Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 9 de desembre del 2016

CASA RAMON ARGEMÍ

La Casa Ramon Argemí és un edifici situat al carrer de la Font Vella, núm 45 del centre de la ciutat de Terrassa (Districte I). L'edifici bastit per l'arquitecte Salvador Soteras i Taberner l'any 1908 no segueix estrictament cap estil arquitectònic de l'època (obra popular). La Casa Ramon Argemí està inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, protegida com a bé cultural d'interès local.

 Casa Ramon Argemí, c de la Font Vella, 45. Foto, AF Jordi Plana.

L'edifici és un habitatge unifamiliar construït entre mitgeres, de planta rectangular i format per planta baixa i dos pisos. La planta baixa d'us comercial i els dos pisos d'ús residencial. Durant l'època de la república, la plata baixa albergà la ferreteria Ramon Argemí, que posteriorment es va traslladar al núm 55 del mateix carrer de la Font Vella amb el nom de Ferreteria Vídua de Ramon Argemí.

Anunci de la Ferreteria Vídua de Ramon Argemí.

Avui dia la planta baixa alberga la cafeteria Nova Font Vella. L'edifici presenta una façana plana i simètrica, molt senzilla en la seva composició, si la comparem amb les construccions de l'arquitecte Salvador Soteras, un exemple és l'edifici de l'antic Banc de Terrassa. A la planta baixa d'ús comercial, en destaca la llinda de la porta de perfil metàl·lic i amb petits motius florals encastats i pintats.

Detall dels motius florals de la llinda de la porta de la planta baixa.
Foto, AF Jordi Plana.
 
El primer pis presenta dues grans obertures arrodonides a les cantonades que donen accés a un balcó amb llossada de perfil motllurat, de l'amplària de la façana i amb una barana de ferro de composició molt senzilla.
 
 Detall del balcó del primer pis. Foto, AF Jordi Plana.
 
La façana del segon pis presenta tres obertures més petites amb les cantonades arrodonides, trencaaigües de pedra i arrodonits en els cantells. Cada finestra presenta un balcó amb la barana de ferro i arrodonida. La façana d'estuc, està coronada per una cornisa ampla, motllurada i recta amb tres respiralls circulars, damunt de la cornisa i de la cambra d'aire hi ha la barana d'obra del terrat.
 
 Detall dels balcons del segon pis, la cornisa i els respiralls.
Foto, AF Jordi Plana.
 
SALVADOR SOTERAS TABERNER
 
 
 Salvador Soteras Taberner. Font Col·legi d'Arquitectes de Catalunya.

Salvador Soteras Taberner va néixer a Madrid l'any 1874 i morí a Barcelona l'any 1925. Arquitecte per l'Escola tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona (1899). De la seva trajectòria d'arquitecte destaquen, tres obres: l'edifici del Círculo Ecuestre, situat al Passeig de Gràcia de Barcelona (enderrocat), el pont de Mora sobre el riu Ebre i l'edifici del Banc de Terrassa, protegit i que podem veure al carrer de Sant Jaume, núm 26  de Terrassa.

L'Arxiu Històric del COAC ha fet la descripció del fons documental de Salvador Soteras, donat al COAC per l'exdegà Joan Baptista Mur Soteras, format per 77 registres documentals sobre Soteras que van des de 1891 fins a 1921.

La Casa Ramon Argemí, obra de l'arquitecte Salvador Soteras i Taberner, classificada com a obra popular, està protegida i forma part del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. Identificador IPAC: 28140.

GL 41º 33' 46'' N - 2º 00' 46'' E. TERRASSA

Deixem la Casa Ramon Argemí, seguim caminant per la mateixa vorera en direcció a la Plaça Vella i ens aturem davant la Casa Alegre de Sagrera...

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada