Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 31 de desembre del 2017

HOMENATGE A MALÈVITX

Arribem a Terrassa amb els ferrocarrils de la RENFE tot baixant del tren a l'estació coneguda popularment com l'Estació del Nord, sortim a l'exterior, travessem l'Passeig del Vint-i-dos de Juliol i just davant de l'edifici de l'estació hi ha el Parc del Nord, aquest té com element central l'escultura de Jorge Oteiza titulada Homenatge a Malèvitx.

Escultura de Jorge Oteiza, Homenatge a Malèvitx. Parc del Nord
Terrassa. Foto, AF Jordi Plana (IMG 6139, 30-12-2017)

L'escultura Homenatge a Màlevitx és una de les escultures urbanes més importants de l'escultor basc, Jorge Oteiza. L'escultura va ser inaugurada durant el mandat de l'alcalde de Terrassa Manuel Royes i Vila, el dia 15 de maig de 1999 i es va ubicar al Parc del Nord, pràcticament davant de l'Estació del Nord i prop del carrer Bartomeu Amat i el Passeig del 22 de Juliol.

Escultura de Jorge Oteiza, Homenatge a Malèvitx. Parc del Nord
Terrassa. Foto, AF Jordi Plana (IMG 6126, 30-12-2017)

L'escultura de J Oteiza, és de grans dimensions, monumental, amb una alçària de 6 metres i una amplària també de 6 metres. Està feta d'acer revestit de zinc i amb una capa de pintura negra setinada. Està ancorada a una base de formigó de 6 x 6 metres i té un pes total 26 tones.

Escultura de Jorge Oteiza, Homenatge a Malèvitx. Parc del Nord
Terrassa. Foto, AF Jordi Plana. (IMG 6132, 30-12-2017)

L'escultura monumental representa un assaig d'una rotació espacial a partir d'allò que Jorge Oteiza anomena les unitats de Malèvitx.

Escultura de Jorge Oteiza, Homenatge a Malèvitx. Parc del Nord
Terrassa. Foto, AF Jordi Plana. (IMG 6130, 30-12-2017)
  
Kazimir Malèvitx   

Kazimir Severínovitx Malèvitx (Kíev Ucraïna, Imperi rus, 23 de febrer de 1879 - Leningrad, URSS, 15 de maig de 1935). Malèvitx va ser un dels pioners de l'art abstracte i l'inspirador del moviment d'avantguarda ucraïnès i soviètic anomenat suprematisme , aquest corrent, que forma part de l'abstracció geomètrica practicada igualment per Kandinski i Mondrian, es caracteritza per preconitzar l'ús exclusiu d'unes poques figures geomètriques (les unitats de Malèvitx) i la limitació dels colors, arribant fins a la monocromia.

Kazimir S Malèvitx, Foto Viquipèdia.

Jorge Oteiza

Jorge Oteiza Enbil (Orio, 21 d'octubre de 1908 - Sant Sebastià, 9 d'abril de 2003). Fou escultor, pintor, dissenyador i assagista basc. De formació autodidacta inicià la seva activitat artística als anys vint, les seves obres estaven influïdes per les avantguardes de l'època com el cubisme i el primitivisme. Entre les obres escultòriques més importants destaquen l'estatuària de la Basílica de Nostra Senyora d'Arantzazu a Onyate o l'Homenatge a Malèvitx a Terrassa.

 Jorge Oteiza Enbil. Foto Viquipèdia.

Escultura de Jorge Oteiza, Homenatge a Malèvitx. Parc del Nord
Terrassa. Foto, AF Jordi Plana. (IMG 6134, 30-12-2017)

GL 41º 34' 13,8'' N - 2º 00' 48,53'' E


TERRASSA - VALLÈS OCCIDENTAL - CATALUNYA


TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA



Jordi Plana i Nieto

Regidor de l'Excel·lentíssim 
Ajuntament de Terrassa
1987- 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada