La plaça ocupa el solar on havia estat el Vapor Ventalló. És un espai públic rectangular de grans dimensions, ubicat al centre de la ciutat de Terrassa i en el Districte I. La plaça està limitada al nord pel carrer de Joan Baptista Galí, a l'est pel carrer de Sant Llorenç, al sud pel cerrer de la Rasa i a l'oest per un edifici de nova construcció que la separa de l'Escola Lanaspa, ubicada a l'antic Vapor Marcet Poal. La plaça és una de les més singulars de la ciutat i una de les que té més vida desprès de la plaça Vella.
Plaça del Vapor Ventalló. AF Jordi Plana.
Al solar de la Plaça del Vapor Ventalló, l'any 1841 es va construir el Vapor Sagret, el mateix any que Pau Busquets i Barata construïa el seu vapor al carrer Cremat, per aquells anys a Terrassa hi havia tres vapors: El Vapor de la Companyia, promogut per l'industrial terrassenc Narcís Galí, l'any 1833 (el primer de Terrassa i segon de Catalunya), El Vapor Busquets (1841) i el Vapor Sagret (1841).
Façana de la Rasa del porxo de la plaça del Vapor Ventalló.
Foto, AF Jordi Plana.
El Vapor Ventalló fou promogut per l'industrial egarenc Josep Ventalló i Nogués l'any 1888, en el solar del Vapor Sagret que fou enderrocat. De l'antic Vapor Ventalló només queda una quadra convertida en el porxo de l'actual plaça del Vapor Ventalló. Per la construcció de la plaça, inaugurada l'any 2002 s'enderrocaren dues de les tres naus industrials que havien resistit el pas del temps i es va deixar una de les quadres, bastida per l'arquitecte Joan Carpinell i Sallés que configura el porxo de la nova plaça i és utilitzada com un espai per a concerts i espectacles culturals.
Porxo de la plaça del Vapor Ventalló. Foto, AF Jordi Plana.
D'aquest vapor, l'any 1998 es conservaven tres naus industrials que estaven arrendades a diferents empreses. El projecte de reordenació de la zona va portar a l'enderrocament de dues de les quadres i va conservà la nau industrial cantonera, que s'atribueix a Muncunill, i que va ser dissenyada per l'arquitecte Joan Carpinell i Sallés, tot i que Muncunill sí que va treballar a la façana del carrer Sant Llorenç d'aquesta nau. Aquesta quadra que configura la cantonada entre els carrers de la Rasa i de Sant Llorenç, té dues plantes i té una estructura metàl·lica de pilars de fosa i bigues d'acer.
Estructura metàl·lica de la quadra de Muncunill convertida en porxo.
Foto, AF Jordi Plana.
Foto, AF Jordi Plana.
Lluís Muncunill i Parellada sí que va projectar dues quadres de Vapor Ventalló, una l'any 1897 i l'altra l'any 1914, però aquestes han estat enderrocades i la nau que es conserva i que té la funció de porxo de l'actual plaça del Vapor Ventalló, només té una façana dissenyada per Muncunill, i possiblement va fer una remodelació l'any 1917, però la façana de la Rasa, la del carrer Sant Llorenç i l'estructura metàl·lica interior és de Joan Carpinell, atenent als plànols del projecte conservats a l'Arxiu Històric Comarcal de Terrassa.
Projecte per d'una quadra del Vapor Ventalló de Carpinell (1888)
que correspon a l'any de construcció del Vapor Ventalló.
Font, Arxiu Històric Comarcal de Terrassa.
Projecte de Muncunill per a una nova quadra del Vapor Muncunill,
1897, posterior a la construcció inicial del Vapor Ventalló 1888.
Font, Arxiu Històric Comarcal de Terrassa.
Façana actual del carrer de la Rasa corresponent a la quadra de
Carpinell (1888), possiblement remodelada per Muncunill ? (1917)
Foto, AF Jordi Plana.
Al costat d'aquest porxo que forma avui dia la quadra cantonera amb els carrers de la Rasa i el carrer de Sant Llorenç, s'aixeca el conjunt escultòric La Família Vapor, obra de l'escultor Xavier Corberó.
Imatge aèria de la Plaça del Vapor Ventalló. Font Google Earth.
L'any 1998 l'Ajuntament de Terrassa presidit per l'alcalde Manuel Royes i Vila, inicià l'enderroc de dues de les naus que encara quedaven de l'antic vapor, previst en el projecte d'ordenació del Vapor Ventalló i la rehabilitació de la nau cantonera del carrer de la Rasa, aquesta va ser reconvertida en un porxo de grans dimensions.
Possiblement en aquest moment es va atribuir erròniament aquesta nau a Lluís Muncunill, ja que havia fet un projecte per dues quadres del Vapor Ventalló (1897 i 1914) , però aquest és posterior al projecte de l'arquitecte Joan Carpinell (1888), que correspon a l'inici de la construcció del Vapor. Si comparem els plànols conservats a l'AHCT, de Carpinell i Muncunill, la façana del carrer de la Rasa s'assembla més a la que va ser projectada per Joan Carpinell. És molt probable que aquesta quadra fos conservada per ser atribuïda erròniament a l'arquitecte Lluïs Muncunill i Parellada, quan l'Ajuntament de Terrassa confegir el catàleg d'edificis històrics de la ciutat.
Les obres de construcció de la plaça i del pàrquing van durar més de quatre anys i va ser inaugurada el dia 3 de maig de 2002, quan feia menys d'un mes que Manuel Royes i Vila, alcalde de Terrassa, havia cedit l'alcaldia a Pere Navarro i Morera, qui la va inaugurar. El mateix dia també va ser inaugurat el grup escultòric Família Vapor, que fou finançat per les empreses constructores de la plaça, Imviusa i Egabac, l'Ajuntament de Terrassa i la Diputació de Barcelona.
Conjunt escultòric Família Vapor, autor Xavier Corberó.
Foto, AF Jordi Plana.
La Plaça del Vapor Ventalló es va convertir en un espai públic de la ciutat de 4100 metres quadrats, gràcies a la transformació de l'antic vapor es van conservar els elements arquitectònics d'una de les quadres originals, dissenyada per l'arquitecte Joan Carpinell i Sallés.
Galeria fotogràfica de la plaça del Vapor Ventalló.
Plaça del Vapor Ventalló. AF, Jordi Plana.
Font de la plaça del Vapor Ventalló. Foto, AF Jordi Plana.
Nord de la plaça del Vapor Ventalló i entrada al pàrquing subterrani,
Vapor Ventalló. Foto, AF Jordi Plana.
Porxo de la plaça del Vapor Ventalló. Foto, AF Jordi Plana.
Façana del carrer de Sant Llorenç de la plaça del Vapor Ventalló.
Foto, AF Jordi Plana.
Fragment conservat de les voltes del porxo de la plaça del Vapor
Ventalló. Foto, AF Jordi Plana.
Detall de l'estructura del porxo de la plaça del Vapor Ventalló, obra
de Joan Carpinell i Sallés. Foto, AF Jordi Plana.
Detall del grup escultòric Família Vapor vist des de l'interior del
porxo del Vapor Ventalló. Foto, AF Jordi Plana.
Detall de la façana del carrer de Sant Lllorenç. Foto, AF Jordi Plana.
Detall d'una de les finestres geminades de la façana del carrer de
Sant Llorenç. Foto, AF Jordi Plana.
Façana del carrer de la Rasa del Vapor Ventalló. Foto, AF Jordi Plana.
GL 41º 33' 54'' N - 2º 00' 43'' E TERRASSA
Passem per sota del porxo del Vapor Ventalló, travessem el carrer de la Rasa, enfilem el carrer del Teatre, passem pel carrer de Sant Pau i arribem al carrer de la Font Vella...
TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA
Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada