Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 2 d’agost del 2018

CASA RAMON MATALONGA

Deixem la plaça de la Terrassa Industrial, travessem la carretera de Montcada i entrem al carrer Topete, en direcció a la plaça del Dr Robert. A mig carrer i a la vorera dreta trobem la Casa Ramon Matalonga, concretament en els núm, 66-68. 
La Casa Ramon Matalonga és un habitatge unifamiliar de grans dimensions delimitat al Nord per una mitgera al Sud pel jardí de la casa, a l'oest per una nau industrial i amb la façana principal al carrer Topete. L'edifici consta de planta baixa i tres pisos, el tercer de menor superfície comparat amb el primer i segon.

Casa Ramon Matalonga, carrer Topete, núm 66-68 Terrassa
Foto, AF Jordi Plana. (IMG 6531, 29-07-2018)

L'edifici d'estil modernista fou encarregat per la família Matalonga a l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada, qui el bastí l'any 1914.

A la façana de la planta baixa trobem tres obertures en arc rebaixat de perfil arrodonit i motllurat, aquest tipus d'arc fou molt utilitzat per l'arquitecte Muncunill. Les obertures corresponen a dues portes i una finestra aquesta situada en posició central. La part inferior presenta un sòcol motllurat a la part superior. La porta de la dreta és de fusta amb dos picaportes circulars. De la finestra central destaca la reixa de ferro forjat. La façana és d'arrebossat estucat de color blanc.

Detall de la porta de la dreta de la Casa Ramon Matalonga.
Foto, AF Jordi Plana. (IMG 6520, 29-07-2018)  

Detall de la finestra central de la planta baixa.Foto, AF Jordi Plana.
(IMG 6251, 29-07-2018)

Una línia d'imposta motllurada separa la façana de la planta baixa de la del primer pis. El primer pis presenta tres obertures en arc rebaixat arrodonit, dues de les obertures donen a dos balcons i la de l'esquerra correspon a una finestra cega.

Els dos balcons presenten llossades de pedra, arrodonides en els cantells i amb perfils que presenten la mateixa motllura que la línia d'imposta, la base de la llossada és més gruixuda en el centre i aquesta part també és arrodonida i motllurada. Les baranes d'aquests balcons són de ferro forjat i de formes arrodonides.

Detall dels dos balcons del primer pis a la façana principal que dóna al
carrer Topete. Foto, AF Jordi Plana. (IMG 6541, 29/07/2018)

A la façana sud, la que dóna al jardí observem una terrassa rectangular amb tres obertures pavimentada amb rajola de Calaf i amb el perfil que segueix la línia d'imposta del primer pis. Aquesta façana també és d'arrebossat estucat de color blanc.

Detall de la façana sud de la Casa Ramon Matalonga.
Foto, AF Jordi Plana. (IMG 6513, 29/07/2018)

La façana principal del segon pis presenta per damunt de la línia d'imposta dos balcons amb obertures en arc rebaixat arrodonit amb la mateixa composició dels del primer pis i mantenint l' alineació vertical.

 Detall dels dos balcons de la façana principal del segon pis.
Foto, AF Jordi Plana. (IMG 6516, 29-07-2018)

 
A la façana sud d'aquest segon pis hi ha una terrassa rectangular amb barana d'obra, una finestra en arc de mig punt situada al cos de l'esquerra i amb ampit de rajoles de ceràmica i en el cos recolat dues obertures rectangulars que donen a la terrassa i tres finestres rectangulars en el cos de l'esquerra d'aquesta façana sud.

Detall de la façana sud amb les dues terrasses rectangulars i els
dos cossos afegits a l'edifici principal. Font Google Earth

Les façanes del tercer pis presenten una sèrie de finestres en arc de mig punt, 8 finestres en galeria a la façana est, tres a la façana nord amb una circular, 4 a la façana oest, una de cega i cinc en galeria a la façana sud. L'edifici està coronat amb una cornisa amb voladís, una teulada a quatre aigües i un cos central formant una torre quadrada coberta per una claraboia central. Les teulades són de teula àrab i la recollida d'aigües es fa mitjançant un canaló de ceràmica vidriada.

A l'interior de l'habitatge destaquen la fusteria de portes escales..., els arrambadors ceràmics i els elements de ferro forjat. En aquest edifici l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada utilitza tots els elements constructius del modernisme emprats durant la segona dècada del segle XX.

Façana principal de la Casa Ramon Matalonga. Foto, AF Jordi Plana.
(IMG 6534, 29-07-2018)

La Casa Ramon Matalonga és un edifici del barri Terrassa Centre, situat al carrer Topete, protegit com a bé cultural d'interès local.

Tot seguit podem veure la fitxa del Catàleg d'Edificis d'Interès Històric-Artístic del Terme de Terrassa que correspon a la Casa Ramon Matalonga.

El permís d'obres per la construcció de la Casa Ramon Matalonga fou atorgat per l'Ajuntament de Terrassa i aprovat en sessió plenària presidida per l'alcalde Josep Ullés i Jover (01/01/1912 - 31/121917).

Fitxa del CEIHAT de la Casa Ramon Matalonga. Font, AMAT

FITXA

Nom ........................................... Casa Ramon Matalonga

Tipologia .................................... Habitatge unifamiliar

Arquitecte .................................. Lluís Muncunill i Parellada

Any de construcció .................... 1914

Estil ........................................... Modernisme

Estat .......................................... Bo

Protecció ................................... Bé cultural d'interès local

Identificador ............................... IPAC: 28085  

Ubicació ..................................... C. Topete, 66-68. Terrassa

Ús .............................................. En desús 
 
CURIOSITATS:
La casa de grans dimensions, presenta 1.115 metres quadrats construïts, amb 30 habitacions. amb 30 habitacions, 8 banys i una parcel·la de 852 metres quadrats amb una piscina. Abans de l'any 1914 (any de la remodelació de l'edifici per l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada), la casa Ramon Matalonga, havia estat la residència de la família de Lluís Muncunill i Parellada i Àngels Palet de la Quadra Mata de la Barata, durant 20 anys (del 1895 al 1914). L'any 1914, Muncunill deixa l'edifici després de reformar-lo, tot deixant l'edifici com és actualment. L'edifici inicial havia estat construït l'any 1870 pel mestre d'obres Jaume Comerma i Torrella per el fabricant Ramon Matalonga i Morros i l'any 1914, aquest torna a fixar la seva residència en aquest edifici.
Durant la Guerra Civil, l'edifici històric, es va utilitzar per acollir refugiats, un cop finalitzada la guerra la propietat de la finca, retornà a la família Matalonga - Amat.
 
Font consultada:
 
 
 
 
GL

41º 33' 39'' N - 2º 01' 01'' E

TERRASSA - VALLÈS OCCIDENTAL - CATALUNYA

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA
Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987 - 2011

   

1 comentari:

  1. Moltes gràcies Jordi. El llegat que estàs deixant del què podem visitar a la ciutat, penso, és molt valuós.
    Ex alumne teu, Marc M.

    ResponElimina