Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 8 de febrer del 2016

CAL CONCO

Hem recorregut tota la plaça de Mossèn Cinto Verdaguer venint de la plaça Rosa Puig i abans d'entrar al carrer del Camí Fondo, just a la nostra dreta hi ha un petit passatge que dóna accés al pla de la masia de ca l'Ubach, coneguda popularment com Cal Conco.

La masia de planta rectangular es troba darrera de l'antic magatzem Badrinas Sallent i Cia i amb la façana paral·lela al carrer del Camí Fondo, deixant un petit pla entre façana i el carrer.
Façana de Cal Conco. Foto AF Jordi Plana.

El mal nom de El Conco venia ja dels Vinyals que eren una família de rajolers. Joan Vinyals i Rodó, propietari de la masia es va casar amb Joaquima Coll i Torrella i van tenir quatre fills sense massa sort, un Francesc, va morir el primer dia, un altre del mateix nom va morir als tres mesos, un altra Rosa, als sis dies. L'Única que va sobreviure va ser la Dolors que al morir Joan Vinyals el 1882 va quedar pubilla de la casa.

Dolors Vinyals i Coll va ser la mestra de les noies que el 1915, va brodar el penó de l'Escola Coral. El 1894 es va casar amb Alfons Ubach i Solà, (1862 - 1932), alcalde de Terrassa el 1904 - 1905. ( Rafel Comes i Ezequiel)

Detall de la porta d'accés a la masia de Ca l'Ubach.
Foto AF Jordi Plana.

A partir del casament entre Dolors Vinyals i Alfons Ubach la casa dels Vinyals va començar a ser coneguda com a Masia Ubach, tot i que no podem considerar-la com la casa pairal dels Ubach.

La "masia" és de planta rectangular, amb una coberta a dues aigües de teula àrab, amb el carener situat paral·lelament a la façana. La construcció consta de planta baixa, pis i golfes. La façana principal està orientada a migdia, mostra una estructura regular a la planta baixa i al pis, amb les obertures alineades verticalment i amb les llindes rectes. Les obertures de la planta baixa presenten reixes de ferro forjat de composició molt senzilla. La façana del pis té cinc obertures rectangulars que donen accés a cinc balcons amb baranes de ferro.

Detall de la galeria superior amb baranes de balustres de la masia
de ca l'Ubach. Foto AF, Jordi Plana.

Per damunt del primer pis una galeria de finestres balconeres en arc rebaixat de mig punt i baranes de balustres de ceràmica amb ampits motllurats de maons configuren aquest nivell.

La façana plana d'arrebossat està coronada per una cornisa motllurada de maons amb voladís.

Alfons Ubach i Solà (1862 - 1932), després del casament amb Dolors Vinyals i Coll, va passar a viure a la masia, d'aquí el nom de Ca l'Ubach que va desplaçar al de cal Vinyals. Segons comenta Rafel Comes i Ezequiel, Alfons Ubach va seguir amb el negoci de venda de rajoleria dels Vinyals com pot comprovar-se en un imprès comercial del 1904 que forma part del seu arxiu i que porta l'encapçalament de Venda de rajoleria i materials de construcció d'Alfons Ubach antiga casa Vinyals.


Detall de l'antiga casa Vinyals avui Masia de ca l'Ubach.
Foto, AF Jordi Plana.

L'octubre del 1911 a l'edifici de cal Conco, es van instal·lar les oficines del Registre de la Propietat Urbana, que havien estat al carrer de Sant Pere des de l'any 1861 i actualment són al carrer del Puig Novell a l'antic magatzem tèxtil Ventalló i Tusell.

Nom de l'edifici: ..................................... Masia Vinyals, Masia Ubach, Cal Conco

Situació: ................................................. Camí Fondo, 21 (Interior illa)

Any de Construcció: ............................... Mitjans del segle XIX

Estil arquitectònic: .................................. Obra popular

Ús: .......................................................... Residencial

Protecció: ................................................ Bé cultural d'interès local

Identificador: ............................................ IPAC 28267 

Estat de conservació: .............................. Bo

GL 41º 33' 57'' N - 2º 00' 47'' E
 
Deixem cal Conco i ens dirigim a l'antic magatzem tèxtil Badrinas Sallent i Cia...

TERRASSA - VALLÈS OCCIDENTAL - CATALUNYA

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987- 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada