Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 12 de juny del 2020

FONT DEL TINTORER

Després de fer una visita a les esglésies de Sant Pere, ens dirigim al Parc de Vallparadís, passem pel carrer de la Rectoria, no traspassem la Passarel·la de Sant Pere i baixem pel camí al Parc de Vallparadís. A la nostra esquena deixem la Font de Santa Maria o del Single. Davant, a la vessant de llevant del Torrent Monner, trobem la Font del Rossinyol, seguim caminant pel passeig central en direcció nord fins trobar a mà dreta la Font del Tintorer.

Font del Tintorer. Foto, AF Jordi Plana. (IMG 7389, 31/05/2020)

Amb la remodelació del Parc de Vallparadís que s'inicià l'any 1991 sota el mandat de l'alcalde de Terrassa Manuel Royes i Vila (20/04/1972 - 12/04/2002), gràcies als fons europeus. La font fou reestructurada dotant-la d'un espai definit. Darrera la font es va fer un frontal de paredat comú, a l'esquerra es van fer unes escales que faciliten l'accés a la font, es va fer una pica rectangular amb una canalització per l'aigua sobrant i es va pavimentar l'espai davant de la font. L'aigua de la font no és potable, per tant està dissenyada perquè no sigui possible beure-hi aigua.

 Font del Tintorer. Foto, AF Jordi Plana. (IMG 7388, 31/05/2020)

Actualment com l'aigua de la Font del Tintorer no és apta pel consum humà, quan sobresurt va directament a la canal que porta l'aigua a la bassa gran del Parc de Vallparadís i que té el seu inici al Torrent Monner.

Segons la tradició popular, la Font del Tintorer deu el seu nom als tintorers que treballaven a la fàbrica Guardiola i que al mig dia feien el seu àpat a la font. Segons comenta Joaquim Verdaguer en el seu blog, la font estava al mig d'uns esbarzers. Cap als anys seixanta un veí, de nom Manel Coloma, va remodelar l'espai fent-lo més acollidor amb l'afegit d'unes taules de pícnic.

Canal de recollida d'aigües de la font del Tintorer. Foto, AF Jordi
Plana. (IMG 7387, 31/05/2020)

Des de l'inici del segle XX, aquesta font fou la més popular del Torrent Monner, doncs la seva aigua era molt preuada perquè es deia que portava molt ferro i era molt habitual veure molts treballadors traginant amb càntirs portant l'aigua fresca a les fàbriques del voltant, com la fàbrica Guardiola, la més propera a la font.

Entrada a la Font del Tintorer, passeig central del Torrent Monner.
Foto, AF Jordi Plana. (IMG 7392, 31/05/2020)


GL

41º 34' 0,16'' N - 2º 01' 10,38'' E 


TERRASSA - VALLÈS OCCIDENTAL - CATALUNYA

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA
Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada