Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 19 de març del 2017

PARC DELS CATALANS

El rellotge marca dos quarts de quarts de quatre de la tarda, sortim del Restaurant de l'Hostal del Fum, ens aturem un moment sota l'anglesina de la porta per fumar una cigarreta. Tot seguit caminem 30 m per la vorera del restaurant i arribem al Parc dels Catalans amb la intenció de prendre un cafè a la terrassa del Racó del Parc.

 Parc dels Catalans. Foto, AF Jordi Plana.

El Parc dels Catalans ocupa una illa situada entre els carrers de: La Rambla d'Ègara (oest), carrer de Blasco de Garay (nord), carrer Vinyals (est) i carrer de Vallhonrat (sud). El parc ocupa la superfície de 10.000 metres quadrats. El parc fou inaugurat el mes de maig de l'any 1995 per l'alcalde de Terrassa, Manuel Royes i Vila ( 20/04/1979 - 12/04/2002). El Parc dels Catalans ocupa part de l'espai alliberat pel soterrament de les vies de la línia ferroviària Barcelona-Terrassa dels FGC.

 Parc dels Catalans, tram sud de La Rambla d'Ègara.
Foto AF Jordi Plana.
 
El soterrament de les vies dels FGC, va culminar amb la construcció d'un gran edifici amb façana al Portal de Sant Roc, a la zona nord del que seria el Parc dels Catalans i en els terrenys ocupats per l'antiga estació que va ser enderrocada.

Antiga estació dels FGC (Plaça d'Anselm Clavé) Portal de Sant Roc
Terrassa 1920 Foto, Fons Ragón-AMAT.

Edifici construït damunt del terreny de l'antiga estació dels FGC
de Terrassa. Foto, AF Jordi Plana.

El Parc dels Catalans va rebre aquest nom per ser construït en els terrenys de les vies de l'antiga estació de Barcelona a Terrassa, dels FGC, estació coneguda entre els terrassencs com l'estació dels Catalans.

El Parc dels Catalans fou dissenyat per l'estudi egarenc d'enginyeria i Urbanisme J M Domènech. El parc de superfície ondulada coberta per gespa, està vorejat per camins, presenta alguns punts arbrats i fou dissenyat de forma que s'obre a la Rambla d'Ègara en tota la seva longitud.

Presenta dues fonts situades en els seus extrems sud i nord. Destaca la construcció de l'edifici del restaurant El Racó del Parc, situat a l'extrem sud i perfectament integrat en el parc, de tal manera que no es fa visible fins que ens trobem just al davant

Restaurant el Racó del Parc. Foto, AF Jordi Plana.

Font de l'extrem sud del Parc dels Catalans. Foto, AF Jordi Plana.

 Restaurant El Racó del Parc. Fons de la imatge Seu del Diari de
Terrassa entre els anys 2002 i 2014.

Deixem el Racó del Parc a la nostra esquena i travessem la part central del Parc, abans d'arribar a la font situada a l'extrem nord hi trobarem una escultura anomenada Carnestoltes, obra de l'escultor Joan Carraminyana Cols, inaugurada amb motiu del 25è aniversari de l'associació la Sussietat de l'Embut, entitat organitzadora del Carnaval de Terrassa. L'escultura metàl·lica, mesura 1,8 m d'altura i simbolitza l'esperit transgressor del carnaval.

 Zona central del Parc dels Catalans. Foto, AF Jordi Plana.

Escultura, Carnestoltes, autor Joan Carraminyana Cols.
Foto, AF Jordi Plana.

Font de la zona nord del Parc dels Catalans. Foto, AF Jordi PLana.

Des de la zona nord del Parc dels Catalans podem observar dues construccions amb façana al carrer de Vinyals i a l'est del parc, El Palau Episcopal, residència del bisbe de Terrassa Josep Àngel Saiz i Meneses i l'edifici de la Fundació Busquets, que seran objecte de properes entrades d'aquest blog.

Palau Episcopal de Terrassa i a la dreta l'Escola Pia de Terrassa.
Foto, AF Jordi Plana.

 Fundació Busquests a la dreta del Palau Episcopal del Bisbat de
Terrassa. Foto, AF Jordi Plana.

Extrem nord del Parc dels Catalans. Foto, AF Jordi Plana.

Deixem el Parc dels Catalans i ens dirigim al Palau Episcopal de Terrassa per comentar la història de l'antic Bisbat d'Ègara, la fundació, la desaparició i la recent recuperació...

GL 41º 33' 31,42'' N - 2º 00' 28,53'' E. TERRASSA  
   
TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA


Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim 
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada