Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 28 de desembre del 2015

CARRER CREMAT

El carrer Cremat de Terrassa

Deixem la Plaça Vella de Terrassa i tot passejant arribem al carrer Cremat, a la dreta i amb façanes al carrer Cremat i a la Plaça Vella, observem l'edifici de l'antic Cafè Colón. És un carrer per a vianants i un dels carrers més antics de Terrassa. Les primeres construccions daten de l'any 1201, en el passat va ser conegut com carrer de Na Morella (Segle XIV), posteriorment va passar a dir-se carrer de N'Aymerich (any 1342), nom de qui havia estat alcalde de Terrassa, l'any 1357 es coneix pel carrer del Palau, ja que es troba a tocar el Castell Palau, del que avui dia només queda la Torre del Palau.

 Carrer Cremat. Foto, AF, Jordi Plana

El carrer Cremat uneix la Plaça Vella amb el Raval de Montserrat, la foto superior mostra al fons l'Ajuntament de Terrassa, situat al Raval de Montserrat. Fem quatre passes i a la dreta trobem l'accés a la Plaça de la Torre del Palau, a principis de la dècada dels anys 90, s'inicià l'enderrocament de les cases del darrera de la Torre del Palau per tal de fer-la visible als vianants. L'enderrocament de les cases va obrir una plaça amb entrades pels carrers Cremat i dels Gavatxons.

 Plaça de la Torre del Palau, al fons l'entrada des del carrer dels
Gavatxons, a la dreta escala metàl·lica per accedir a la Torre
del Palau. AF, Jordi Plana

Caminem quatre passes més i passem per davant de la Casa del Poble (ERC-Terrassa), seu dels republicans terrassencs (antiga casa Ventalló).

A l'esquerra del carrer, la Casa del Poble (ERC). Foto, AF Jordi Plana

El dia 26 de maig de l'any 1976 va ser inaugurat el carrer Cremat com a zona de vianants. Al llarg de tot el carrer hi ha una sèrie de rajoles de ceràmica amb motius de l'Auca del Sr  Esteve. A les acaballes del segle XX es va substituir el paviment per un de llambordes vermelles d'argila cuita.
 
Número 8 del carrer Cremat, amb 4 rajoles a banda i banda de la
porta amb motius de l'Auca del Sr Esteve, a la dreta façana del
Cafè Colón. AF, Jordi Plana

L'any 1450 un incendi farà que l'indret passi a dir-se popularment Portal Cremat, a mitjan segle XVI, l'eixample de la vila ultrapassa el portal de la muralla i es configura un carrer a partir del Portal Cremat que prendrà el nom de carrer Cremat.

En aquest carrer va néixer l'escriptor i polític Josep Roca i Roca i destaquen dos comerços, una botiga de pernils l'Ibericus, que fa cantonada amb el carrer de Joan de Coromines i el Cau Ple de Lletres, avui propietat avui dia de la Casa del Libro, la llibreria més prestigiosa de Terrassa i a l'esquerra i en el que és el Portal Cremat, trobem l'antiga Casa de la Vila.

Esquerra l'Ibericus, cantonada amb el Carrer Joan Coromines i al 
fons l'Ajuntament de Terrassa. Foto, AF Jordi Plana


 Antiga Casa de la Vila, amb façanes al Portal Cremat i al Raval 
(façana principal). Foto, AF Jordi Plana.

Tornem endarrere, sobre les nostres passes i a l'esquerra i a pocs metres de la Plaça Vella, entrem a la Plaça de la Torre del Palau.

GL 41º 33' 44'' N - 2º 00' 37'' TERRASSA

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA
Jordi Plana i Nieto
Ex-regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987 - 2011 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada