Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 27 de desembre del 2016

CASA ALEGRE DE SAGRERA. PART VI

Deixem la Sala Fèlix Mestres i iniciem la visita a les dues cambres que han arribat fins els nostres dies, la Sala Hernan Cortés que havia estat la sala principal de la casa construïda per Joaquim Sagrera i Domènech l'any 1806, a l'igual que el dormitori principal situat a la dreta d'aquesta, conegut avui dia com la Sala Salomó.

Les pintures murals d'aquestes dues sales, van ser obra del pintor barceloní Josep Arrau i Estrada, en tenim constància per la correspondència mantinguda entre Joaquim de Sagrera i el pintor. A partir del setembre de 1807 a la correspondència entre els dos, es troben moltes referències a les pintures i a la decoració de la casa, referències que han permès determinar l'autoria de les pintures murals de la sala del Bisbe, la sala principal i la del dormitori principal, com a obres de Josep Arrau i Estrada realitzades durant els anys 1807-1808.

Sala Hernan Cortés


Sala principal de la Casa de Sagrera (1807). Avui Sala Hernan Cortés
de la Casa Museu Alegre de Sagrera. Foto, AF Jordi Plana.

A la sala principal de la casa s'accedia per una escala situada a la dreta que donava directament a aquesta sala, avui dia s'accedeix per l'escala noble construïda durant la reforma realitzada l'any 1911 per Francesc Alegre Roig.

La sala principal tenia trenta-tres cadires situades al voltant i espalmatòries a les parets. Les parets estan decorades amb pintures murals realitzades al tremp de cola de conill, mentre que les del sostre estan pintades sobre tela. Les pintures de la sala representen la conquesta de Mèxic pels espanyols. Del sostre pengen dues aranyes que il·luminen la sala, en substitució de les espalmatòries del 1807.

Un gran finestral de tres obertures permet l'accés al balcó principal de la façana situat sobre la porta d'accés del carrer de la Font Vella, núm 29. El balcó presenta una llossada rectangular amb una barana de ferro forjat que representa motius florals.


Detall de les pintures del sostre i una de les aranyes.
Foto, AF Jordi Plana.


Detall de la pintura central del sostre de la sala principal, obra
del pintor barceloní Josep Arrau (1808). Foto, AF Jordi Plana.
 

Detall d'una de la pintura del sostre de la sala principal, obra
del pintor barceloní Josep Arrau (1808). Foto, AF Jordi Plana.

Les parets de la sala principal del primer pis de la casa dels Sagrera estan decorades amb pintures murals que fan referència a la conquesta de Mèxic. Joaquim de Sagrera encarregà aquestes pintures a Josep Arrau i Estrada (Barcelona 1774 -1811).
Joaquim de Sagrera, fabricant tèxtil llaner de l'inici del segle XIX, mantenia relacions comercials amb els territoris d'ultramar, aquest fet va influir en la decisió d'encarregar a Josep Arrau, d'idiologia liberal i antinapoleònica, com Joaquim de Sagrera, la decoració de la sala principal de la nova mansió amb escenes de la conquesta de Mèxic.


Pintura mural de la conquesta de Mèxic. Josep Arrau, 1808.
Foto, AF Jordi Plana.


Pintura mural de la conquesta de Mèxic. Josep Arrau, 1808.
Foto, AF Jordi Plana.


Pintura mural de la conquesta de Mèxic. Josep Arrau, 1808.
Foto, AF Jordi Plana.


Pintura mural de la conquesta de Mèxic. Josep Arrau, 1808.
Foto, AF Jordi Plana.

Josep Arrau va ser un dels pintors academicistes més destacats del segle XIX i el conjunt de pintures murals de la casa dels Sagrera és una de les seves millors obres. Arrau, liberal i antinapoleònic, deixa Barcelona quan és ocupada pels francesos, l'any 1808 i es dirigeix a Reus, ciutat en la que viurà fins l'any 1814.


Detall de les cortines de les finestres del balcó principal.
Foto, AF Jordi Plana.



Porta situada entre les sales Hernan Cortés i Salomó.
Foto, AF Jordi Plana.

Sala Salomó

Al costat de la sala Hernan Cortés i a la dreta de la façana de la Casa Alegre de Sagrera, hi ha la tercera sala que conserva la decoració inicial (1808) encarregada per Joaquim de Sagrera al pintor barceloní Josep Arrau. Aquesta sala seria el dormitori principal de la casa dels Sagrera i fou decorada amb pintures bíbliques que fan referència al Judici de Salomó.


Detall d'una pintura mural que fa referència al Judici de Salomó.
Foto, AF Jordi Plana.

Aquesta estança és un dels altres espais de la Casa Sagrera que van ser respectats en la reforma que l'edifici va patir el 1911, i conserva les pintures vuitcentistes als murs i al sostre. Les de les parets mostren la iconografia del judici de Salomó, narrada en quatre escenes amb llegendes a la part inferior i les del sostre estan decorades amb sanefes neoclàssiques i medallons als angles. Aquest espai era l'alcova de l'habitació de matrimoni de la Casa Sagrera. Després de la reforma de la casa de l'any 1911, realitzada per Francesc Alegre, la cambra es convertiria en l'habitació dels invitats de la Casa Alegre de Sagrera.


Detall d'una pintura mural que fa referència a la visita de la reina
de Saba al rei Salomó. Foto, AF Jordi Plana.

En relació al mobiliari original cal dir que no s'ha conservat i el que podem veure a la sala correspon en part a la sala Hernan Cortés.


Detall de part del mobiliari de la Sala Salomó. Foto, AF Jordi Plana.



Detall de part del mobiliari de la Sala Salomó. Foto, AF Jordi Plana.

   Detall de la primera planta de la Casa Alegre de Sagrera.
Font, Quaderns del Museu núm 2. La Casa Alegre de
Sagrera. Ajuntament de Terrassa.

Tres de les sales que donen al carrer de la Font Vella: sala del Bisbe, sala principal i alcova dormitori dels Sagrera, presenten la decoració inicial de l'inici del segle XIX (1807-1808). La resta de les sales del primer pis corresponen a la reforma de l'any 1911, realitzada per l'arquitecte municipal Melcior Viñals (1911-1912), encarregada per Francesc Alegre i Roig, casat amb Mercè de Sagrera, hereva de la casa dels Sagrera.

En la propera entrada del blog, Passejant per Terrassa, parlarem de la resta de sales de la primera planta que corresponen a la reforma dels Alegre de Sagrera...


Si voleu conèixer la sala del Bisbe i el despatx de la Casa dels Sagrera, cliqueu PART V.
 
Si voleu conèixer el pati i els jardins de la Casa Alegre de Sagrera, cliqueu PART IV.


Si voleu veure les dependències de la planta baixa i l'envidriat de la Casa Alegre de Sagrera, cliqueu PART III.

Si voleu veure el saló principal i el menjador neogòtic de la Casa Alegre de Sagrera, cliqueu PART II.

Si voleu veure la façana principal de la Casa Alegre de Sagrera, cliqueu PART I.
 
La casa Alegre de Sagrera, bastida durant els segles XVIII i XX (1912), la darrera reforma feta per l'arquitecte Melcior Viñals, seguint una barreja d'estil modernista i neoclàssic, està protegida com a bé cultural d'interès local. Identificador: IPAC, 28093.

GL  41º 33' 46'' N - 2º 00' 44'' E. TERRASSA. C/ Font Vella, núm 29. Per a visitar-la truqueu al Tel 937316646, direcció electrònica museudeterrassa@terrassa.cat

Seguirem visitant la casa Alegre de Sagrera...

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada