Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 16 de juliol del 2017

CAN MATA DEL CARRER MITJÀ DEL PASSEIG

La Casa Mata s'acabà de construir durant l'any 1860, després de la casa Ubach (aquesta ja enderrocada i situada a la cantonada del carrer de Sant Cristòfol amb el carrer Mitjà del Passeig, esquerra), quan el carrer Mitjà del Passeig (avui, carrer de Garcia Humet) era poc edificat. En aquell indret hi havia un forn d'obra, propietat d'en Salvador Vinyals. L'agricultor en Francesc Mata de la Barata adquirí aquells terrenys comprant-los a en Josep Vinyals l'any 1840. L'edifici amb la façana principal situada al carrer de Garcia Humet núm 21, fa cantonada amb el carrer de Sant Josep. És un edifici de grans dimensions i d'aspecte macís, que fou reformat durant la dècada dels anys 90 del segle XX.

Can Mata del carrer Mitjà del Passeig (carrer de Garcia Humet)
Foto, AF Jordi Plana.

La Casa Mata és una de les cases pairals més grans de Terrassa, la seva construcció anà a càrrec del mestre d'obres Pelegrí Matalonga (1860), i decorada amb frescos a la part del jardí pel pintor S Cascante.

Can Mata del carrer Mitjà del Passeig, corresponia a un edifici unifamiliar, de grans proporcions amb quatre façanes, dues d'elles alineades amb els carrers de Garcia Humet i Sant Josep, i les altres dues interiors, envoltades per un pati.

Façana del carrer de Garcia Humet núm 21. Foto, AF Jordi Plana.
La casa fou propietat d'en Josep Mata de la Barata i Samaranch, net d'en Francesc Mata i Barata, qui també era propietari de la hisenda de la Mata, on s'havien celebrat molts aplecs gratament recordats pels terrassencs de l'època (amb anterioritat a l'any 1931).
Façana del carrer de Sant Josep de Can Mata núm 62.
Foto, AF Jordi Plana.
Can Mata és un edifici de planta quadrada i consta de planta baixa, dos pisos i golfes, la seva tipologia correspon a la de les cases pairals del segle XVIII, amb balcons individuals amb barana de ferro forjat al primer i al segon pis, que decreixen d'alçària des de la planta baixa a les golfes.
  Porta d'accés a la Casa Mata pel carrer de Garcia Humet núm 21.
Foto, AF Jordi Plana.

De la façana del carrer de Garcia Humet, destaca la porta d'accés de fusta, que ha estat restaurada i correspon a la porta original. La porta en obertura rectangular de brancalls i llinda de pedra, manté els elements típics de les portes del segle XIX, pròpies de les cases pairals de l'època.

Detall de la façana sud de Can Mata del carrer Mitjà del Passeig.
Foto, AF Jordi Plana.

La façana sud de la casa presenta tres cossos horitzontals de galeries amb columnes i capitells toscans. La galeria del primer pis està decorada amb pintures murals del pintor S Cascante. La construcció és de paredat comú arrebossat.

Detall de la galeria del segon pis de la cassa Mata.
Foto, AF Jordi Plana.

Les finestres de les cases pairals d'aquesta època estaven col·locades de forma simètrica, amb el portal al mig: un portal gran, amb portes plenes de claus de cabota grossa i punxaguda. La majoria de les entrades, que eren de vastes dimensions tenien el sostre amb volta de quatre punts. Després venia el cancell voltat   per un bastiment ample amb una vidriera al damunt, al darrera de la qual hi havia llum d'una claror molt suau. L'edifici té una coberta de teula àrab a 4 aigües.

La Casa Mata, és u edifici  protegit com a bé cultural d'interès local. Identificador IPAC: 28074. La façana de la Can Mata, ha experimentat diverses modificacions al llarg del temps. L'any 1895, el seu propietari, Josep Mata i Masqué, demanà un permís d'obres per obrir una finestra. L'any 1906, Vicenç Aymerich i Gilabertó, demanà un permís d'obres a l'Ajuntament per obrir un portal.

Edifici: ....................Casa Mata
Protecció: ...............Bé cultural d'interès local
Mestre d'obres .......Pelegrí Matalonga
Estil: .......................Obra popular
Situació: .................C Garcia Humet, núm 21. Terrassa
Construït: ...............1860

Vista aèria de Can Mata del carrer Mitjà del Passeig.
Foto, Google Earth.

GL 41º 33' 54'' N - 2º 00' 56'' E. TERRASSA (VALLÈS OCCIDENTAL) CATALUNYA

En la propera entrada farem un petit comentari sobre l'enderrocada casa de Can Ubach del carrer Mitjà del Passeig (carrer de Garcia Humet), l'entrada la farem més per qui va ser el seu propietari, que no per l'edifici, doncs l'objectiu del blog Passejant per Terrassa és comentar tot allò que podem veure actualment a Terrassa...

Fonts consultades:
Les Cases pairals de Terrassa, Baltasar Ragón
Arxiu Històric de Terrassa.

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA


Jordi Plana i Nieto

Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa 
1987 - 2011
  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada