Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 12 de juny del 2016

CARRER MAJOR DE SANT PERE

El carrer Major de Sant Pere és el carrer principal de l'Antic poble de Sant Pere, avui el barri de l'Antic Poble de Sant Pere de Terrassa. L'antic poble de Sant Pere es va formar al voltant del Conjunt Monumental de les Esglésies de Sant Pere (Sant Pere, Sant Miquel i Santa Maria), seu del Bisbat d'Ègara. La consciència popular de municipi independent del municipi de Terrassa neix durant el segle XVII, quan els propietaris de masos de les rodalies de Terrassa comencen a construir les seves cases alineades en el que serà el carrer Major de Sant Pere.

 Inici del carrer Major de Sant Pere. L'església de Sant Pere és el
núm 2 del carrer. Foto, AF Jordi Plana.

L'antic poble de Sant Pere es va segregar de Terrassa el 7 d'agost de l'any 1800, durant el mandat del batlle de Terrassa Ignasi Busquets i Mitjans. L'antic poble de Sant Pere no tornaria a formar part del municipi de Terrassa fins passats gairebé 104 anys. L'abril de 1904 per reial decret, el poble de Sant Pere va ser annexionat al municipi de Terrassa, després de les gestions realitzades a Madrid pel diputat terrassenc (monàrquic i conservador Alfons Sala i Argemí, primer comte d'Ègara) i el diputat sabadellenc (republicà i federalista, Francesc Pi i Arsuaga) que van negociar el repartiment del terme municipal de Sant Pere entre Terrassa i Sabadell. Sembla ser que els territoris amb més votants republicans, en torn a la Creu Alta no els va volguer Alfons Sala per no tenir votants entre els seus habitants i aquests van passar a Sabadell.

El carrer Major de Sant Pere té el seu inici en la Plaça del Rector Homs i el final a l'Avinguda 22 de Juliol, va ser el carrer més important de l'antic poble de Sant Pere i  aquest carrer va albergar el nou Ajuntament de Sant Pere, Ajuntament que només va exercir com a tal durant un període de set anys.

 Carrer Major de Sant Pere. Foto, AF Jordi Plana.

Entre el núm 4, un habitatge unifamiliar i el núm 2, l'església de Sant Pere hi ha la cruïlla del carrer Josep Rigol i Fornaguera amb el carrer Major de Sant Pere. En Josep Rigol considerat com a valedor de les esglésies de Sant Pere.

 Carrer Major de Sant Pere des de la Plaça del Rector Homs.
Foto, AF Jordi Plana.

En aquesta cantonada hi ha una placa dedicada a Josep Rigol i Fornaguera, situada a la façana lateral del núm 4 del carrer Major de Sant Pere.

 Carrer dedicat a Josep Rigol I Fornaguera. Foto AF Jordi Plana.

Caminem pel carrer Major de Sant Pere en direcció nord, fins arribar al núm 20, ens trobem amb un edifici cantoner que correspon a l'Ajuntament de l'Antic Poble de Sant Pere, aquest edifici fa cantonada amb el carrer Major de Sant Pere i el carrer de l'Alcalde Parellada. L'edifici és obra de l'Arquitecte Juli Batllevell i Arús que el va bastir l'any 1897,

Ajuntament de l'Antic Poble de Sant Pere. Foto, AF Jordi Plana.

Seguim passejant en direcció nord, deixem l'edifici de l'Ajuntament de Sant Pere, una placa ens indica el carrer de l'alcalde Parellada, penúltim alcalde de Sant Pere, abans de l'annexió del municipi a Terrassa.

 Carrer dedicat a l'Alcalde Parellada de Sant Pere. Foto, AF Jordi Plana.

Carrer Major de Sant Pere a l'alçada del Casal de Sant Pere.
Foto, AF Jordi Plana.

A l'alçada del núm 63 del carrer Major de Sant Pere hi ha la seu del Casal de Sant Pere, que inicià les seves activitats el 18 de març de l'any 1930, lligat a la parròquia de Sant Pere, sent el rector d'aquesta Mossèn Josep Homs i Ginesta. Entre les activitats del Casal destaca el teatre i el premi teatral Ciutat de Terrassa.

Casal de Sant Pere. Foto, AF Jordi Plana.

 Casal de Sant Pere i la Sala Crespi. Foto, AF Jordi Plana.

GL

C/Major de Sant Pere - P/Mossèn Homs 41º 34' 1,74'' N - 2º 01' 5,62'' E.
C/Major de Sant Pere - Av 22 de Juliol 41º 34' 9,87'' N - 2º 01' 7,45'' E.
TERRASSA

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada