Total de visualitzacions de pàgina:

diumenge, 10 de juliol del 2016

CINEMA LA RAMBLA

L'antic cinema La Rambla és un edifici entre mitgeres, situat a la Rambla d'Ègara núm 146. De planta rectangular i de grans dimensions. El cinema és inaugurat l'11 d'abril de l'any 1935, durant els primers anys després de la seva inauguració és conegut pels terrassencs com el cine nou. En el seu dia es va convertir amb el més gran de l'estat espanyol amb les seves 2400 localitats.

Antic cinema La Rambla. Foto, AF Jordi Plana.

La façana de l'edifici presenta una composició simètrica, plana i d'estil racionalista. És un edifici format per una planta baixa i pis, té un gran vestíbul en el que destaquen les sis columnes situades en semicercle. El vestíbul d'accés central està flanquejat per dos locals comercials que han modificat la seva estructura original.

Vista aèria de l'antic cinema La Rambla. Font Google Earth.

La façana és d'aplacat de marbre, d'arrebossat i amb motllures de ciment al pis. La façana del pis presenta 9 obertures, la central doble, disposades en línia recta que reforcen l'horitzontalitat de la façana. A banda i banda de la façana dues sanefes de ventilació situades sobre les tres finestres dels locals comercials a banda i banda de la porta del vestíbul remarquen la simetria i l'horitzontalitat de la façana, la façana està coronada per una cornisa recta de ciment, més alta en el cos central que en els laterals.

 Façana del cinema La Rambla, cos central accés al vestíbul, i a banda
i banda els dos locals comercials. Foto, AF Jordi Plana.

La part central i el vestíbul actualment alberga una botiga de la marca Zara. Al vestíbul és conserva l'estructura inicial que manté la doble alçària i la galeria superior que dóna accés a l'amfiteatre, també es conserva la lluerna central i les sis columnes que delimiten l'atri i sostenen l'estructura de la lluerna. Tot aquest conjunt donaven a l'entrada del cinema una gran generositat espacial.

Detall de tres de les columnes de l'atri del cinema La Rambla.
Foto, AF Jordi Plana.

El cinema construït l'any 1934-35 va ser restaurat durant la dècada dels anys 80 i va tancar les seves portes el 2 de novembre de l'any 2000. A la primera planta i durant molts anys va albergar un restaurant que com a nota anecdòtica va funcionar com un self service, el primer i un dels pocs establiments d'aquest tipus que s'han obert a Terrassa.
Actualment el gran edifici de l'antic cinema La Rambla alberga a l'esquerra una costurera i el Frankfurt la Rambla, el cos central la botiga Zara de Terrassa i el cos de la dreta una botiga de Movistar.

 Façana de l'antic cinema La Rambla. Foto, AF Jordi Plana.

L'antic cinema La Rambla és un edifici protegit com a bé cultural d'interès local, que va ser bastit l'any 1935 pels arquitectes Ignasi Escudé i Gibert i Manuel Solà Morales i Roselló. El gran cinema va ser construït en uns terrenys que havien estat destinats a la prolongació dels FFCC, que es volia fer des de la plaça Clavé fins el mercat de la Independència. L'antic cinema va ser projectat seguint l'estil racionalista, en la seva ornamentació presenta una gran influència de l'Art Decó. L'element més destacat de l'antic cinema era la gran platea, lliure de columnes, per tant totes les localitats presentaven una bona visibilitat de la pantalla. Un element molt innovador va ser el sistema de climatització. Identificador: IPAC, 28099.

El projecte del cinema La Rambla es remunta a l'any 1932, en decidir-se que el tren del FFCC no serien prolongats fins el mercat de la Independència la immobiliària d'Ègara presidida per Francesc Salvans, president de l'Anònima, compra els terrenys que albergaran el cinema la Rambla. L'any 1934 durant el mandat de l'alcalde de Terrassa Samuel Morera i Ribas (01/12/1932 - 07/10/1934), es presentat el projecte del nou cinema pels arquitectes Escudé i Solà Morales, que rep el vist-i-plau de la corporació terrassenca. El mateix any, concretament el 21 de maig comencen les obres. El 19 de juny de 1934 es produeix un accident per esfondrament d'una rasa que enterra a quatre treballadors, tres moren i el quart resulta ferit de gravetat. L'esfondrament es produeix perquè el nou cinema es construeix sobre la llera de la riera del Palau sobre la qual es configura la Rambla d'Ègara, aquesta és sorrenca i sovint presenta filtracions d'aigua.

El cinema fou inaugurat l'onze d'abril de l'any 1935 amb la pel·lícula "La princesa de la Zarda" dirigida per Robert Herith i Walter Röhrig i que tenia per protagonistes Marta Eggerth i Hans Söhnker. Les entrades tenien els preus d'1,25 ptes a platea, 1,50 ptes a preferència i 2 pessetes a preferència numerada i els següents dies 1 pta a platea. El dia 2 de novembre de l'any 2000 l'empresari Joan Mollet de "Espectáculos Egara" tancava el cinema i el 4 de desembre de 2004, Amancio Ortega obria la seva botiga Zara de Terrassa.

GL 41º 33' 41'' N - 2º 00' 28'' E. TERRASSA

Deixem l'edifici de l'antic cinema La Rambla i caminem per la mateixa vorera fins el mercat municipal de la Independència...

TERRASSA UNA CIUTAT PER CONÈIXER I PER GAUDIR-LA


Jordi Plana i Nieto
Regidor de l'Excel·lentíssim
Ajuntament de Terrassa, 1987 - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada