Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 25 de desembre del 2015

CAL BARÓ DE CORBERA

La casa de cal Baró de Corbera

La casa del Baró de Corbera és un edifici singular que va començar a construir-se cap a finals del segle XVII, per la seva alçada i estructura trenca amb tota l'estètica de la resta d'edificis de la Plaça Vella de Terrassa.

És un edifici residencial de planta baixa, pis, golfes i teulada a dues aigües, recorda una típica masia, però situada al centre de la ciutat. De la façana de l'edifici cal destacar, la portalada adovellada enmarcada en pedra i els finestrals de la primera planta i de les golfes, també enmarcats amb pedra.

En el transcurs del segle XIX, a la casa hi feia llargues estades Antoni de Ramon i Mora, baró de Corbera, que tenia la seva residència oficial a París. Antoni de Ramon va ser regidor de l'Ajuntament de Terrassa (1866) i l' any 1871 fou diputat a Madrid. El baró de Corbera va morir a París l'any 1903 i el seu fill Pau va heretar la casa de la Plaça Vella, però, aquest arruïnat, va haver de vendre totes les seves propietats heretades del seu pare, entre elles la casa de la Plaça Vella. 

A la planta baixa, i a principis del segle XIX el baró de Corbera va llogar els baixos a Bonaventura Piera i Castellet, que va instal·lar una fàbrica de Xocolata, la primera de la ciutat, amb el temps s'obriria un altra fàbrica de xocolata al carrer Pare Llaurador. En Piera era el propietari de la Pastisseria Piera, per a mi la més prestigiosa que ha tingut Terrassa, i que feia els millors croissants de la ciutat, mai més superats per cap pastisseria i els millors pastissos que no tenien res que envejar a la millor pastisseria francesa, una llàstima que tanqués.

Després de la fàbrica de xocolata s'hi va establir una vaqueria i actualment hi ha un forn i pastisseria, Cal Turull, que també manté una molt bona qualitat i és una de les dues millors pastisseries de la Ciutat.

GL 41º 33' 44'' N - 2º 00' 40'' E. TERRASSA


Cal Baró de Corbera, Plaça Vella de Terrassa. Foto, AF Jordi Plana

Cal Baró de Corbera, Pastisseria Turull. Foto, AF Jordi Plana

Cal Baró de Corbera, joieria Ponsa. Foto, AF Jordi Plana

Deixem la casa del Baró de Corbera i ens dirigim cap a la Catedral de Terrassa i acabarem la tercera passejada per Terrassa...


TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA
Jordi Plana i Nieto
Ex-regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987 - 2011






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada