Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 14 d’abril del 2017

SALVADOR BUSQUETS I SOLER

Salvador Busquets i Soler ( Terrassa 1839 - 1901), tercer fill de Pau Busquets i Barata (empresari tèxti terrassenc, propietari del Vapor Busquets i alcalde de Terrassa durant l'any 1821) i d'Anna Soler i Vinyals. Salvador Busquets i Soler va ser regidor de l'Ajuntament de Terrassa, després de la seva mort va deixar una part important de la seva herència per la fundació d'un asil infantil, que encara avui perdura i que portarà el seu nom: Asil Busquets i a partir de l'any 1951 es convertirà en la Fundació Busquets de Sant Vicenç de Paül.

Bust de Salvador Busquets i Soler. Situat al pati de la Fundació
Busquets de Sant Vicenç de Paül. Foto, AF Jordi Plana.

En Salvador Busquets i Soler decidí en el seu testament, redactat el 16 de febrer del 1901 (morí el 30 d'abril de 1901), deixar tots els seus bens per a la construcció i sosteniment d'un
centre (asil), per tal d'acollir els infants de les classes obreres de la ciutat de Terrassa, encarregant-se d'aquest asil les germanes de la Caritat de Sant Vicenç de Paül.

Com ja hem comentat el dia 30 d'abril de 1901 morí a la ciutat de Terrassa Salvador Bisquets que havia nascut el 9 de març de 1839, va ser un industrial tèxtil terrassenc que destacà a la seva època pels seus treballs i escrits per millorar les condicions de la classe obrera. Com comenta la Revista Ilustrada Jorba, en el seu núm 139 d'abril de 1921 (Manresa), Salvador Busquets i Soler pren una gran notorietat després de la seva mort als 62 anys, doncs deixa la seva fortuna per obres culturals i socials.

Bust de Salvador Busquets i Soler. Foto AF Jordi Plana.

Sociòleg catòlic identificat amb les doctrines del Papa Lleó XIII, relacionades amb la millora de les condicions laborals i el benestar de les classes obreres de l'època. Salvador Busquets divulgà els seus pensaments en congressos i conferències realitzades en el nostre país i a França, exposant solucions molt brillants als problemes socials. Els escrits més importants publicats per Salvador Busquets són: Programa de reformes socials i Solució científica i pràctica per harmonitzar el capital i el treball.

Salvador Busquets i Soler. Font: Revista Ilustrada
Jorba, Manresa. Any XIII, abril de 1921, núm 139.

Aquesta darrera obra va ser premiada per l'Ateneu Terrassenc. Com a sociòleg pràctic va impulsar la fundació d'una cooperativa de queviures i és un dels que més van contribuir al gran desenvolupament industrial i mercantil de Terrassa durant el darrer terç del segle XIX. Coneixedor de les necessitats de les famílies obreres, va avançar-se al seu temps i va trobar solucions a problemes com l'accés a l'habitatge, tot aixecant un barri que portar el nom de Passatge Obrer. Al final de la seva vida va crear el Sindicat Agrícola Comarcal de Terrassa. Durant la seva vida va fer diverses donacions entre les que destaquen les realitzades a l'Hospital i Casa de la Caritat de Sant Llàtzer i a "L'Amigo del Enfermo" societat que va aixecar un edifici per a les Germanes Josefines, també va fer donacions a l'Escola Municipal d'Arts i Oficis o a la Biblioteca Popular.

L'obra pòstuma i mes important de Salvador Busquets i Soler que ha arribat fins els nostres dies, ha estat la Fundació Busquets de Sant Vicenç de Paül, que va ser possible gràcies al Patronat que Salvador Busquets va crear dos mesos abans de la seva mort i que amb rigor i eficiència va gestionar el seu llegat.

Fundació Busquets de Sant Vicenç de Paül. Foto, AF Jordi Plana.

El bust de Salvador Busquets i Soler va ser encarregat per la Fundació a l'escultor Fernando Bach-Esteve, és una escultura de bronze situada sobre una base de pedra amb la inscripció: "A D SALVADOR BUSQUETS FUNDADOR DE ESTA INSTITUCIÓN EN 1903" i que va ser inaugurada l'any 1953, amb motiu dels 50è aniversari de la Fundació.

 Detall del bust de Salvador Busquets i de la inscripció.
Foto, AF Jordi Plana. 

GL 41º 33' 33'' N - 2º 00' 32'' E. TERRASSA - VALLÈS OCCIDENTAL - CATALUNYA

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987 - 2011

1 comentari:

  1. Salvador Busquets són: Programa de reformes socials i Solució científica i pràctica per harmonitzar el capital i el treball.

    How to find this text? Very interesting. Thanks.

    ResponElimina