Total de visualitzacions de pàgina:

divendres, 19 d’agost del 2016

CASA RAMON SAMARANCH

La Casa Ramon Samaranch, situada al carrer de Volta, núm 13 del barri de Ca n'Aurell, és un conjunt de dos habitatges, amb portes d'accés separades a la planta baixa. L'edifici presenta planta trapezoïdal, amb dues terrasses a la part posterior un jardí de planta quadrada i coberta de teula àrab a dues aigües.

Casa Ramon Samaranch, carrer de Volta, núm 13. Foto, AF Jordi Plana.

La casa Ramon Samaranch és un edifici entre mitgeres de planta baixa i dos pisos, és un dels primers edificis construïts al carrer de Volta, carrer que portava des del carrer de la Rasa a la Masia Freixa i que formà part d'un dels primers eixamples de la Terrassa de principis del segle XX (el barri de Ca n'Aurell).

Planta baixa de la casa Ramon Samaranch amb les portes d'accés
als dos habitatges. Foto, AF Jordi Plana.

A la planta baixa observem dues portes i dues gran finestres en arcs escarsers, les finestres presenten reixes de ferro forjat. La façana és d'estuc imitant un aplacat de pedra, un dels dos habitatges conserva el sòcol de pedra original i l'altre ha estat restaurat de la mateixa manera que els brancals de la segona porta, trencat el disseny original de Muncunill. Una línia d'imposta de pedra motllurada separa les façanes de la planta baixa i del primer pis, línia d'imposta que té la seva continuïtat amb les llossades dels balcons del primer pis.

 Detall del balcó del primer pis. Foto, AF Jordi Plana.

La façana del primer pis presenta una balcó centrat amb una obertura en arc escarser, amb llossada de pedra de cantells arrodonits i barana de ferro forjat. La façana és d'estuc com a la planta bixa.

Detall del segon pis amb les tres finestres unides pel trencaaigües.
Foto, AF Jordi Plana.

La façana del segon pis dels dos habitatges presenta tres finestres de composició vertical en arc rebaixat, unides pel trencaaigües, cada finestra té una barana de ferro que té l'alçària de mitja finestra. Els dos habitatges estan coronats per una cornisa sinuosa de formes arrodonides.

   Imatge aèria de la situació de la casa Ramon Samaranch.
  Font, Google Earth.

La Casa Ramon Samaranch va ser bastida per l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada l'any 1916, així consta en la fitxa de l'Inventari d'Edificis i Elements Arquitectònics de l'Ajuntament de Terrassa. A nivell de llicències només apareix una a l'Arxiu Municipal, per la qual cosa cal pensar que els dos habitatges van ser construïts alhora tal com els podem veure avui dia. La casa que està catalogada, és d'estil modernista, pel meu gust, tot i ser una de les construccions menors de Muncunill, té una de les façanes més equilibrades entre les que va dissenyar l'arquitecte, juntament amb la de la Casa Joaquim Freixa del Raval de Montserrat.

GL 41º 33' 48'' N - 2º 00' 25'' E. TERRASSA

Seguim passejant, aprofitant que estem al carrer de Volta ens dirigim cap el Parc de Sant Jordi per fer una cervesa al Restaurant Dot i admirar la Masia Freixa, una de les icones de la Terrassa modernista...

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

1 comentari:

  1. algu em podria dir qui era Ramon Samaranch i si era industrial a Terrassa, on era la industria.

    ResponElimina