Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 23 de novembre del 2016

XEMENEIA ROCA I POUS

Sortim del restaurant La Gurmeteria i caminem en direcció a la Plaça Nova, tot passejant pel Passeig del Vapor Gran, travessem el carrer de Sant Genís i accedim a la plaça, la més gran de Terrassa, de 7.300 metres quadrats i en forma de trapezi rectangle, la plaça va ser inaugurada l'any 2004 i a prop del costat dret, venint del Vapor Gran trobem la xemeneia de la fàbrica Roca i Pous.

 Xemeneia Roca i Pous ( Plaça Nova). AF Jordi Plana.

La xemeneia de la fàbrica Roca i Pous, enderrocat amb l'execució del PGOU del 2003, és de forma troncocònica, construïda amb maó vist. La xemeneia tenia originàriament una base quadrada de dos pisos, decorada amb motllures a la part superior, aquesta part, bastant deteriorada, va ser reforçada amb una estructura de formigó recoberta de plafons de pedra, a la que és va afegir una escala per accedir a una plataforma amb barana de ferro situada en el primer pis de la base quadrada. 

  Detall del fust de la xemeneia Roca i Pous. AF Jordi Plana.

El fust de la xemeneia és quasi cilíndric, amb poca diferència de diàmetre entre la base del fust i la part superior. El diàmetre de la xemeneia a la base és de 2 metres i vuitanta centímetres i té una alçària de 15 metres. La corona de la xemeneia presenta un cèrcol protector a prop de la boca de sortida de fums. La xemeneia s'aixeca a la Plaça Nova, construïda al terreny que ocupava l'antiga fàbrica tèxtil Roca i Pous, de tints i acabats.

Detall de la corona de la xemeneia Roca i Pous. Foto. AF Jordi Plana.

La xemeneia va ser construïda aproximadament l'any 1925.  Està protegida com a bé cultural d'interès local. Identificador: IPAC 35370.

GL 41º 33' 30'' N - 2º 00' 52'' E. TERRASSA

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada