color crema. Darrera de l'edifici hi ha un pati rectangular de l'amplada del carrer de la Unió.

HISTÒRIA

L'edifici dissenyat per l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada, l'any 1930, fou construït l'any 1931, cal comentar  que Muncunill  va morir aquest any sense poder fer-se càrrec de la direcció de l'obra.

L'edifici d'estil arquitectònic noucentista enquadrat en el racionalisme, fou destinat a llar d'infants i maternitat per l'ajuntament de l'època. Durant l'ajuntament republicà, presidit per l'alcalde Samuel Morera i Ribas d'ERC (16/06/31 - 22/09/31, 1/12/32 - 01/02/34, 01/02/34 - 7/10/34, 26/02/36 - 24/08/36), forma part de les instal·lacions i serveis municipals.

Durant el franquisme l'edifici fou la seu de la comissaria de la policia nacional (els grisos) i en les seves dependències foren apallissats molts terrassencs d'esquerres. També fou la seu dels jutjats de Primera Instància de Terrassa.

L'any 1985, l'edifici és restaurat per l'Ajuntament de Terrassa, doncs la ciutat disposa d'un nou edifici, situat a la Rambla d'Ègara que serà la nova seu dels jutjats i un altre situat al carrer Baldrich que serà la seu de la comissaria de la policia nacional.

Restaurat l'edifici per l'Ajuntament de Terrassa (1985) es converteix en la seu de l'IMSAV (Institut Municipal per a la Qualitat de Vida).

Actualment l'edifici és la seu de diversos serveis de l'Ajuntament de Terrassa: Benestar Social (IMSABS) i Comerç.

Detall de la façana de La Gota de LLet, actualment en restauració.

Foto, AF Jordi Plana (IMG, 9456. 29/09/2022)

La Gota de Llet és un edifici d'estil Racionalista, obra de l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada, i forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

FITXA

NOM ................................................................ La Gota de Llet

UBICACIÓ ....................................................... Carrer de la Unió, 36 - 38

ARQUITECTE ................................................. Lluís Muncunill i Parellada

ANY DEL PROJECTE ..................................... 1930

ANY DE CONSTRUCCIÓ ................................ 1931

ESTIL ARQUITECTÒNIC ................................ Noucentisme, racionalisme

ÚS .................................................................... Seu de diversos serveis municipals

ESTAT DE CONSERVACIÓ ............................. Molt bo

ANY DE RESTAURACIÓ ................................. 1985 i 2022

PROTECCIÓ .................................................... Bé Cultural d'Interès Local, 2003

                                                                            IPA - 28153

 

GL

41º 33' 42'' N - 2º 00' 35'' E. TERRASSA


TERRASSA - VALLÈS OCCIDENTAL - CATALUNYA

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto

Regidor de l'Excel·lentíssim

Ajuntament de Terrassa

1987 - 2011

 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada