Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 7 de març del 2019

CASA DEL BUNYOLERO

La Casa del Bunyolero és un edifici de planta baixa més quatre. L'edifici està protegit com a bé cultural d'interès local. Es tracta d'una construcció vertical situada entre mitgeres. La façana de l'edifici presenta una composició  simètrica i regular que es repeteix a les quatre plantes. L'aspecte que presenta actualment l'edifici del Bunyolero és degut a una reforma realitzada per l'arquitecte Josep Maria Coll i Bacardí durant l'any 1916.

Casa del Bunyolero, Portal de Sant Roc, 54
Foto, AF Jordi Plana (IMG 6940, 02/03/2019)

L'edifici està situat al carrer Portal Sant Roc, núm 54 del Districte I de Terrassa. La façana és de composició molt regular, presenta grans balconades que ocupen pràcticament tota l'amplària de la façana en les quatre plantes. A cada balconada s'accedeix per quatre portes que també fan la funció de finestres en obertures rectangulars i alineades verticalment. Les balconades presenten baranes de ferro forjat, que reprodueixen motius florals i llossada motllurada amb els cantells arrodonits.

 Detall de la façana de les plantes2ª, 3ª, i 4ª Foto, AF Jordi Plana.
(IMG, 6931, 02/03/2019)

La façana és un clar exemple de la utilització de les rajoles majòliques cobrint tota l'extensió de la façana en un edifici d'habitatges amb botiga a la planta baixa. La façana es construeix mitjançant una estructura portant de de ferro que sustenta les rajoles majòliques, configurant un mosaic en rectangles i sanefes. Aquesta concepció formal i estètica va ser emprada en moltes ocasions a Barcelona durant el darrer terç del segle XIX. En l'edifici del Bunyolero, és un exemple més tardà, doncs la remodelació de l'arquitecte Josep Maria Coll i Bacardí, que comportà la façana actual és de l'any 1916.

Detall de la planta baixa de l'edifici del Bunyolero amb els dos comer-
ços que l'ocupen. Foto, AF Jordi Plana. (IMG 6952, 02/03/2019)

Les obertures dels balcons estan emmarcades per plafons de rajoles majòliques amb dibuixos sobre fons blanc creant sanefes horitzontals a cada planta amb motius florals: garlandes, penjolls i flors. La planta baixa està molt modificada i alberga locals comercials.
Tant els plafons com les línies d'imposta estan decorats amb sanefes i garlandes florals sobre fons blanc. La façana de l'edifici està coronada per una cornisa amb voladís i motllurada, sostinguda per una sèrie de mènsules que fan la mateixa funció sota les llossades de les balconades de cada planta.

Detall del fris, cornisa i barana que coronen l'edifici. Foto, AF Jordi
Plana. (IMG 6945, 02/03/2019)

La façana de la quarta planta està coronada per un fris de rajoles majòliques amb garlandes. Per damunt del fris observem la cornisa i per damunt d'aquesta la barana sinuosa decorada amb un trencadís.

Les rajoles majòliques foren fabricades per l'empresa Pujol i Bausis d'Esplugues del Llobregat. La fàbrica Pujol i Bausis, estava situada a Esplugues del Llobregat i fou una de les empreses més notables de Catalunya especialitzada en la fabricació de ceràmica vidriada com les rajoles majòliques, durant la segona meitat del segle XIX i començaments del XX.

Fitxa 

Nom ..................................................................... Casa del Bunyolero

Ubicació ............................................................... Portal de Sant Roc núm 54. Terrassa

Arquitecte de la remodelació ............................... Josep Maria Coll i Bacardí

Any ...................................................................... 1916

Ús ........................................................................ Habitatge i comercial

Estil ...................................................................... Modernisme

Estat .................................................................... Molt bon estat

La casa del Bunyolero està protegida com a bé cultural d'interès local, identificador IPAC : 28058.

 GL

41º 33' 40'' N - 2º 00' 31'' E. TERRASSA

TERRASSA - VALLÈS OCCIDENTAL - CATALUNYA

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA
Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987 - 2011

2 comentaris:

  1. Perquè en diuen CASA DEL BUNYOLERO?. Qui era aquesta persona?.

    ResponElimina
  2. El nom de la casa és degut al promotor de la casa propietari d'una xurreria.

    ResponElimina