Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 2 de març del 2016

BÒBILA ALMIRALL II

Deixem els Jardins de l'Arquitecte Coll Bacardí i l'edifici del Parc de Desinfecció, sortim per la porta de ferro forjat que dóna al carrer de Calderón de la Barca, trenquem a ma esquerra, caminem uns 15 metres i arribem a la carretera d'Olesa, tornem a trencar a ma esquerra, caminem uns cent metres i quedem situats davant de l'antiga bòbila Almirall II.

 Edifici principal i xemeneia de l'antiga Bòbila Almirall.

La Bòbila Almirall és un antic conjunt d'edificis industrials (fàbrica de maons), situat a la carretera d'Olesa núm 59, al barri terrassenc del Roc Blanc. És la segona bòbila de la família Almirall, la primera estava situada al barri de la Maurina, d'ella només es conserva la xemeneia, va ser construïda l'any 1910, mentre que la segona fou construïda l'any 1947. Després de la guerra civil el problema principal de la primera bòbila Almirall era aconseguir l'argila per fer els maons, per això la família Almirall va comprar els terrenys del massís argilós Poal, en els que hi havia l'antiga masia de Can Poal. Al poc de la compra, l'any 1947, van construir la Bòbila Almirall II en els terrenys de Can Poal i davant de la carretera d'Olesa per tal de donar una sortida fàcil dels seus productes cap a Terrassa, Sabadell, Rubí, Martorell, Vacarisses, Olesa...

Detall de dos dels edificis del complex industrial de la Bòbila
Almirall II. Foto, AF Jordi Plana.

El cos principal dels quatre edificis que queden avui dia és un edifici rectangular, molt llarg, de planta baixa i dos pisos, cobert per una teulada de teules àrabs a dues aigües, amb una llanterna sobre el carener de la teulada.

Les façanes del gran edifici rectangular i dels altres tres més petits situats a l'extrem dret de l'edifici principal, estan formades per pilars i arcs rebaixats que diferencien la planta baixa del segon pis, ja que en el segon pis arcs i pilars es desdoblen en relació als de la planta baixa. Els edificis, internament presenten separacions de totxana que formen gelosies  per tal de facilitar el pas de l'aire als llocs on es col·locaven les galetes per tal d'assecar-les.

En el complex l'element més important és l'alta xemeneia troncocònica de base quadrada i fust coronat per un doble collarí i amb una plataforma metàl·lica amb barana, a la que s'accedeix gràcies a una escala de gat envoltada d'anells metàl·lics com a protecció.

La xemeneia té una alçada de 49 m, un diàmetre de 3,8 m a la base i 1,8 m a la corona. Està situada en el mig de l'edifici més llarg, al costat dels forns de cocció dels maons.

 Detall del seguit de pilars i arcs rebaixats de la segona planta.
Foto, AF Jordi Plana

Edifici d'obra vista. Estil: Obra popular. Els quatre edificis de la Bòbila Almirall, estan catalogats com a bé cultural d'interès local. Identificador: IPAC, 28204. La xemeneia també està catalogada com a bé d'interès local. Identificador: IPAC: 42255.

GL 41º 33' 18'' N - 1º 59' 52'' E. TERRASSA

Deixem la carretera d'Olesa, travessem el giravolt amb la Ronda de Ponent, seguim per la Carretera de de Martorell i caminem fins arribar a una petita plaça a la nostra esquerra, en la que destaquen tres palmeres a la vorera de la plaça amb la carretera de Martorell, ens aturem...

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada