Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 17 d’abril del 2016

CARRER JOAN DUCH

Deixem la plaça del Rector Homs, tot caminant per el carrer Joan Duch, ens dirigim a l'Avda 22 de Juliol per anar a l'Estació del Nord. Durant el trajecte aprofitarem per fer una mica d'història sobre el carrer de J Duch. Aquest és un carrer del barri de Sant Pere, del Districte I de Terrassa, el seu recorregut discorre paral·lel al torrent de Vallpardís i en l'actualitat va des de la plaça del Rector Homs fins la Avinguda 22 de Juliol. El carrer Joan Duch és la façana sud del barri de Sant Pere.

 A l'esquerra de l'edifici de l'edifici de la imatge de la Plaça del Rector
Homs i ha l'entrada al carrer de Joan Duch oberta darrerament.
Foto, AF Jordi Plana.

Entrada (nova) del carrer Joan Duch a la plaça del Rector Homs.
Foto, AF Jordi Plana.

El carrer està dedicat a Joan Duch i Agulló (1891 Terrassa - 8/08/1968 Terrassa). Fou escriptor, pintor, periodista, decorador i dibuixant. Es destacà com a novel·lista, les seves obres més importants varen ser: Homes i màquines, publicada l'any 1930. Els quatre amics, publicada l'any 1930. Amor i banderes, publicada l'any 1934. Vida triomfal, publicada l'any 1935 i Auli, fill de Pilat, publicada l'any 1954.

En Joan Duch i Agulló, es va guanyar la vida com a decorador, sobretot en el camp de la pintura. Va col·laborar amb el pintor Joaquim Torres-Garcia en la realització dels frescos del Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat de Catalunya. Va col·laborar amb diverses publicacions barcelonines i terrassenques com el diari terrassenc el Dia o  La Veu de Catalunya, La Il·lustració Catalana, Catalunya, Mirador, Meridià... La majoria des seus escrits són com a crític d'art.

Carrer Joan Duch, paral·lel al torrent de Vallparadís.
Font Google Earth

L'any 2013, durant el mandat de l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart i Pastor (10/12/2012 - ), es van fer obres per perllongar el carrer Joan Duch i connectar-lo amb la plaça del Rector Homs pel vèrtex del NO. Aquestes obres van tenir un pressupost inicial de 500.000 euros i estaven incloses en el Pla de reurbanització del barri de Sant Pere del 2009, aprovades per acord plenari del 2009, durant el mandat de l'alcalde de Terrassa Pere Navarro i Morera (13/04/2002 - 30/11/2012).

Joan Duch i Agulló, foto: portada del llibre Amor i
Banderes de J Duch Agulló.

Joan Duch fou un terrassenc molt lligat a les entitats cíviques i culturals de la ciutat. Fou membre del Gremi d'Artistes, dels Amics de les Arts, soci del Círcol Egarenc, soci del Centre Excursionista de Terrassa, políticament va simpatitzà amb l'Agrupació Regionalista, L'Associació Catalanista i el Centre Catalanista Republicà. Passada la Guerra civil va aturar la seva activitat literària durant un temps (fins l'any 1954), activitat sempre compromesa amb el món obrer en la que els obrers són els protagonistes de les seves novel·les. Joan Duch morí a Terrassa l'any 1968 víctima d'un atropellament.

GL 41º 34' 1,61'' N - 2º 1' 3,99'' E. TERRASSA

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada