Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 17 de maig del 2017

MAGATZEM VENTALLÓ I TUSELL

El Magatzem Ventalló i Tusell, també conegut com Magatzem Antoni Sala, és un edifici situat al carrer de Puig Novell, núm 14 - 16, de Terrassa. El magatzem tèxtil Ventalló Tusell, és un edifici de caràcter senyorial, situat entre mitgeres. Està format per la planta baixa, la planta principal i un pis de poca alçària que podem considerar com unes golfes. Actualment allotja el Registre de la Propietat de Terrassa.

Magatzem Ventalló i Tusell, c/ de Puig Novell, núm 14 -16. Avui dia
seu del Registre de la Propietat de Terrassa. Foto, AF Jordi Plana.

El Magatzem Ventalló i Tusell és un exemple de l'arquitectura eclèctica historicista, típica del final del segle XIX i el començament del segle XX, més ben conservat de la nostra ciutat. L'arquitectura eclèctica s'inspira en l'arquitectura historicista. Per una banda l'historicisme imita els corrents de l'antiguitat tot incorporant les característiques de l'arquitectura grecoromana i per l'altra l'arquitectura eclèctica combina dos o més estils arquitectònics en una obra nova de manera que el resultat és un nou estil arquitectònic. Les referències de l'arquitectura eclèctica són l'art gòtic (neogòtic), romànic (neoromànic) i oriental (orientalisme).

La façana del Magatzem Ventalló i Tusell reflecteix de forma inconfusible l'arquitectura eclèctica historicista a cavall dels segles XIX i XX essent l'element més important de l'estètica de l'època. Els ornaments d'inspiració clàssica i la combinació de colors clars amb colors més foscos, confereixen a la façana un caràcter monumental.

Planta baixa del Magatzem Ventalló i Tusell. Foto, AF Jordi Plana.

La façana és de totxo fet d'argila cuita al forn, més gruixut que el maó ordinari i arrebossat imitant en alguns elements decoratius als carreus. 

La façana de la planta baixa de composició simètrica presenta quatre obertures, dues d'elles a dreta i esquerra que corresponen a les portes d'accés i dues més petites, entre les dues portes que corresponen a dues finestres. La decoració d'inspiració clàssica la a les portes, les finestres, les mènsules, els muntants i els trencaaigües. Les quatre obertures de la planta baixa estan flanquejades per columnes de fust molt prim.

Detall d'una de les dues portes d'accés. Foto, AF Jordi Plana.

Detall de les dues finestres de la planta baixa. Foto, AF Jordi Plana.

La façana de la planta baixa presenta un sòcol de pedra rosada i motllurada a la part superior. 

Detall d'una de les tres mènsules que sostenen la llossada del balcó.
Foto, AF Jordi Plana.

La façana del pis principal presenta quatre obertures, dues finestres a dreta i esquerra i dues obertures que donen accés al balcó rectangular amb barana de ferro colat. Les quatre obertures presenten la mateixa ornamentació que les de la planta baixa.

Detall del balcó del pis principal. Foto, AF Jordi Plana.

La façana del pis superior està formada per dotze finestres cegues disposades a manera de galeria, separades unes de les altres per grans mènsules que sostenen la cornisa a tall de fris.

   Detall de la cornisa de la façana. Foto, AF Jordi Plana.

Detall de tres de les finestres cegues del pis superior.
Foto, AF Jordi Plana.

Detall del vestíbul del Magatzem Ventalló i Tusell.
Foto, AF Jordi Plana.

 Detall del rètol del Registre de la Propietat de Terrassa, situat a la 
porta de l'antic Magatzem Ventalló i Tusell. Foto, AF Jordi Plana.

El Magatzem Ventalló i Tusell o Magatzem Antoni Sala, és un edifici protegit com a bé cultural d'interès local. Fou bastit per l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada l'any 1893 i el contractista d'obres fou Pelegrin Matalonga i Payeras. Estil arquitectònic: Eclecticisme. Identificador IPAC: 28070. Ubicació: C. Puig Novell, núm 14 - 16. Terrassa (Vallès Occidental).

Tot seguit podem observar la fitxa del Magatzem Ventalló i Tusell  (Antic Magatzem Antoni Sala) que forma part del Catàleg d'Edificis d'Interès Històric-Artístic del Terme Municipal de Terrassa

Fitxa del Magatzem Ventalló i Tusell. Font Arxiu Municipal de Terrassa.

GL 41º 33' 44'' N, 2º 00' 50'' E. TERRASSA - (VALLÈS OCCIDENTAL) - CATALUNYA
Deixem el Magatzem Ventalló i Tusell i seguim passejant pel carrer de Puig Novell en direcció al Portal Nou.



TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada