Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 13 de juny del 2016

TORRE DE LES AIGÜES DE LA PLAÇA DEL DR ROBERT

Hem fotografiat els elements més significatius del Passeig Comte d'Ègara i seguim passejant cap el pont del Passeig. Passem pel damunt del petit pont de fusta que ens permet passar del mig del Passeig a la Plaça del Dr Robert, tot passant per sobre d'un estanyol amb els seus sortidors. Davant i a la dreta, adossada a la façana de la Clínica del Remei, avui Hospital de Sant Llàtzer, hi ha una de les tres torres de les aigües que encara es conserven a la ciutat de Terrassa.

Torre de les Aigües de la Plaça del Dr Robert de Terrassa.
Foto, AF Jordi Plana.

Les torres de les aigües eren unes estructures repartides per tot el casc urbà de la ciutat per la Mina Pública d'Aigües de Terrassa, que feien possible repartir l'aigua a tots els habitatges independentment de la seva altura, l'alçada de les torres determinava l'alçada a la que arribava l'aigua. Ara no són necessàries ja que l'aigua es subministra a pressió per tal que pugui ascendir fins l'habitatge més alt de la ciutat, i tampoc són necessaris els aforaments i els dipòsits.

Detall de l'alçada de la Torre d'Aigües Nº 6. Foto, AF Jordi Plana.


Aquesta torre d'aigües, construïda per la Mina Pública d'Aigües de Terrassa, es de planta quadrada, construïda de maó vist, presenta l'aspecte d'un minaret, actualment està adossada a la façana de la Clínica del Remei integrada al complex hospitalari de l'Hospital de Sant Llàtzer de Terrassa. La torre té l'altura equivalent a un edifici de cinc pisos i presenta elements arquitectònics d'inspiració neoàrab.

Detall d'alguns elements neoàrabs de la torre com el plafó que
representa una estrella o les finestres en arc de ferradura.
Foto, AF Jordi Plana.

La torre construïda tota ella amb maons d'obra vista presenta 5 obertures en arc de ferradura, la de la planta baixa correspon a la porta de servei de la torre i les altres a finestres, les 4 finestres presenten trencaaigües ceràmics formats per 5 rajoles cadascuna, amb l'extrem arrodonit. Per damunt de la porta de servei un plafó d'arrebossat forma una estrella de 8 punxes que es repeteix per damunt de la finestra del primer pis. La construcció és d'obra vista amb verdugades a cada forjat. En el penúltim nivell observem un trencadís ceràmic rectangular amb el núm 6. Aquest núm indica que la torre era la sisena instal·lada a la ciutat per la Mina Pública d'Aigües de Terrassa

 Detall de la Torre de les Aigües adossada a la façana de la Clínica
del Remei. Foto, AF Jordi Plana.

La torre està rematada per una cornisa molt motllurada, damunt una teulada a quatre aigües de teules vidriades i en el centre d'aquesta una cúpula esfèrica recoberta d'escates de ceràmica vidriada de color groc.

Detall de la cúpula, la teulada la cornisa i el núm 6.
Foto, AF Jordi Plana.


La torre protegida com a bé cultural d'interès local. Identificador: IPAC, 28063. És d'estil modernista historicista. Va ser bastida per l'arquitecte municipal Melcior Vinyals (que d'entre altres edificis va bastir el Mercat de la Independència), l'any 1919. La torre substituïa a una de més antiga, que havia estat construïda l'any 1879 per les necessitats d'aigua produïdes per la urbanització del Passeig del Comte d'Ègara i del seu entorn.

Detall de la torre totalment integrada en la façana de l'Hospital de
Sant Llàtzer.

GL 41º 33' 45'' N - 2º 01 00'' E. TERRASSA

Seguim al costat de la Torre de les Aigües de la Plaça del Dr Robert i fem una visita a l'edifici de la Clínica del Remei...

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada