Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 2 d’agost del 2016

BARTOMEU AMAT I BRUGADA

En  el petit jardí situat davant la porta principal de l'Escola Industrial de Terrassa i formant part del recinte universitari, s'alça un monument a la memòria de Bartomeu Amat i Brugada (Terrassa 20 d'abril de 1870 - Terrassa, 25 de març de 1909). El monument és un bust situat damunt d'una columna que neix del respatller d'un banc de pedra. 

El monument va ser inaugurat per l'alcalde de Terrassa, Josep Ullés i Jover el dia 6 de juliol de l'any 1913, durant els actes de la Festa Major, a l'acte d'inauguració també varen assistir, l'ex-alcalde Josep Rigol i Casanovas, amic personal de Bartomeu que va fer la glosa dels seus mèrits i Josep Baltà i Cela, director de l'Escola.

El monument, format per 9 peces de pedra, comptant el bust, és obra de l'escultor Josep Llimona i combina elements neoclàssics com la columna am elements modernistes com la forma del banc.

 Monument a la memòria de Bartomeu Amat i Brugada.
Foto, AF Jordi Plana.


Bartomeu era fill d'Ignasi Amat i Galí, industrial terrassenc propietari de la fàbrica el Vapor de la Companyia. L'any 1896 va casar-se amb Lluïsa Monset i Soldevila. Bartomeu va estudiar la carrera d'enginyeria a Bèlgica, acabada la carrera entra a treballar com a tècnic a la Maquinista Terrestre i Marítima. Fou un excel·lent teòric i pràctic de la indústria tèxtil. Entre els seus treballs més importants destaca la invenció d'un torsiòmetre. Va ser un dels impulsors del Condicionament de fibres tèxtils de Terrassa. Fou professor i director de L'Escola Industrial de Terrassa.

 Bust de Bartomeu Amat. Foto, AF Jordi Plana.

Com a professor de l'Escola, va ser una persona avançada al seu temps, les seves classes eren molt pràctiques i utilitzava les projeccions en lloc del guix i la pissarra per explicar els diferents mecanismes de les màquines de l'època. Amb el pas del temps la fàbrica familiar li va anar exigint més dedicació i l'any 1908 quan encara no s'havien construït els nous tallers mecànics de l'Escola Industrial que no serien inaugurats fins el 7 d'octubre de 1913, Bartomeu Amat deixa la direcció de l'Escola Industrial de Terrassa.

Detall del darrera del monument i dels jardins. Foto, AF Jordi Plana.


El 25 de març de 1909, quan feia sis mesos que havia deixat l'Escola Industrial i es trobava treballant al vapor familiar, una politxa es va desprendre de l'embarrat, li va impactar al cap i morí a l'edat de 38 anys.

El Vapor de la Companyia, d'Ignasi Amat i Galí, pare de Bartomeu Amat, va ser la primera fàbrica terrassenca a vapor, va ser inaugurada l'any 1833, entre els carrers del Pantà i Sant Llorenç, la introducció de la màquina de vapor i la disponibilitat d'aigua gràcies a la Mina Pública d'Aigües de Terrassa farien de Terrassa la ciutat líder del tèxtil català.

Per tenir una idea de la magnitud de la responsabilitat de Bartomeu Amat i Brugada, cal tenir present el comentari de Joaquim Verdaguer i Caballé, arxiver de Terrassa que comenta: Un dia Bartomeu Amat va perdre l'últim tren de Barcelona a Terrassa i va caminar 30 km sota la pluja per tal de poder impartir la primera classe del matí a l'Escola Industrial.
  
GL 41º 33' 51'' N - 2º 00' 35'' E. TERRASSA

 Deixem els jardins de l'Escola i ens dirigim a la Biblioteca de la UPC...

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA 

Fonts Consultades:

Arxiu Municipal de Terrassa
Arxiu Tobella
Terrassa historials i efemèrides. Baltasar Ragón
Terrassencs del segle XIX. Baltasar Ragón

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

1 comentari:

  1. Podries afegir que tot i morir jove, va tindre temps per tenir dotze fills: Mercè, Ignasi, Emilia, Paulina,Júlia, Emilia, Paulina, Emili, Eulàlia, Pilar, Teresa i Bartomeu. (Els noms repetits és degut a la mort prematura dels primers)

    ResponElimina