Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 19 de maig del 2016

XEMENEIA DE LA BÒBILA ALMIRALL I

La Xemeneia de la Bòbila Almirall és una construcció de forma troncocònica, el tronc de con, con truncat o tronc de Garófolo és forma per la revolució d'un trapezi rectangle en voltar sobre el costat que forma angle recte amb cada una de les bases, que va disminuint a mesura que puja. La xemeneia està construïda en maó vist i té una alçària de 63,25 m d'alçada des de la base fins a la corona, amb un diàmetre inferior de 3,98 m i el superior de 2,19m.

 Xemeneia de la bòbila Almirall I.
Foto, AF Jordi Plana.

La xemeneia de la Bòbila Almirall I, està situada al barri de la Maurina de Terrassa, en una plaça especialment construïda al seu voltant. La plaça de l'Assemblea de Catalunya. La Xemeneia de la Bòbila Almirall figura al Llibre Guinness dels Rècords, va ser incorporada el dia 18 de setembre del 1990, per ser la xemeneia amb escal exterior de cargol més alta del món, la comunicació la va rebre Rosa Maria Masana juntament amb un diploma acreditatiu.

Detall de l'escala de cargol exterior de la xemeneia de la Bòbila
Almirall I. Foto, AF Jordi Plana.

La xemeneia va ser inaugurada durant la segona meitat de l'any 1956 per eliminar els fums de la combustió de carbó per coure maons. La xemeneia té un pes de 570 tones i la seva capacitat de tiratge li permetia eliminar el fum de la combustió de 10.900 Kg de carbó diaris. Aquesta gran xemeneia només va tenir una vida de 12 anys, aquesta escassa duració és deguda a la falta d'argila a prop de les instal·lacions de la bòbila. Això va fer que la família Almirall que ja havia comprat uns terrenys de la masia de Can Poal (1947), en els que ja funcionava la Bòbila Almirall II, al costat d'un gran massís argilós, deixés d'utilitzar la Bòbila Almirall I (construïda l'any 1910).  

Detall de la corona de la xemeneia de la Bòbila Almirall I.
Foto, AF Jordi Plana.

La xemeneia és una de les imatges icòniques de la Terrassa Industrial de la segona meitat del Segle XX, fou construïda l'any 1956, en el seu dia era la segona més alta del món amb escala helicoïdal exterior, actualment com ja he comentat és la més alta del món d'aquestes característiques. La xemeneia està coronada amb una cúpula de ferro forjat coronada per un parallamps. Possiblement és l'estructura arquitectònica més alta de Terrassa, doncs no recordo cap edifici que superi els 63 metres d'altura.

 Xemeneia de la Bòbila Almirall I. Foto, AF Jordi Plana I.

La xemeneia va ser bastida pel mestre d'obres Marià Massana i Ribas, per aquells dies Massana tenia 29 anys i era contractista d'obres d'obres i s'havia consolidat com a empresari i segons comenta la revista Terme en la construcció de la xemeneia van participar els treballadors de Marià Massana:

- José Fauquet Cons, de 29 anys, paleta i home de confiança d'en Marià.
- Lucas Pèrez Molina, de 38 anys, paleta amb molta experiència.
- Paulino Carbajal Paulino Garcia, de 26 anys, manobre.
- Francisco Gàlvez Quesada, 21 anys, manobre.
- Adolf Orta, va substituir 3 o 4 dies a José Fauquet.

MarMassana Ribas, va néixer a Igualada l'any 1927 i morí a Terrassa l'any 1960. Fill de pagesos que es van traslladar a Terrassa després de la Guerra civil, l'any 1940 s'instal·laren en una casa del carrer de Galileu situada en el núm 78. Marià Masana, als 14 anys entra a treballar de manobre a Construcciones Hijo de Juan Pagés, empresa que havia construït la fàbrica de La Magdalena. Va assistir a classes nocturnes a l'Escola Industrial de Terrassa i possiblement va seguir el programa de l'especialitat de construcció de l'any 1945.

Es va casar amb Maria Hierro Fibla l'any 1952 i van viure a la carretera de Rubí, núm 53 de Terrassa.

  Marià Masana, constructor de la xemeneia de la Bòbila Almirall I
Font: Viquipèdia.
És sorprenent que un mestre d'obres com Marià Masana, per tant una persona que no era arquitecte fes una obra de l'envergadura de la xemeneia de la Bòbila Almirall I.

La xemeneia en total té 780 rengleres de de maons que amb el gruix del morter donen 8 cm per renglera el producte ens dóna l'alçària de la xemeneia. L'escala helicoïdal exterior està formada per 217 esglaons adossats a la paret de la xemeneia. L'accés a la plataforma circular de 70 cm d'amplària es fa per una escala de gat metàl·lica de set esglaons.

Base de la xemeneia en forma de para-sol. Foto, AF Jordi Plana.

El fonament té unes dimensions de 6m x 6m amb una profunditat de 5m de profunditat que es comunicava amb les dues conduccions del tiratge que sortien dels forns.   
Inicialment tenia una base poligonal, mig quadrada i mig hexagonal, d'uns 9 m d'alçària però, quan es va restaurar l'any 1995, es va modificar aquesta part i se li va donar una estètica en forma de para-sol o acampanada que la feia més moderna. (Font Viquipèdia).


Xemeneia de la Bòbila Almirall I. Foto, AF Jordi Plana

Marià Masana i Jaume Almirall van crear l'empresa constructora COPSA. El set de juliol del 1960, quan Marià Masana anava a treballar amb la seva Montesa, aquesta va trepitjar sorra, Marià es va colpejar el cap i tot i que ràpidament es va aixecar, al cap de poc morí als 33 anys.

GL 41º 33' 27,75'' N - 1º 59' 59,85'' E. TERRASSA E.

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

2 comentaris:

  1. Bona tarda senyor J.Plana,
    Soc la germana de Marià Massana Ribas (epd) i he incorporat al meu bloc un nou text que parla de la xemeneia Almirall i també dono noves dades i referències bibliogràfiques. Li adjunto l'adreça del bloc per si es del seu interès consultar-lo. http://www.rosammasana.com/?p=5032
    Atentament,
    Rosa M. Massana

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon capvespre senyora R.Msana, he consultat el seu bloc i he de dir-li que la seva consulta ha estat molt enriquidora. Moltes gràcies.

      Atentament
      Jordi Plana

      Elimina