Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 12 de juny del 2017

CASA LLUÍS SALVANS I ARMENGOL PART I

Hem deixat la Casa Vicenç Carné i un metres més amunt, a l'altra vorera, arribem a la Casa Lluís Salvans, aquesta és un edifici unifamiliar entre mitgeres situat al carrer de Sant Antoni, núm 32. La casa va ser encarregada per Lluís Salvans i Armengol a l'arquitecte terrassenc, Antoni Pascual i Carretero qui la bastir l'any 1904. L'edifici d'estil arquitectònic noucentista, està protegit i inclòs a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Casa Lluís Salvans i Armengol. Carrer de Sant Antoni, núm 32
Foto, AF Jordi Plana.

Lluís Salvans i Armengol va néixer a Terrassa el 25 d'agost de 1852, en el si d'una família modesta i morí a Terrassa el capvespre del 10 de novembre de 1908 desprès d'una llarga malaltia que l'obligà a deixar molts dels seus càrrecs. Lluís Salvans, de jove començà a treballar en el sector tèxtil de la filatura de llana, en poc temps mostrà les seves grans qualitats per millorar la indústria tèxtil terrassenca de la segona meitat del segle XIX i passà de treballador a empresari. L'any 1875, Lluís Salvans s'associa amb Salvador Busquets. L'any 1884, amb el seu germà Joan, funden la fàbrica de teixits Salvans Hermanos y Busquets, fàbrica que en pocs anys es convertirà en una de les més importants i afamades de Terrassa, gràcies a les implementacions tecnològiques fomentades per Lluís Salvans i Armengol.

Façana de la planta baixa de la Casa Lluís Salvans i Argemí.
Foto, AF Jordi Plana.

La façana de la casa de planta baixa i dos pisos presenta una composició simètrica, amb tres obertures en arc carpanell motllurades. Una línia d'imposta motllurada segueix el perfil de la llossada del balcó i separa la façana de la planta baixa i del pis. L'edifici és de maó amb la façana estucada de color blanc trencat amb el sòcol, els brancals i l'arc de les obertures de color gris (Jamestown Blue Benjamin Moore). La porta d'accés de fusta presenta dos picaportes de ferro colat. Les dues finestres a banda i banda de la porta d'accés presenten reixes de ferro forjat d'inspiració modernista.

 Detall de la finestra esquerra i de la porta d'accés de la planta baixa.
Foto, AF Jordi Plana,

L'any 1890, Lluís i Joan Salvans inicien la filatura d'estam i donen un gran impuls a la seva empresa, tot obtenint un gran renom pels seus rodets de seda per a cosir que són exportats en grans quantitats a Portugal i als països americans. Lluís Salvans presidir la Comissió terrassenca de Foment, a través de la qual s'inicià la pavimentació dels carrers de la ciutat amb llambordes, el primer tram que va ser executat per l'Ajuntament de Terrassa, va ser part del carrer de la Font Vella.

Detall de la façana del primer pis i del segon pis de la Casa Lluís
Salvans i Armengol. Foto, AF Jordi Plana.

Al primer pis destaca el balcó amb llossada motllurada i barana de ferro forjat, que presenta tres obertures en arc carpanell motllurat, que donen accés al balcó. La façana d'aquest pis és d'estuc i del mateix color de la planta baixa.

L'any 1906, Lluís Salvans fou escollit President de la Cambra de Comerç de Terrassa, càrrec que va haver de deixar per motiu de la seva malaltia.

 Detall de la façana del segon pis de la Casa Lluís Salvans.
Foto, AF Jordi Plana.


Seguirem parlant de la Casa Lluís Salvans i Armengol en la propera entrada d'aquest blog...

GL 41º 33' 52'' N - 2º 01' 00'' E. TERRASSA - (VALLÈS OCCIDENTAL) - CATAÑUNYA

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa 
1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada