Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 1 de gener del 2018

HAPPY NEW YEAR 2018

Amb l'any 2018 aquest projecte, Passejant per Terrassa, entra en el seu tercer any de vida. El tres de desembre de 2015, vaig iniciar aquest blog amb la intenció de donar a conèixer els edificis històrics, els carrers, els monuments urbans, les entitats, les persones i en part la història d'una ciutat mil·lenària com és Terrassa. Sovint els catalans veuen a Terrassa com una ciutat grisa que va fer-se gran i pròspera gràcies a la indústria tèxtil, si bé això va ser cert, Terrassa és moltes coses més com qualsevol ciutat que té els seus orígens en un assentament de l'Imperi Romà i que amb el pas dels segles ha sabut ser un referent a nivell comarcal, nacional i en alguns aspectes fins i tot mundial. Molt a prop de Barcelona, els terrassenc hem sabut mantenir la nostra identitat i no hem estat engolits per la potent àrea metropolitana de Barcelona.

Quan el 3 de desembre de 2015 Passejant per Terrassa inicià el seu camí amb l'entrada sobre la Plaça Didó, no creia que tindria l'acollida que ha tingut per part de tots aquells que heu llegit algun dels escrits. De fet Terrassa és una ciutat per conèixer i per gaudir-la. El blog ha superat les 282.000 entrades i avui dia presenta una mitjana de 14.000 entrades mensuals, un fet sorprenent per un blog escrit en català, és que té un 35% d'entrades dels EUA i un 15% d'Alemanya, Regne Unit, Rússia, Ucraïna, Argentina... La resta, un 50% de les entrades són de Catalunya.

De cara als escrits per aquest 2018 i per tal de millorar la qualitat de les entrades, voldria que també comenteu els vostres suggeriments, correccions i/o ampliacions. 

Que tingueu un pròsper 2018.

Ús deixo tot seguit amb algunes de les entrades d'aquests dos anys de Passejant per Terrassa, una forta abraçada!

El Conjunt monumental de les esglésies de Sant Pere, format per tres esglésies d'estil visigòtic, romànic i gòtic català. El seu origen es remunta a una època anterior al 450, any de celebració del Concili Egarenc, que donà lloc a la fundació del Bisbat d'Ègara.

Esglésies de Sant Pere. Foto, AF Jordi Plana (IMG 2854)

Una imatge icònica de la ciutat de Terrassa, la Masia Freixa, edifici residencial unifamiliar, envoltat de 22.000 metres quadrats de jardins al barri de Ca n'Aurell de Terrassa, bastit per l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada.

Masia Freixa. Foto, AF Jordi Plana (IMG 0344) 

Tot seguit veiem la portalada i l'atri de la Catedral de Terrassa, edifici d'una sola nau que té capelles laterals entre contraforts, amb absis poligonal i creuer, d'estil Gòtic tardà. Temple dedicat al Sant Esperit i Catedral des de l'any 2004.

Catedral de Terrassa. Foto, AF Jordi Plana. (IMG 9994)

El 29 de desembre de l'any 1864, durant el mandat de l'alcalde de Terrassa Ignasi Amat i Galí, l'Ajuntament de Terrassa va prendre l'acord de posar-li al carrer que va des de la plaça de Mossèn Jacint Verdaguer al carrer del Pantà el nom de carrer de Sant Isidre.

Carrer de Sant Isidre. Foto, AF Jordi Plana. (IMG 1597)

Seguim passejant pel carrer de Sant Antoni de Terrassa per tal de descriure el conjunt unitari d'habitatges unifamiliars d'aquest carrer i ens aturem davant de la Casa Bonaventura  Baltà, bastida per l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada l'any 1902.

Casa Bonaventura Baltà. Foto, AF Jordi Plana (IMC 4290).


Any 1923, dissabte 24 de febrer de 1923, Albert Einstein arriba a Terrassa invitat per l'Institut d'Estudis Catalans i visita les Esglésies de Sant Pere.

D'esquerra a dreta: Antoni Utrillo, Albert Einstein i el president de
la Mancomunitat  Josep Puig i Cadafalch, al mirador del Tibidabo,
camí de Terrassa. Font, Casimiro Lana / AGA.
 
El pont de Sant Pere, construït l'any 1625 uneix les dues ribes del torrent de Vallparadís, que amb el torrent de Monner tenen els seus oríges en la riera de les Arenes. El pont de Sant Pere uneix el carrer de la Creu Gran amb la plaça del Rector Homs.


Pont de Sant Pere. Foto, AF Jordi Plana (IMG 1399) 


TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa 
1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada