Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 21 de desembre del 2016

CASA ALEGRE DE SAGRERA. PART III

Sortim del menjador gòtic de la casa Alegre de Sagrera, travessem el saló principal, deixem a la dreta l'escala d'accés al primer pis i anem al vestíbul per visitar les habitacions que donen al carrer de la Font Vella. A l'esquerra del rebedor segons entrem a la casa trobem el quarto de reixa, el despatx de Francesc Alegre i Roig i el despatx del seu administrador.

Detall de la tribuna de ferro forjat situada davant del saló principal.
Foto, AF Jordi Plana.
El quarto de reixa

Detall del quarto de reixa. Foto, AF Jordi Plana.

El quarto de reixa és el nom popular que rep l'estança destinada a sala d'estar o sala d'espera, i que se situa en un lateral del vestíbul d'accés d'un habitatge i amb una finestra que dóna al carrer. Aquest és l'únic espai de la casa Alegre de Sagrera que conserva tota la decoració i el mobiliari original in situ.

Destaca la decoració de les guixeries i les pintures del sostre de Pere Viver, així com el paviment de rajoles hidràuliques de la Casa Escofet, Tejera i Cia., de Barcelona.

El mobiliari és obra del prestigiós ebenista local, Pere Sabater. Va ser realitzat el 1888 aproximadament amb fusta de xicranda, i correspon a la moda tapissera de la dècada dels vuitanta del segle XIX.

Detall del mobiliari del quarto de reixa. Foto, AF Jordi Plana.

Els  cortinatges de portes i finestres són originals i fan joc amb la tapisseria dels mobles. En el quarto de reixa (sala d'espera) s'exposen quadres d'artistes de procedència diversa com Teresa Romero, Alexandre de Riquer, Josep Ros i Coll, Melcior Domenge, Tomàs Viver...

El despatx de Francesc Alegre i Roig

Despatx de Francesc Alegre i Roig. Foto, AF Jordi Plana.

El despatx comunica amb el quarto de reixa i amb el despatx del seu administrador, on es guardava la caixa forta. La porta de vidre glaçada d'accés a aquest darrer espai té gravat l'escut de la família Alegre de Sagrera.

Es tracta d'un despatx noble amb un arrimador de fusta que recorre tota la sala i que arriba fins a la imposta. Per sobre de l'arrimador, la paret està tapissada amb la mateixa roba que les cortines de la finestra que dóna al carrer de la Font Vella.

A la paret oest originalment hi havia una prestatgeria, que no es conserva, com tampoc la resta dels mobles del despatx. Els mobles que ara moblen el despatx provenen d'un altre habitatge terrassenc i són d'estil isabelí, de la segona meitat del segle XIX.

 Detall d'un dels mobles del despatx de Francesc Alegre.
Foto, AF Jordi Plana.

El menjador

A la dreta del vestíbul hi ha el menjador de diari de la casa Alegre de Sagrera, aquest té una finestra que dóna al carrer de la Font Vella. La sala està dedicada dedicada a l'escriptor Agustí Bartra i Lleonart (Barcelona, 8 de novembre de de 1908 - Terrassa, 7 de juliol de 1982). Bartra fou poeta, prosista i professor universitari català.

Durant la Guerra Civil Espanyola, Bartra participà en el bàndol republicà i s'exilià a l'inici de 1939 i passà per diversos camps de refugiats (Sant Cebrià, Argelers i Agde).  Abans  d'arri-

 Sala Agustí Bartra (antic menjador de la casa). Foto, AF Jordi Plana.

bar a Rossy-en-Brie (Paris), on conegué l'escriptora Anna Murià, també exiliada, amb qui es casaria i tindria dos fills. L'any 1970 retornà a Catalunya i s'instal·la a Terrassa. L'any 1973 fou guardonat amb el Premi Carles Riba de poesia i l'any 1881 amb la Creu de Sant Jordi concedida per la Generalitat de Catalunya i el 30 de febrer de 1881 l'Ajuntament de Terrassa li lliurà el títol de Fill adoptiu de Terrassa, per acord plenari durant el mandat de l'alcalde Manuel Royes i Vila (1979      )

Sala Agustí Bartra (antic menjador de la casa). Foto, AF Jordi Plana.
  
Envidriat
 
   
 Plànol de la planta baixa de la casa Alegre de Sagrera.
Font, Quaderns del Museu 2 Ajuntament de Terrassa.

Al fons del saló principal, tres portes, donen accés al gran tribuna o envidriat format per una estructura de ferro forjat que suporta els vidres pintats i emplomats dels laterals i del sostre, sobre un sòcol de ceràmica amb motius geomètrics. El paviment de la tribuna és el mateix del saló principal. Una taula rodona, 12 cadires de ràfia i un piano de cua completen aquesta zona. Una porta, situada a l'esquerra, comunica aquest espai amb el gran menjador neogòtic. Una altra porta situada a la dreta comunica amb la zona de serveis, situada a l'ala dreta, a part de la resta de la casa. Dues portes laterals donen accés al pati de la casa.

Detall de l'envidriat de la planta baixa de la casa Alegre de Sagrera.
Foto, AF Jordi Plana.

Detall de l'envidriat i del sòcol de tessel·les amb motius geomètrics.
Foto, AF Jordi Plana.

 Detall de la tribuna envidriada de la planta baixa vista des del pati
de la casa Alegre de Sagrera. Foto, AF Jordi Plana.

Sortim al pati de la casa Alegre de Sagrera per admirar la façana posterior i passejar pel seu jardí d'inspiració francesa...

Si voleu veure el saló principal i el menjador neogòtic de la Casa Alegre de Sagrera, cliqueu PART II .

Si voleu veure la façana principal de la Casa Alegre de Sagrera, cliqueu PART I .

La casa Alegre de Sagrera, bastida durant els segles XVIII i XX (1912), la darrera reforma feta per l'arquitecte Melcior Viñals, seguint una barreja d'estil modernista i neoclàssic, està protegida com a bé cultural d'interès local. Identificador: IPAC, 28093.

GL  41º 33' 46'' N - 2º 00' 44'' E. TERRASSA. C/ Font Vella, núm 29. Per a visitar-la truqueu al Tel 937316646, direcció electrònica museudeterrassa@terrassa.cat

Seguirem visitant la casa Alegre de Sagrera...

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada