Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 3 de gener del 2016

PLACETA DE LA FONT TROBADA

La Placeta de la Font Trobada de Terrassa

Abans de pujar caminant pel carrer de Sant Pere, ens aturem un moment a la Placeta de la Font trobada, és una placeta petita formada per la cruïlla dels carrers de Sant Pere, dels Gavatxons i del raval de Montserrat. Ens assentem sobre el pedrís que envolta la font i contemplem la façana del Magatzem Cortès Colomer, que juntament amb la font són els elements més significatius de la plaça. Totes les plantes baixes de la plaça estan ocupades per comerços, entre els que destaquen: La Joieria Jorvil i la llibreria Atenea.

 Placeta de la Font Trobada, la font circular situada en el centre de
la plaça i el Magatzem Cortès Colomer. A l'esquerra el raval de
Montserrat i a la dreta el carrer de Sant Pere
 Foto, AF Jordi Plana

La Font Trobada. Foto, AF Jordi Plana
La font va ser inaugurada per l'alcalde Manuel Royes i Vila el dia 28 d'octubre de 1997, coincidint amb la inauguració de la illa per a vianants formada per la mateixa placeta i el carrer dels Gavatxons.

La font actual, que substitueix una font que servia aigua de boca, és una estructura circular de roca volcànica (basalt), té un brollador central il·luminat i es troba sota un lledoner de tretze metres d'alçada. Cal dir que durant les dècades dels 80 i 90, l'ajuntament va tancar algunes fonts públiques d'aigua per veure per motius de salubritat pública.

Història de la Font. En el segle XVIII, les necessitats d'aigua del Vapor Busquets, situat a l'actual plaça Salvador Espriu, van fer que la família Busquets construís una mina d'aigua al Passeig, l'aigua baixava per una canalització que passava pels carrers Nou i Sant Pere, en arribar al Círcol Egarenc es conduïa mitjançant una canonada soterrada fins el Vapor Busquets. Després durant la guerra del francès a principis del segle XIX, la canonada es va fer malbé i l'ajuntament la va reparar, durant l'arranjament es va eliminar una font que rajava des de l'any 1700 al carrer del Pes de la Palla, cantonada amb el carrer de Sant Pere, anomenada la Font Trobada, i es va instal·lar en la cruïlla dels carrers dels Gavatxons, raval de Montserrat i de Sant Pere. A l'inici de la dècada dels 90 i coincidint amb una remodelació de la placeta va tornar a obrir-se la font, darrerament, amb la remodelació de l'any 1997 va se substituïda per l'actual font circular.

Façana del davant del Magatzem Cortès, amb els comerços, 
Jorvil, Calzedonia i Atenea. A la dreta el carrer dels Gavatxons i 
a l'esquerra el carrer de Sant Pere 
Foto, AF Jordi Plana

 GL 41º 33' 47'' N - 2º 00' 39'' E. TERRASSA
Asseguts al voltant de la Font Trobada fem els ajustos adequats a la Canon Eos i ens adrecem al carrer de Sant Pere, un dels carrers més històrics de Terrassa, i seguim amb la nostra passejada per Terrassa.


TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA
 
Jordi Plana i Nieto
Ex-regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa
1987-2011 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada