Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 23 de juliol del 2016

MONÒLIT EN MEMÒRIA DE JOVER I ALAGORDA

El monòlit de la plaça de Joan Miró, és un monument en memòria dels herois terrassencs Jaume Jover i Valentí Alagorda, morts en defensar la ciutat de Terrassa davant d'un escamot carlí. El monòlit, juntament amb la capella, són els dos únics vestigis del que havia estat el Cementiri Vell de Terrassa, ocupat avui dia per la plaça de Joan Miró i part del barri del Cementiri Vell. El monòlit en memòria de Jover i Alagorda el trobarem a la plaça de Joan Miiró, darrera de la Llar d'Avis Terrassa Centre i a la dreta de la capella del Cementiri Vell.

 Monòlit en memòria de Jover i Alagorda. Foto, AF Jordi Plana.

El monument és un monòlit fet de gres, té forma troncopiramidal, es troba assentat sobre una base de pedra que té la forma de creu grega, amb els cantells arrodonits que a la vegada està sobre una pilastra de pedra que manté la forma de creu grega i s'eixampla a la base. A la part frontal hi ha una placa amb el següent text: Monòlit erigit en aquest lloc, el Cementiri Vell de la ciutat, en memòria de Jaume Jover i Valentí Alagorda, morts en l'assalt de les tropes carlines a la ciutat de Terrassa el 22 de juliol, en el marc de la tercera guerra carlina. Com ja ha estat comentat el monòlit està dedicat a Jaume Jover i Marquet (Terrassa, 1823 - 1872), primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Terrassa, forner de professió, tenia l'obrador al carrer dels Gavatxons, on també tenia la seva residència, era regidor de l'Ajuntament de Terrassa quan va morir, el dia vint-i-dos de juliol de l'any 1872, a l'edat de 46 anys. Va ser considerat un heroi per haver mort defensant la vila de Terrassa i, al seu company de treball Valentí Alagorda i Mas (Terrassa, 1828 -1872), Voluntari de la Llibertat, per tant formava part de la milícia que va defensar la vila de Terrassa durant l'assalt carlí a la vila de Terrassa. Valentí Alagorda i Mas fou ferit el dia de l'assalt (22 de juliol de 1872), va ser atès pel Doctor en medicina i cirurgia, Francesc Roig I Morgades, però va morir, fruit de les greus ferides, el dia 16 d'agost de 1872.

 Detall de la base del monòlit i de la placa commemorativa.
Foto, AF Jordi Plana.

La part frontal del monòlit presenta un escut en relleu, bastant erosionat, que podria correspondre a l'escut de la ciutat de Terrassa o un escut de Catalunya...? (si algú ho sap, ho pot escriure als comentaris). 

 Detall de l'escut del monòlit. Foto, AF Jordi Plana.

L'escamot carlí capitanejat pel general Joan Castell va entrar a la vila de Terrassa per l'estació del Nord, varen ocupar l'Ajuntament de Terrassa i posteriorment van ser rebutjats per la milícia. Joan Castell i Rossell (Àger, la Noguera, 1802 - Niça, França 1891), militar carlí, va participar a les tres carlinades, l'any 1872 el general carlí va realitzar una intensa campanya per diversos indrets de Catalunya, entre ells Terrassa. Joan Castell va arribar a ser comandant general de Catalunya i el pretendent carlí Carles VII el va recompensar amb el títol de marquès de Balaguer.

Quan els carlins assaltaren la vila de Terrassa, ostentava l'alcaldia, Jaume Vallhonrat i Rovira (Terrassa, 1815 - Terrassa, 1896), va ser alcalde en el període 1868 - 1877. Vallhonrat després dels fets del 22 de juliol de 1872 va iniciar els tràmits per aconseguir per Terrassa el títol de Ciutat, títol que va arribar l'any 1877 del rei Alfons XII, quan Jaume Vallhonrat havia deixat el càrrec i havia estat substituït per l'alcalde Jaume Colomer i Forrellat (01/03/1887 - 28/10/1878).

 Detall de la placa que recorda a Jover i Alagorda. Foto, AF Jordi Plana.

L'any 1882 durant el mandat de l'alcalde de Terrassa, Narcís Argemí i Vendrell (01/07/1881 - 01/07/1883) i Terrassa amb el títol de Ciutat, es creà una comissió encarregada de fer un monument dedicat a la memòria de Jover i Alagorda, l'any 1903 es col·locar la primera pedra, però no seria fins l'any 1910 que es construiria el monòlit, després que l'Ajuntament presidit per l'alcalde Josep Garcia i Humet (1/01/1910 - 31/12/1911) obrís una subscripció popular de 500 pessetes. El monument va ser encarregat a Melcior Vinyals el monument s'havia d'inaugurar el 22 de juliol de 1911, però una vaga ho va impedir i la inauguració no es produiria fins el dia 21 de juliol de 1912 per l'alcalde de Terrassa Josep Ullés i Jover (01/01/1912 - 31/12/1917), trenta anys després que l'alcalde Narcís Argemí i Vendrell decidís dedicar un monument a Jover i Alagorda. El monument va ser instal·lat a l'Antic Cementiri Vell i avui dia conserva la seva ubicació, tot i que el cementiri ha estat desmuntat.

Monòlit dedicat a Jover i Alagorda.

GL 41º 33' 39,39'' N - 2º 01' 13,76'' E. TERRASSA

Abans de seguir passejant per Terrassa aprofitem per descansar una estona a l'ombra d'algun dels bancs de la plaça de Joan Miró...

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIRLA

Fonts: Arxiu Municipal de Terrassa, Torre del Palau, Viquipèdia.

Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada