Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 9 d’abril del 2016

CARRER NOU DE SANT PERE

El carrer Nou de Sant Pere, és un carrer que va des de la Placeta de Saragossa fins el carrer de la Creu Gran, just fins la façana de la Casa Comerma que ja és el núm 2 del carrer de la Creu Gran. A mig carrer fa cruïlla amb el carrer del Passeig. 

El carrer Nou de Sant Pere és un dels carrers típics de Terrassa, a la segona meitat del segle XIX els terrassencs l'anomenaven el carrer més modern. És un carrer que a ma esquerra presenta una numeració que va del núm 1 al núm 65 i a ma dreta del núm 2 al núm 62. El carrer Nou de Sant Pere segueix el camí que portava de la vila de Terrassa a l'antic poble de Sant Pere. A banda i banda del camí i sense un pla d'urbanització, amb el creixement de la ciutat, es van construir cases que ja no quedarien alineades quan es va urbanitzar el carrer.

Placeta de Saragossa, a l'esquerra de la imatge inici del carrer
Nou de Sant Pere. Foto, AF Jordi Plana.

El nom de carrer Nou de Sant Pere ve de prendre el nom a l'antic camí que unia la Vila de Terrassa amb el poble veí de Sant Pere ( camí de Sant Pere).

La primera data i document en el que es té constància de l'existència del carrer del Nou de Sant Pere, és una escriptura del notari F Soler, del vint de novembre de 1825 en la que es fa referència a un carrer Nou, altrament dit carrer Nou de Sant Pere.

Les primeres cases de l'inici del carrer, a la dreta, les va fer construir en Puig de la Bauma l'any 1858, concretament el dia 2 de juliol, segons consta en el plànol entrat aquest dia a l'Ajuntament de Terrassa.

El dia 1 de setembre de l'any 1881, l'Ajuntament de Terrassa, presidit per l'alcalde Narcís Argemí i Vendrell (01/07/1881 - 01/07/1883), anomenà una comissió per obrir un carrer perpendicular al carrer Nou de Sant Pere, aquest carrer serà el carrer del Passeig que anirà inicialment del carrer del Nord al carrer de Joaquim de Paz i amb el temps arribarà al Passeig Comte d'Ègara.

Fons de la imatge, corba que descriu el carrer Nou de Sant Pere,
per seguir antic camí que portava al poble de Sant Pere.
Foto, AF Jordi Plana.

L'any 1901 l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada, va bastir el Magatzem Salvans que formava part d'un conjunt de dos edificis, els Magatzems Salvans i Fontanals Cia, situat al carrer Nou de Sant Pere, núm 39 i fent cantonada amb el carrer del Passeig. La façana del carrer Nou, ha estat molt modificada, per tal d'albergar una oficina del Banc de Sabadell.


Magatzem Salvans, carrer Nou de Sant Pere, 39. Avui Banc de
Sabadell. Foto, AF Jordi Plana.

En el núm 19 del carrer Nou de Sant Pere, l'any 1884, s'instal·là la primera galeria fotogràfica de Terrassa, segons comenta en el seu llibre sobre els carrers de Terrassa a l'any 1900, en Baltasar Ragón. Avui en el número 19 hi ha una botiga de roba, però l'edifici no coincideix amb el de 1884, ja que l'any 1944 varen construir-se noves cases del 19 al 23 per un nou eixample.

Carrer Nou de Sant Pere, núm 19-21, Foto, AF Jordi Plana.

Davant del Magatzem Salvans i fent també cantonada amb el carrer del Passeig però amb la façana principal situada en el núm 42 del carrer Nou de Sant Pere hi ha la casa Antoni Pous, bastida l'any 1907 per l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada, l'edifici residencia avui dia alberga una llar d'infants.

 Casa Antoni Pous, Foto, AF Jordi Plana.

Amb el núm 62 del carrer Nou de Sant Pere arribem al final d'aquest carrer i just la casa següent és la Casa Comerma amb la que comença el carrer de la Creu Gran, carrer que ens porta a l'antic poble de Sant Pere, avui un dels barris del centre de Terrassa.
 
Casa Comerma, final del carrer Nou de Sant Pere i inici del carrer
de la Creu Gran. Foto, AF Jordi Plana.

 Carrer de la Creu Gran i plaça del mateix nom, vista des del final
del carrer Nou de Sant Pere. Foto, AF Jordi Plana.

Els veïns del carrer Nou celebraven la seva diada cada 14 de setembre, coincidint  amb la festa de la Santa Creu.

El 19 d'agost de 1926, l'Ajuntament de Terrassa, presidit per l'alcalde Josep Ullés i Jover (06/08/1925 - 25/02/30), va decidir pavimentar el carrer posant-hi llambordes, avui dia el carrer està asfaltat i les voreres presenten un paviment format per petites pastilles rectangulars de color gris, és un dels carrers del casc antic de la ciutat que al tenir trànsit rodat mantenen el paviment d'asfalt. Durant el mandat de l'alcalde Manuel Royes i Vila (20/04/1979 - 12/04/2002), es van eixamplar les voreres, es va deixar un sol carril pels vehicles, es van plantar arbres i es van instal·lar nous fanals que eviten la contaminació lumínica.

Com a terrassenc il·lustre nascut en aquest carrer tenim a Francesc Rodó i Sala, que va néixer el dia 13 de novembre de l'any 1816 a la casa núm 26 del carrer del Nord i morí el 6 de febrer de l'any 1902 a Barcelona . Francesc i Rodó i Sala va ser rector de Sant Martí de Provençals.

Canonge Rodó, Galeria de terrassencs
il·lustres. de l'Ajuntament de Terrassa

Va destacar per les seves obres i dedicació als pobres, va ser ecònom de Sant Andreu del Palomar i Rector de Sant Martí de Provençals durant 36 anys i canonge de la seu de Barcelona. L'any 1919 es va inaugurar un monument: escultura, a la plaça del Canonge Rodó de Barcelona amb una inscripció que diu: A Francisco Rodó y Sala, Rector que fou de Sant Martí, 1865; Canonge de la seu de Barcelona 1896 -1902

A Terrassa té un carrer dedicat al seu nom: el carrer Canonge i Rodó i el retrat a la Galeria de Terrassencs il·lustres de l'Ajuntament de Terrassa.

GL 41º 33' 54,05'' N - 2º 00' 46,47 E.(placeta Saragossa), 41º 33' 56,55'' N - 2º 00' 51.56'' E. (carrer de la Creu Gran). TERRASSA

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada