Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 17 d’agost del 2016

MONUMENT A LA DONA TREBALLADORA

El monument està emplaçat a la rotonda de la cruïlla de la carretera de Castellar amb les avingudes de Jaume I i el passeig Vint-i-dos de Juliol, el monument és obra de l'escultor valencià, Andreu Alfaro i Hernàndez (València, 5 d'agost de 1929 - València 13 de desembre de 2012). Alfaro formava part del Grup Parpalló (1957) i influït pels constructivistes, com Brâncusi, Pevsner i per Oteiza. És considerat un dels referents de l'escultura dels Països Catalans de la segona meitat del segle XX.

Monument a la Dona Treballadora, autor: Andreu Alfaro.
Foto, AF Jordi Plana.


L'escultura d'Alfaro és un alt tirabuixó cònic d'acer de 40 metres d'alçària  i amb un pes de més 60.000 kg. La composició del monument correspon a dos plans metàl·lics entrecreuats que és fan més estrets a mesura que ens acostem al vèrtex del monument. El monument està ancorat sobre una gran base circular de formigó que conté els focus que l'il·luminen durant la nit. Durant el dia el monument pren diferents tonalitats segons l'angle d'observació. El monument està situat a l'extrem est de la plaça de la Dona Treballadora, plaça de forma circular, en el punt que conflueixen quatre cercles excèntrics.

Vista aèria de la rotonda del monument a la dona treballadora.
Font Google Earth.

Amb aquesta obra, Andreu Alfaro ret homenatge a la dona treballadora terrassenca. El monument va ser inaugurat per l'alcalde de Terrassa Manuel Royes i Vila (20/04/1979 - 12/04/2002) el dia 21 de desembre de 1996.

 Monument a la Dona Treballadora. Foto, AF Jordi Plana.

GL 41º 34' 08'' N - 2º 01' 34'' E. TERRASSA

Fonts consultades
Vikipèdia català

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada