Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 2 de juny del 2020

PISOS DE L'AVECREM

Els pisos de l'Avecrem, són una promoció d'habitatges realitzada per la Caixa de Pensions i Estalvis per a la Vellesa durant la dècada dels 50 del segle passat. Els pisos realitzats en dues fases consecutives, constitueixen el nucli urbà del barri de Vallparadís de Terrassa.
Aquests pisos, construïts per La Caixa (actual Caixabank), per a llogar-los entre els seus impositors, varen tenir una gran acceptació per la seva qualitat constructiva, doncs aquesta era poc habitual a la ciutat. La gran demanda i l'oferta limitada obligà a la La Caixa a sortejar-los.

 Pisos de l'Avecrem, cantonada carrer de Salmerón - carrer de Sant
Antoni Maria Claret. Foto, AF Jordi Plana. (IMG 7324, 30/05/2020)

La primera promoció d'aquests pisos es va fer entre el carrer de Salmerón (oest), passatge de Venècia (nord), aquest és l'entrada principal als habitatges des del carrer de Salmerón (dues entrades), carrer de Prat de la Riba (est) i carrer de Sant Antoni Maria Claret (sud), aquest també presenta dues entrades als habitatges, que es distribueixen al voltant d'un pati o plaça central arbrada, al que poden accedir els vehicles dels propietaris. Aquesta primera fase està formada per quatre blocs de pisos de planta baixa més tres i balcons que donen als carrers que configuren l'illa i a la plaça arbrada interior. Les façanes presenten sèries de dues, tres i quatre finestres quadrades i rectangulars totes de la mateixa grandària i emmarcades de color blanc. Les façanes són d'obra vista emmarcada amb rectangles d'estuc de color salmó separats de l'obra vista per una banda d'estuc blanc amb relleu. Les façanes estan coronades per una cornisa recta de pedra artificial motllurada, amb voladís i de color blanc.


Entrada als pisos de l'Avecrem per el passatge de Venècia.
Foto, AF Jordi Plana. (IMG 7321, 30/05/2020)

 Façana dels pisos de l'Avecrem del carrer  de Salmerón. Foto, AF
Jordi Plana. (IMG 7322, 30/05/2020)

Aquests quatre blocs que ocupen tota la illa, inicialment eren de lloguer, sembla ser que el lloguer que havien de pagar els afortunats en el sorteig, era molt alt per aquells temps, i es comentava que als llogaters només els quedaven diners per menjar Avecrem (els cubs per fer brou). Amb el temps els llogaters varen acabar comprant els habitatges, doncs les condicions que va oferir La Caixa, van ser prou bones, i degut a la bona qualitat de la construcció i el fet de viure en un lloc privilegiat, al costat del Parc de Vallparadís, el Museu Tèxtil o el Castell Cartoixa de Vallparadís, afegit a les bones comunicacions amb tren, Estació Vallparadís (FGC)  i autobus, fan que avui dia els pisos de l'Avecrem siguin la residencia dels fills i els nets dels llogaters inicials.

 Vista aèria dels pisos de la primera fase, coneguts popularment
com els pisos de l'Avecrem. Foto, Google Earth

La primera fase dels pisos del Grup Immobiliari de Vallparadís, coneguts com els pisos de l'Avecrem de La Caixa, va ser inaugurada el 26 de gener de 1958, durant el mandat de l'alcalde de Terrassa, Josep Clapés Targarona (04/07/1953 - 05/03/1964) i beneïda per l'arquebisbe de Barcelona, Gregorio Modrego Casaus (1942-1967).

La segona fase de pisos del Grup Immobiliari de Vallparadís de La Caixa es va fer a l'illa del costat, formada pels carrers: Sant Antoni Maria Claret (nord), Prat de la Riba (est), Pius XI (sud) i Salmerón (oest). Aquesta segona fase va tenir lloc deu anys després, l'any 1968, durant el mandat de l'alcalde de Terrassa, Miquel Onandia i Nunell (05/03/1964 - 17/03/1970).

Fonts consultades
Els pisos de l'Avecrem, Josep Badrenas. Records de Terrassa
 
El barri de Vallparadís, Joaquim Verdaguer i Caballé. joaquimverdaguer.blogspot.com

GL

41º 33' 57,59'' N - 2º 01' 12,76'' E - TERRASSA

TERRASSA - VALLÈS OCCIDENTAL - CATALUNYA

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987 - 2011


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada