Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 31 de desembre del 2015

CARRER DELS GAVATXONS

El carrer dels Gavatxons de Terrassa

De la Plaça Torre del Castell Palau i per una de les seves portalades passem al carrer dels Gavatxons. En època medieval, el carrer era un camí situat fora de les muralles de la ciutat i al costat del fossat.

Unes obres realitzades fa una trentena d'anys, van descobrir part d'una torre quadrada cantonera de la muralla i un tram del fossat situat en els números 15 i 17 del carrer dels Gavatxons.

El nom del carrer té el seu origen en els immigrats francesos que van arribar a Terrassa a finals del segle XVI. Aquests treballaren de bracers i en els obradors de la ciutat. Aquests treballadors d'origen francès, malvivien fora de les muralles de la vila i foren designats com a gavatxos pels terrassencs, en to despectiu.

El segle XVII i degut al creixement de la vila, es van enderrocar les muralles, es va omplir el fossat i es va edificar un eixample, unes de les primeres cases que es van edificar sobre l'espai que deixaren les muralles van configurar els carrers Cremat i dels Gavatxons, aquest últim va prendre el nom donat popularment, el carrer dels gavatxons.

El carrer dels Gavatxons es va convertir amb un potent eix comercial en el segle XIX, en connectar el Raval de Montserrat amb la Plaça Vella.

Gràcies a la construcció de la Plaça de la Torre del Castell Palau, es va obrir un portal per tal d'accedir a la plaça des del carrer de Gavatxons, per fer-ho es va enderrocar la casa Piñol (Cal Piñol, havia estat un taller-botiga de bicicletes).

El 28 d'octubre de l'any 1997 es va inaugurar la nova urbanització del carrer dels Gavatxons, formant una illa de vianants amb la Plaça de la Torre i el carrer Cremat.

 Carrer dels Gavatxons amb l'enllumenat de Nadal.
Foto, AF Jordi Plana

Portal d'accés a la Plaça de la Torre, des del carrer Gavatxons,
aquest portal va obrir-se enderrocant Cal Piñol.
Foto, AF Jordi Plana

En el carrer dels Gavatxons, trobem alguns edificis emblemàtics de la ciutat, fent cantonada amb la Plaça Vella, Cal baró de Corbera i la casa Francesca Sendra.




Cal baró de Corbera, Pastisseria Turull, façana del carrer Cremat.
Dreta del carrer. Foto, AF Jordi Plana

 En el mig de la imatge, façana del carrer Gavatxons de la casa
Francesca Sendra.  Foto, AF Jordi Plana

Altres edificis significatius del carrer dels Gavatxons són: La casa Higini Roca i la casa Geis o casa Torrella de les que parlarem en altres entrades del blog.

En el número 16 del carrer dels Gavatxons trobem el primer Frankfurt que va obrir-se a la ciutat amb 52 anys d'història, el primer que va obrir la Casa Vallès i que es caracteritza per la qualitat dels seus productes (fàbrica d'embotits pròpia). És un dels dos establiments d'aquest tipus en el que es pot dinar o sopar a base d'entrepans i sortir satisfet.

 Franfurt's, Casa Vallès, Gavatxons 16. Foto, AF Jordi Plana

Caminem quatre passes més i arribem a la Placeta de la Font Trobada, final de la nostra passejada pel carrer dels Gavatxons, el rellotge marca dos quarts de dues i és una bona hora per fer un entrepà al Frankfurt Vallès.

 Placeta de la Font Trobada, des del carrer dels Gavatxons, al fons
el Magatzem Cortès Colomer. Foto, AF Jordi Plana

GL 41º 33' 46'' N - 2º 00' 39'' E. TERRASSA

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA


Jordi Plana i Nieto
Ex-regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987-2011
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada