Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 17 de gener del 2016

PLACETA DE SARAGOSSA

Abans de seguir el passeig cap el carrer de la Rasa ens aturem un moment a la placeta de Saragossa. Està formada per la cruïlla entre els carrers de Sant Pere, carrer del Teatre, carrer Nou de Sant Pere, carrer del Camí Fondo, carrer de Sant Llorenç i el carrer de la Rasa. 

La placeta de Saragossa deu el seu nom a la Fonda Saragossa, instal·lada en l'edifici on avui dia hi ha un estanc, cap a la segona meitat del segle XIX, tot i que la Comissió del Nomenclàtor de l'Ajuntament de Terrassa no li va donar el nom actual fins l'any 1979.

Els edificis més destacats que configuren les façanes de la plaça són: L'Arxiu Tobella (placeta de Saragossa, ), lloc on va néixer Josep Oller, qui va fundar el Moulin Rouge de París.
Magatzem Joaquim Alegre (Arxiu Tobella) Foto, AF Jordi Plana

Josep Oller i Roca, Terrassa, 1839 - París 1922. Empresari terrassenc del sector tèxtil, l'any 1876 canvia la seva orientació empresarial cap el sector de l'espectacle i l'any 1889, coincidint amb la inauguració de l'Exposició Universal de París inaugurà el Moulin Rouge a la place Blanche del barri de Montmatre.

Josep Oller i Roca. Foto, AF Viquipèdia
Un altre dels edificis singulars de la placeta de Saragossa, amb façanes al carrer de Sant Pere, la placeta i el carrer de la Rasa, és l'edifici dels antics Magatzems Torras.

 Magatzems Torras. Foto, AF Jordi Plana

L' edifici dels Amics de les Arts, amb façanes al carrer de Sant Pere, la placeta i el carrer del Teatre és una altra construcció d'aquesta placeta de Saragossa.

 Façana dels Amics de les Arts (la de color roig anglès)
Foto, AF Jordi Plana

Al costat de l'edifici de l'Arxiu Tobella i fent cantonada amb el carrer de Sant Llorenç, està l'antic Magatzem Font Batallé (placeta Saragossa, 1), d'estil eclèctic, bastit per l'arquitecte Melcior Vinyals (1910), avui alberga unes oficines del BBVA.

 Magatzem Font Batallé. Foto, AF Jordi Plana

La placeta fou remodelada l'any 1993 durant el mandat de l'Alcalde Manuel Royes i Vila, i inaugurada el 29 d'octubre de 1993, juntament amb una escultura de Ferran Bach-Esteve, anomenada Flama, que commemora l'elecció de Terrassa com a Sub-seu olímpica en els Jocs de la XXV Olimpíada de Barcelona 1992.

Flama de Ferran Bach-Esteve. Foto, AF Jordi Plana

GL 41º 33' 54'' N - 2º 00' 45''  E

Deixem la placeta de Saragossa, que en el passat havia estat lloc de pas cap a l'estació de ferrocarrils del nord (1856) i també des de Sant Pere cap el camí ral de Matadepera i ens dirigim cap el carrer de la Rasa.

TERRASSA - VALLÈS OCCIDENTAL - TERRASSA
 
TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA
Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987 - 2011

1 comentari:

  1. Un blog molt interesant, per un egarenc com jo, que ho conec i tot i així aprenc dades noves per mí.
    Enhorabona i salutacions

    ResponElimina