Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 8 d’abril del 2017

PALAU EPISCOPAL DE TERRASSA

El Palau Episcopal del bisbat de Terrassa, també anomenat edifici de la Cúria Diocesana, està situat al carrer de Vinyals núm 49. Obra de l'arquitecte Jan Baca i Pericot. És un edifici de vuit plantes, quatre d'elles soterrades i amb una superfície edificada de 5.162 m2. L'edifici fou construït per Baldó i ass constructora, empresa terrassenca amb seu al carrer de Gutenberg. Les obres van durar 23 mesos i van finalitzar l'any 2010. L'empresa terrassenca Emtek instal·lacions i manteniments va realitzar la instal·lació de: Electricitat, Aigua, climatització, telecomunicacions, ventilació, contra incendis i sistemes de seguretat. El Palau Episcopal va ser construït en el terreny cedit per la Fundació Busquets i va tenir un cost de construcció de sis milions d'euros.

Palau Episcopal de Terrassa. Foto, AF Jordi Plana.

El dissabte 11 de desembre de 2010 s'inaugurà la nova cúria del bisbat de Terrassa. L'acte d'inauguració fou presidit pel nunci Renzo Fratini, el president en funcions de la Generalitat de Catalunya José Montilla, el bisbe de Terrassa Josep Àngel Saiz Meneses, el cardenal Lluís Martínez Sistach, l'arquebisbe emèrit de Barcelona Ricard Maria Carles i l'alcalde de Terrassa Pere Navarro i Morera.

Coincidint amb la inauguració del Palau Episcopal del bisbat de Terrassa es va fer públic el nomenament dels primers vicaris episcopals de la diòcesi del b de Terrassa i la nova organització territorial de la diòcesi en tres zones pastorals: Vallès Occidental, Vallès Oriental i Collserola.

 Palau Episcopal de Terrassa. Foto, AF Jordi Plana.

La cúria consta d'aquelles persones que donen suport al bisbe i que governen la diòcesi en aquells aspectes que fan referència a l'activitat pastoral, la potestat judicial i l'administració. La cúria del bisbat de Terrassa presenta els següents òrgans de govern i justícia, òrgans consultius i consells:

Òrgans de govern

Vicari general, Secretaria general i cancelleria, Consell de govern i Tribunal eclesiàstic.

Òrgans consultius

Consell Presbiteral format per 2 membres nats: el Vicari general i el Secretari General i Canceller, membres elegits, Representants territorials: 11 membres, representants funcionals 1 membre. Membres designats pel bisbe: tres membres. Secretariat del Consell Presbiteral: 2 membres.

 D'esquerra a dreta, Palau Episcopal, torre de cinc plantes de l'Escola
Pia i edifici de la Fundació Busquets. Foto, AF Jordi Plana.

A l'imatge anterior podem veure l'edifici de la cúria diocesana del bisbat de Terrassa, obra de l'arquitecte Jan Baca, inaugurat l'any 2010. Al mig de la fotografia, l'edifici de l'Escola Pia situat al carrer Col·legi, d'estil neoromànic, inaugurat l'any 1864, obra de l'arquitecte Francesc Daniel i Molina. A la dreta de la imatge hi ha l'edifici de la fundació Busquets, d'estil historicista, bastit per Lluís Muncunill i Parellada l'any 1908.

Vista aèria del Palau Episcopal de Terrassa i la Fundació Busquets.
Font, Google Earth.

L'edifici de la cúria diocesana és també la residència del bisbe de Terrassa Nons Josep Àngel Saiz Meneses, primer bisbe del nou bisbat fundat l'any 2004 i que recupera d'alguna manera el Bisbat d'Ègara (Terrassa) que regir del 450 dC al 714 dC.


 Logotip del bisbat de Terrassa. 2004

GL 41º 33' 34,39'' N - 2º 00' 29,68'' E. TERRASSA


TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada