Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 20 d’agost del 2016

CARRER DE VOLTA

El carrer de Volta té el seu inici a la Rambla d'Ègara, és perpendicular al carrer d'Arquímedes, al carrer Galileu, arriba a la plaça Josep Freixa i Argemí, on trobem una de les entrades al Parc de Sant Jordi, format pels jardins de la Masia Freixa, segueix al costat de la plaça de Sant Oleguer i perpendicular als carrers de Galvani, Ramon Llull, Marconi i acaba a l'avinguda d'Àngel Sallent.

Carrer de Volta, al fons de la imatge hi ha la Rambla d'Ègara.
Foto, AF Jordi Plana.


L'any 1900 el carrer de Volta acabava al carrer de Galileu, just a l'entrada de la plaça Josep Freixa i Argemí que per aquells anys no estava urbanitzada. El 31 de desembre de l'any 1899 el periòdic Egara deia: "Se está procediendo por la brigada municipal a la obertura de la calle de Volta, ensanche de la Riera del Palau" L' Ajuntament de Terrassa estava presidit per l'alcalde, Francesc Belil i Roure, (19/03/1899 - 11/04/1900). 

 Plaça Josep Freixa i Argemí. Foto, AF Jordi Plana.


El dia  28 de desembre de l'any 1899, l'Ajuntament de Terrassa, havia aprovat la construcció de la Masia Freixa, els terrenys d'aquesta masia determinarien el final del carrer de Volta, fins que aquesta fos comprada per l'Ajuntament de Terrassa a la família Freixa, aquesta es convertiria en un parc públic i el carrer Volta tindria continuïtat passat el parc de Sant Jordi (jardins de la Masia Freixa).

La Masia Freixa era el final del carrer de Volta l'any 1918.
 Foto, AF Jordi Plana.

L'any 1918 l'Ajuntament de Terrassa presidit per l'alcalde, Emili Soler i Anglada (01/001/1918 - 31/04/1922) va començar a fer el clavegueram i tot seguit va pavimentar el carrer amb llambordes.

Una de les cases més antigues del carrer és la casa Ramon Samaranch, en realitat un conjunt de dos habitatges bessons, bastida per l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada l'any 1916.  

Casa Ramon Samaranch, c/ Volta 13. Foto, AF Jordi Plana.

L'any 1942 l'Ajuntament de Terrassa presidit per l'Alcalde, Joaquim Amat i Llopart (06/09/1940 - 08/09/1945), decidí posar l'enllumenat elèctric del carrer.
A l'esquerra de la Casa Ramon Samaranch trobem una de les cases bastides en el primer quart del segle XX, de planta baixa i pis, és un dels pocs exemples de casa amb un petit pati davanter com les cases angleses i possiblement la única que s'accedeix al primer pis per aquest pati davanter. De la casa destaca la tanca de paredat i reixes de ferro forjat amb pilastres i sòcol d'obra vista.

Casa del carrer Volta, núm 5. Foto, AF Jordi Plana.

  
 A la dreta de la Casa Ramon Samaranch, hi ha dues cases  de l'amplària de dos casals, de planta baixa i dos pisos, d'estil modernista. La façana és de maó vist, amb obertures en arcs rebaixats, les finestres de la planta baixa presenten trencaaigües de pedra i reixes de ferro forjat. La casa correspon a dos habitatges, núm 19 i núm 21, les façanes dels dos habitatges presenten la mateixa composició a la planta i primer pis. Una línia d'imposta de pedra motllurada separa les plantes baixes dels primers pisos. El primer pis de cada habitatge té un balcó amb llossada en pedra motllurada i cantells arrodonits. Els balcons presenten obertures en arc rebaixat i baranes de ferro forjat. La façana dels dos habitatges perd la simetria en el segon pis, possiblement per la remodelació de les golfes del núm 19 convertides en un segon pis. La façana de la casa núm 21 repeteix la composició de la Casa Ramon Samaranch.

 Cases núm 19 i núm 21. Foto, AF Jordi Plana

El carrer de Volta va ser remodelat durant el mandat de l'alcalde Manuel Royes i Vila (20/04/1979 - 12/04/2002), es van eixamplar les voreres que van ser pavimentades amb maons vermells, es van plantar arbres a les dues voreres, es van posar fitons per evitar que els vehicles pugin a les voreres i es va canviar l'enllumenat.

Carrer de Volta entre Arquímedes i Galileu. Foto, AF Jordi Plana.

El carrer porta el nom del físic italià A. Volta (1745 - 1827) inventor de la pila elèctrica.

GL 
Inici del carrer a la cruïlla amb la Rambla d'Ègara 41º 33' 49'' N - 2º 00' 28'' E. Terrassa.
Final del carrer a la cruïlla amb Avda Àngel Sallent 41º 33' 41'' N - 1º 59' 55'' E. Terrassa.

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada