Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 7 de novembre del 2016

CARILLÓ DEL mNACTEC TERRASSA

El carilló del mNACTEC està situat a la façana del nou edifici del museu i damunt el terrat d'aquest edifici, a la rambla d'Ègara núm 270 de Terrassa. (Vapor Aymerich, Amat i Jover)

Un carilló és un instrument musical format per una sèrie de campanes, cadascuna de les quals correspon a una nota musical. Les campanes es poden tocar des d'un teclat connectat a les campanes per una sèrie de cordes o els automàtics que accionen les campanes gràcies a un cilindre metàl·lic giratori.  Avui dia la majoria dels carillons poden accionar-se gràcies a un programa informàtic, a més a més del teclat.  Els carillons es van crear als Països Baixos al segle XVI, per a ser instal·lats a les esglésies, més tard també es van fabricar carillons per a edificis municipals.

 Carilló del mNACTEC, Rambla d'Ègara núm 270 de Terrassa.
Foto, AF Jordi Plana.

El carilló fou construït a Leipzig (Alemanya) l'any 1927 per l'empresa Vortmann-Mabilon, per ser instal·lat al Palau de la Generalitat de Catalunya, a la part més alta de la Torre del Rellotge del Pati dels Tarongers, on va funcionar fins l'any 1976, any en que va ser substituït per un de nou. 

L'any 1976, el carilló antic fou desmuntat i l'any 1993 fou traslladat al mNACTEC per ser reparat. L'empresa Petit & Fritzen restaurà les campanes i l'empresa De Mesura Temporis, del Bruc restaurà el rellotge.

Per fi, l'any 2000 el carilló restaurat i reparat és instal·lat, el 5 de juliol, a la façana del museu, les campanes per sobre de la terrassa del restaurant del museu, el teclat del carilló situat dins d'un habitacle de vidre al que s'accedeix per la terrassa i el mecanisme del rellotge per sota d'aquest nivell i a l'interior d'un habitacle cilíndric, visible des de l'exterior de l'edifici i situat a la dreta de la porta d'accés al museu des de la Rambla d'Ègara.

El carilló del museu consta de 13 campanes de bronze afinades en escala cromàtica i tenen un pes de 1367 Kg. Les campanes són percudides mitjançant un teclat o mitjançant un programa informàtic.

  Habitacle del teclat de 13 tecles i tretze cables un per cada campana.
Foto, AF Jordi Plana.

Maquinària del rellotge del carilló del mNACTEC - Terrassa.
Foto, AF Jordi Plana.

Actualment el museu fa petits concerts de carilló en dies assenyalats com el Dia Internacional dels Museus, la Diada Nacional de Catalunya i la Diada de Sant Jordi. El carilló toca els quarts i les hores tots els dies de l'any de 10  a 19 h.

El carilló s'ha convertit en un element emblemàtic per a la ciutat de Terrassa i en el meu cas, per viure bastant a prop del museu, tots els festius podem gaudir del so de les  seves campanes.

Porta d'accés al museu i a la dreta detall del carilló i del rellotge.
Foto, AF Jordi Plana.

El carilló està inventariat al registre del mNACTEC amb el número de registre 5092. Actualment es pot visitar i conèixer com funciona aquest instrument.

GL 41º 33' 55,98'' N - 2º 00' 28,43'' E. TERRASSA

Passem la porta del museu i comencem la visita...

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada