Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 17 de novembre del 2017

CARRER DEL MAS ADEY

Deixem el carrer de Sant Antoni i tot caminant en direcció nord entrem al carrer del Mas Adei. Segons comenta Baltasar Ragón en el seu llibre Els carrers de Terrassa l'any 1900, les primeres notes que trobem del Mas Adei, nom actual del carrer, són del notari Pere de Folguer, de Terrassa, a 10 de les calendes de 1295 d'una concòrdia entre el Prior de Terrassa i Guillem de Vinyals, de la Parròquia de Sant Pere, que sobre dit prior pretenia que en Vinyals li havia de pagar certa quantitat de diner com atenent dret i causa de Guillem Vinyals, la seva esposa, resident en el Mas Adei, prop del Monestir de Sant Pere.

Carrer del Mas Adei  a l'altura del núm 63-65. Foto, AF Jordi Plana.

Un altre document del 7 degener de 1733, fa referència a la venda del Mas Adei, situat dins dels límits de Terrassa, prop de Sant Pere, per Francesc Ramoneda de la Volta (pagès), a Maria i a Pere Ramoneda per 325 lliures. Un altre document del 23 d'abril de l'any 1843, fa referència al permís demanat per Joaquim Petit a l'Ajuntament de Terrassa per edificar al carrer del Mas Adei, per aquest motiu la Corporació Municipal, presidida per l'alcalde Miquel Vinyals i Galí (1/01/1843 - 24/09/1843) nomenà els regidors Rodó, Ubach i Armengol perquè estudiessin la manera d'executar el permís.

 Carrer del Mas Adei a l'altura de la cantonada amb el carrer de Sant
Joan. Foto, AF Jordi Plana.

El dia 23 de març de l'any 1848, l'Ajuntament de Terrassa presidit per l'alcalde Joan Daura Torrens (03/01/1848 - 24//10/1848), acordà concedir a Ignasi Perich, la paret que hi havia des de casa seva al barranc, pel treball de rebaixar, a coneixement dels mestres d'obres, la pujada del carrer de davant del de Sant Antoni, portant la terra al Passeig i replantar-la, havent-la de tenir rebaixada el dia 1 de juliol de 1848.

El dia 2 de desembre de l'any 1848, l'Ajuntament de Terrassa presidit per l'alcalde Jaume Rodó (25/10/1848 - 21/03/1849),acordà en sessió plenària posar-hi el nom de carrer del Mas Adey. Els veïns del nou carrer, no contents amb el nom del Mas Adei, escolliren com patrona del carrer a la Mare de Déu dels Àngels.

El dia 20 de març de l'any 1879, els germans Germain, tenien construïda en dit carrer la casa núm 80 i la llogaren a la Guàrdia civil per Caserna, per la quantitat de 55 pessetes trimestrals. A finals del segle XIX s'aixecaren els edificis del de l'extrem nord, a prop de l'estació dels Ferrocarrils del Nord, als quals hi establiren fàbriques de mitges els industrials Bosch i Boix, d'aquest passat industrial, avui dia podem veure l'edifici de l'antiga fàbrica Miguel Gil SA, del que es conserva la façana en bon estat.

Façana del núm 63 - 65 del carrer del Mas Adey, corresponent a l'an-
tiga fàbrica Miguel Gil SA. Foto, AF Jordi Plana.

L'edifici de l'antiga fàbrica Miguel Gil SA, presenta una planta rectangular. L'edifici consta de planta baixa i pis a la part davantera que té la façana al carrer del Mas Adei. L'element més significatiu d'aquest edifici és  la façana de maó amb els elements ornamentals de les obertures fets de pedra i d'inspiració clàssica.

Entrada noble a l'antiga fàbrica Miguel Gil SA, carrer del Mas Adei,
núm 63 - 65. Foto, AF Jordi Plana.

L'any 1926 l'Ajuntament de Terrassa presidit per l'alcalde Josep Ullés i Jover (6/08/1925 - 25/02/1930), aprovà en sessió plenària, pavimentà el carrer amb llambordes.

A la cantonada del carrer del Mas Adei amb el carrer de Sant Joan, trobem el segon edifici significatiu d'aquest carrer. Aquest edifici cantoner i d'estil eclèctic d'inspiració clàssica, te la seva entrada pel carrer de Sant Joan i la seva façana est dóna al carrer del Mas Adei. Aquest edifici de planta rectangular i de grans dimensions consta d'una planta baixa i dos pisos, l'edifici recentment restaurat es troba en un estat excel·lent de conservació i serà objecte d'una propera entrada d'aquest blog, així com l'edifici de l'antiga fàbrica Miguel Gil SA.

 Edifici núm 79 del carrer de Sant Joan que té la façana est al
carrer del Mas Adei. Foto, AF Jordi Plana.




Carrer del Mas Adei a l'altura de la cantonada amb el carrer de Sant
Joan. Foto, AF Jordi Plana.

Fonts consultades:

Els carrers de Terrassa l' Any 1900. Baltasar Ragón.

GL 

Carrer de la Creu Gran - Carrer del Mas Adei. 41º 33' 59'' N - 2º 00' 58'' E.

Carrer del  Mas Adei - Plaça de l'Estació del Nord. 41º 34' 10'' N - 2º 00' 52'' E.

TERRASSA - VALLÈS OCCIDENTAL - CATALUNYA


TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA



Jordi Plana i Nieto

Regidor de l'Excel·lentíssim 
Ajuntament de Terrassa
1987- 2011

1 comentari:

  1. M' agradat fer ús del llibre B. Ragon.
    És una agradable satisfacció emocional i documental.
    Gràcies

    ResponElimina