Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 1 de setembre del 2016

MASIA DE CAN BOADA

Hem caminat uns metres des de la Masia Marcet i estem situats davant de la Masia de Can Boada del Pi. Amb aquesta masia acabem la nostra passejada pel barri de Can Boada de Terrassa i fem la tercera visita al conjunt format per l'ermita del Sagrat Cor de Jesús, la Masia Marcet i la primera construcció que es va aixecar en aquest indret, la masia de Can Boada, propietat de la família Carbonell i Marcet.

 Masia de Can Boada del Pi. Foto, AF Jordi Plana.

La Masia de Can Boada és un edifici de planta rectangular de planta baixa i pis. L'element més característic de la masia és la façana principal, perpendicular al carener. La portalada és en arc de mig punt adovellat ( La dovella és una peça trapezoïdal utilitzada en la construcció d'arcs i voltes que distribueix les forces cap els brancals), per damunt de la porta hi ha una finestra rectangular (gòtica) amb brancals motllurats de pedra que tenen capitells amb cares humanes, llinda i trencaaigües de pedra, per sota de la finestra observem un respirall de pedra en forma de rosetó (tot el conjunt d'inspiració gòtica). A banda i banda d'aquesta finestra dues finestres més petites amb llindes, brancals i trencaaigües de pedra.

Detall de la finestra del primer pis situada damunt de la porta.
Foto, AF Jordi Plana.

La façana està coronada per una cornisa de maó vist amb un acabament molt senzill d'inspiració barroca.

La Masia de Can Boada del Pi té una llarga història, la documentació més antiga que fa referència al mas data de l'any 1239. El seu nom es el del seu propietari a l'any 1558, Pau Boada. Avui dia el seu ús s'ha transformat i s'utilitza com a taller de l'empres constructora COPCISA. A principis del segle XX la masia no reunia les comoditats d'una llar d'aquella época i els seus propietaris decideixen encarreguen un nou edifici a l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada, que serà construït a partir de l'any 1910, la nova masia, coneguda com la Masia Marcet serà construïda al costat de l'era de la masia de Can Boada.

Ubicació de la masia de Can Boada i de la Masia Marcet.
Font, Google Earth.

Amb el pas dels anys, els propietaris passarien a viure al centre de la ciutat de Terrassa i els masovers que habitaven l'edifici antic del mas de Can Boada passarien a habitar la Masia Marcet, passats unes dècades va quedar deshabitada i avui s'utilitza com a magatzem de COPCISA.
Masia de Can Boada. Foto, AF Jordi Plana.

La masia de Can Boada del Pi fou construïda durant el segle XVI, tot i que ja existia una construcció anterior en el seu lloc del segle XI, és d'estil gòtic tardà i està protegida com a bé cultural d'interès local, identificador, IPAC: 28259. Les façanes han estat arrebossades i la teulada ha estat restaurada com la de la Masia Marcet.

Detall de la finestra d'estil gòtic tardà de la façana principal de la
masia de Can Boada. Foto, AF Jordi Plana.

GL 41º 34' 17'' N - 1º 59' 51'' E. TERRASSA - VALLÈS OCCIDENTAL - CATALUNYA

Hem passejat pel barri de Can Boada del Pi de Terrassa, tot visitant l'ermita del Sagrat Cor de Jesús, la Masia Marcet i la masia de Can Boada, caminant tornem al centre de Terrassa...

 TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada