Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 27 de maig del 2016

XEMENEIA DE CA L'IZARD

Hem fet les darreres fotografies de l'edifici de l'Escola Municipal d'Adults La Llar, girem a la dreta i  caminem per la plaça de Mossèn Jacint Verdaguer fins arribar al carrer del Camí Fondo, deixem a ma esquerra el Magatzem Salvans, seguim caminat en direcció sud, travessem la placeta de Saragossa, deixem a ma dreta l'antic magatzem Joaquim Alegre, travessem la cruïlla amb el carrer de Sant Llorenç i seguim en direcció sud pel carrer de la Rasa fins arribar a la plaça Didó, en el centre d'aquesta plaça hi ha la xemeneia de Ca l'Izard.

Aquesta xemeneia de maó vist està situada al mig de la plaça Didó, plaça que va ser arranjada per darrera vegada l'any 1993, durant el mandat de l'alcalde de Terrassa Manuel Royes i Vila ( 20/04/1979 - 12/04/2002), l'arranjament de la plaça va servir per arranjar la xemeneia i retallar part de la seva altura per motius de seguretat. La xemeneia formava part de l'antic Vapor Amat, conegut també pels terrassencs com a Ca l'Izard.

 Xemeneia de l'antic Vapor Amat. Foto, AF Jordi Plana.

La xemeneia va ser construïda l'any 1900. Si observem la fotografia superior, veiem a la base una porta en arc de mig punt, aquesta obertura correspon a un dels túnels que portaven els fums de la combustió de carbó des del forn de la màquina de vapor a la xemeneia. La xemeneia va quedà al mig de la plaça l'any 1987, any en el que s'enderroquen les construccions del seu voltant, es retalla la xemeneia fins a 10 metres d'altura i es construeix la plaça que serà remodelada novament l'any 1993.

La xemeneia presenta una base quadrada amb motllures i sobre ella un fust troncocònic de deu metres d'altura, com hem comentat anteriorment la xemeneia va ser retallada l'any 1987 al fer la plaça perquè la part superior estava molt deteriorada i podia ser un perill pels vianants. La xemeneia té quatre metres de diàmetre a la base i deu d'altura comptant la base. La xemeneia ocupa el centre del solar de l'antic Vapor Amat, avui plaça Didó, ocupat entre d'altres per l'empresa Manufactura Tèxtil coneguda popularment com Ca l'Izard.



 Xemeneia de Ca l'Izard. Foto, AF Jordi Plana.

La xemeneia té un detall poc conegut, hi ha una senyalització metàl·lica al paviment de la plaça, que indica la silueta de l'ombra que fa la xemeneia a les nou del matí del solstici d'estiu, per tant el dia 20 de juny a les 9 del matí l'ombra de la xemeneia ha de coincidir amb el senyal del paviment.

La xemeneia va ser construïda l'any 1900, esta situada davant de la quadra de tints de Ca l'Izard, construïda per Lluís Muncunill i Parellada l'any 1907. Està protegida com a bé cultural d'interès local. Identificador: IPAC, 4257.



Imatge aèria de la plaça Didó, la Xemeneia i la quadra de tints de
Ca l'Izard. Font Google Earth. 

GL 41º 33' 51 N - 2º 00' 37'' E. TERRASSA 

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada