Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 19 de setembre del 2018

ANTIC POBLE DE SANT PERE DE TERRASSA. SITUACIÓ PART I

L'Antic Poble de Sant Pere és un dels barris més petits de Terrassa i forma part del districte I de la ciutat. El barri correspon al nucli històric de Sant Pere de Terrassa, que havia estat municipi del Vallés occidental durant un període de 104 anys, concretament des del 7 d'agost del 1800 a l'1 de juliol de 1904.

L'any 1900 Sant Pere de Terrassa tenia 4400 habitants i constava de les següents parròquies: Clarà, Santa Maria de Toudell, Sant Julià d'Altura, Sant Martí de Sorbet, Sant Miquel de Toudell, Sant Pere de Terrassa, Sant Quirze de Terrassa i Sant Vicenç de Jonqueres.

Actualment el barri de l'Antic Poble de Sant Pere, té una població al voltant del 620 habitants, essent el barri menys poblat de la ciutat, i una superfície de 0,08 km2. Està situat sobre el morrot que han format els torrents de Vallparadís a l'oest i el torrent Monner a l'est, i limitat al nord pel passeig 22 de Juliol.

Carrer Major de Sant Pere. Barri de l'Antic Poble de Sant Pere 
Foto, AF Jordi Plana (IMG 1568, 29/04/2016).

El barri de l'Antic Poble de Sant Pere de Terrassa, ocupa un petit altiplà situat entre els torrents de Vallparadís i Monner, només té nou carrers. El carrer Major de Sant Pere el divideix en dues parts de nord a sud. A L' oest el carrer de Joan Duch és un dels costats d'aquest triangle, a l'est el carrer de l'Arquitecte Puig i Cadafalch, el carrer de l'Alcalde Picañol i el torrent Monner formen un altre costat del triangle i al nord el Passeig 22 de Juliol forma el tercer costat que delimita el barri. El carrer Major de Sant Pere fa cantonada de sud a nord amb els carres de Josep Rigol i Fornaguera (dreta), Alcalde Parellada (dreta), Bonaventura Castellet (esquerra) i Passeig 22 de Juliol (dreta i esquerra).

Vista aèria del barri de l'Antic Poble de Sant Pere de Terrassa.
Font, Google Earth.

En el vèrtex sud del triangle trobem el conjunt monumental de les Esglésies de Sant Pere, el pont de Sant Pere, accés des de l'antiga vila de Terrassa al Poble de Sant Pere, la plaça del rector Homs i el carrer de la Rectoria.

Pont de Sant Pere. Foto, AF Jordi Plana. (IMG 1358, 9/04/2016)

 Esglésies de Sant Pere de Terrassa. Foto, AF Jordi Plana.
(IMG 1358, 16/04/2016)

El barri de l'Antic Poble de Sant Pere, tot i la seva reduïda extensió té dues places, la plaça del Rector Homs i la plaça del Comú. Alberga el patrimoni històric-cultural més important i antic de la ciutat de Terrassa.

Plaça de la Font del Comú. Foto, AF Jordi Plana.
(IMG 1481, 06/04/2016)

Plaça del Rector Mossèn Homs. Foto, AF Jordi Plana.
(IMG 1430, 06/04/2016)

En la propera entrada del bloc parlarem de la història del barri de l'Antic Poble de Sant Pere de Terrassa, si la voleu conèixer cliqueu: Història Antic Poble de Sant Pere de Terrassa. Història Part II.

TERRASSA - VALLÈS OCCIDENTAL - CATALUNYA

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA
Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada