Total de visualitzacions de pàgina:

dimecres, 20 de gener del 2016

VAPOR MARCET POAL

Deixem l'antic Magatzem Font Batallé, travessem el carrer de Sant Llorenç, sense baixar de la vorera, passem per davant del que queda del Vapor Ventalló, avui convertit en una plaça en la que part del sostre serveix de porxo, davant tenim l'edifici de Cal Sastre d'Olesa i arribem al Vapor Marcet Poal.

El Vapor Marcet Poal és un edifici situat al carrer de la Rasa, 24-26-c, té dues parts ben delimitades per les diferències notables en la configuració de les façanes. La nau industrial, que fa cantonada amb el carrer Pantà i a la seva dreta el magatzem i les oficines.

Vapor Marcet Poal, façana que correspon a les oficines i magatzem
tèxtil. Foto, AF Jordi Plana

El magatzem i les oficines varen ser construïdes l'any 1914 i foren bastides per l'arquitecte Josep Maria Coll Bacardí. La façana segueix la mateixa línia de la nau industrial, en alçada i profunditat, però s'enriqueix amb la incorporació d'elements típicament modernistes.

En el primer pis trobem quatre grans finestrals en arcs de mig punt que donen accés a balcons amb voladissos semicirculars i baranes de ferro forjat. Els grans finestrals, fruit de l'interès del modernisme per dotar als interiors de llum natural, es corresponen verticalment alineats amb les obertures de la planta baixa.

La planta baixa presenta quatre obertures, tres finestres en arc rebaixat i perfil sinuós a la seva base, amb reixes de ferro forjat i la porta d'accés també en arc rebaixat.

La façana és d'estuc imitant carreus de pedra, també presenta un sòcol de pedra i just en la part central hi ha una petita capella amb la imatge del Sagrat Cor.

La façana està coronada per una cornisa recta que segueix amb la de la façana de la nau industrial.

 Vapor Marcet Poal, la nau industrial, façanes dels carrers de la
Rasa i del carrer Pantà. Foto, AF Jordi Plana

La nau industrial, situada a l'esquerra de les oficines i del magatzem, és una ampliació posterior de l'arquitecte Lluís Muncunill, concretament de l'any 1920.

Aquesta nau és un edifici rectangular, de dues plantes, amb una coberta de teules a dues aigües i amb un frontó triangular en la façana del carrer Pantà. Les façanes són de maó vist. 

El primer pis presenta obertures en arc rebaixat agrupades de dues en dues, separades per un finíssim envà. 

La planta baixa presenta grans finestrals en arc rebaixat, un per cada dos del primer pis i totes les finestres estan enreixades amb reixes de ferro forjat.

L'edifici està coronat per una cornisa recta i un frontó triangular d'estil neoclàssic.

L'edifici bastit pels arquitectes Josep Maria Coll i Bacardí i Lluís Muncunill és d'estil modernista. Està catalogat com a Bé d'interès local  (Identificador: IPAC, 28210)

Tot el que va ser el Vapor Marcet Poal va ser remodelat l'any 1992 durant el mandat de l'alcalde Manuel Royes i Vila. Avui dia alberga l'escola Lanaspa en la nau industrial i dependències municipals d'educació en el que era magatzem i oficines del vapor. Gràcies a la remodelació i al seu ús, l'edifici és un dels exponents del modernisme industrial més ben conservats de Terrassa.

GL 41º 33' 53'' N - 2º 00' 40'' E

Caminem uns pocs metres en direcció a la rambla d'Ègara i just al davant ens trobem la Plaça Didó, i ens dirigim cap a la Casa Galitzia. 

TERRASSA - VALLÈS OCCIDENTAL - CATALUNYA
 
TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA
 
Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987-2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada