Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 29 d’abril del 2016

CARRER DE L'ALCALDE PICAÑOL

El carrer De l'Alcalde Picañol, està situat al barri de l'Antic Poble de Sant Pere de Terrassa, és un carrer que té la llargària de l'amplada de set casals, va del carrer De l'Alcalde Parellada al carrer de Josep Rigol i Fornaguera. La façana dreta d'aquest carrer la formen les portes dels garatges de sis habitatges que tenen la façana al carrer Major de Sant Pere, la façana esquerra dóna al Parc de Vallparadís i és paral·lela al torrent Monner.

Cantonada entre el carrer de Josep Rigol i Fornaguera i el carrer
de L'Alcalde Picañol. Foto, AF Jordi Plana.

El carrer està asfaltat i presenta dues voreres pavimentades amb llambordes, està dedicat a Joan Picañol i Aldavert, darrer alcalde de l'Antic poble de Sant Pere (1904).

 Placa del carrer De l'Alcalde Picañol. Foto, AF Jordi Plana.

Joan Picañol i Aldavert, va néixer a Monistrol de Calders, l'agost de 1855 i morí el 4 de març de 1931 a Sabadell, forner de professió i propietari de terres a la Creu Alta de Sabadell, que fins l'any 1904 formà part de l'antic poble de Sant Pere. Joan Picañol fou el darrer alcalde de l'antic Poble de Sant Pere. Cap al 1883 Joan Picañol i la seva muller, Maria Quintana, arriben a Sabadell, passats tres anys s'instal·len a la Creu Alta, al carrer de Manresa, passat un temps s'instal·laren al carrer Nou de Jonqueres, avui Avinguda de l'Onze de Setembre.

Cantonada entre el carrer de l'Alcalde Parellada i el carrer de
l'Alcalde Picañol. AF Jordi Plana.
  
El mes de febrer de 2015, l'Alcalde de Terrassa, Jordi Ballart i Pastor va signar el decret pel que es donava validesa a la proposta de la Comissió del Nomenclàtor d'Espais Públics de Terrassa, que s'havia reunit el 27 de gener, en la que un vial de l'Antic Poble de Sant Pere passi a anomenar-se carrer de l'Alcalde Picañol.

Picañol, s'estableix com a forner i l'any 1903 es converteix en alcalde de Sant Pere de Terrassa fins l'any 1904, en aquest any, els acords entre Alfons Sala i Argemí i Francesc Pi i Arsuaga, acaben amb 96 anys de Sant Pere com a poble (s'havia segregat de Terrassa l'any 1800) que és annexionat a Terrassa i la Creu Alta a Sabadell, amb el canvi de jurisdicció, Picañol fou nomenat tinent d'alcalde de l'ajuntament de Sabadell.

Joan Picañol i Aldavert. Font AHS/ Fons
Ricard Simó.
  
Carrer de l'Alcalde Picañol, al fons església de Sant Pere.

Foto, AF Jordi Plana.

Situació del carrer de l'Alcalde Parellada. Font, Google Earth.
 
GL

C/Josep Rigol i Fornaguera - c/ Joan Picañol i Aldavert, 41º 34' 2'' N - 2º 01' 08'' E
C/De l'alcalde Parellada - c/ Joan Picañol i Aldavert, 41º 34' 4'' N - 2º 01' 06'' E
TERRASSA

Aprofitant que avui és mitja festa ens encaminem cap el teatre, caminem per la plaça de la Font del Comú en direcció al carrer Major de Sant Pere, trenquem a la dreta i ens plantem davant de la Sala Crespi del Casal de Sant Pere...
 
TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada